buddha u supermarketu

< srpanj, 2004 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

buddha u supermarketu

Opis bloga 
buddha u supermarketu
by porto


na ovom blogu mogli ste pratiti moju potragu za buddhom po supermarketima u hrvata.
čak i nedjeljom, na dan gospodnji.

email Porto:
porto.blog@gmail.com

Blog opcije 
Technorati search
hr.digg|prijavi blog

Komentari On/Off

online

 blogovi
SFera




lighthouse


 Izbor objavljenih priča
PUTOVANJE NA ISTOK, istrakonska zbirka Dobar ulov* ŽIVJETI I UMRIJETI DALEKO OD LAS VEGASA, zbornik Kikinda Short 02 * ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, sferakonska zbirka XIII krug bezdana * PRIJE KIŠE, istrakonska zbirka Krivo stvoreni * TRAMBULIN ZA SNOVE, zbirka Blog priče * TRI ŠTENCA ZA JELENU SRETENOVIĆ, zbrika Bundolo-offlline * DJEVOJKA KOJA ČITA NEBA * KOVAČI I ALKEMIČARI, zbornik Najkraće priče 2006. * PRIČA O ANĐELI NOVAK * HORVATOVA ZONA SUMRAKA, essekonska zbirka Priča o Anđeli Novak * MOJ PRIJATELJ PAS, Večernji list * MALA ZEMLJA ZA VELIKI ODMOR, Večernji list, essekonska zbirka Priča o Anđeli Novak * GOSPODAR GORE, SFerina zbirka Zagrob * IMA LI PILJAKA TAMO GORE, NA JUGU?, zbirka blog.sf * KRALJEVA PJESMA ZA KRAJ, zbirka Vamirske priče * IMA LI RAJA ZA TRKAČE? , Vijenac * NEBO NAD HERMINOM, Val * KUPLUNG SAJLA, Karlovački tjednik * DUGO TOPLO LJETO , portal Lupiga * NIZ RIJEKU, OFF VU * GRMLJAVINA GRADA, UV4 * * DOKTOR NIKO NEMA KOM DA PIŠE, UV4 * O AKVARIJSKIM RIBICAMA,Cosmopolitan * NAJSEKSI STVAR ŠTO JE IKADA OBUKLA, Cosmopolitan BUDDHA U SUPERMARKETU, DVD Agrest 3D *, I WISH YOU WERE HERE, Kameleon * JUTARNJI ZEN ŽANETE BAJS, Književna radionica Booksa * SHELLSHOCK, Ekran priče 01 * POKAZUJE LI OVAJ GRAD SVOJE ZUBE?, Ekran priče 01 * ON THE ROAD, Ekran priče 02 * CATCH THAT ZEPPELIN! Ekran priče 03 * SANAJU LI MURJACI EKLEKTIČNE SOVCE?, Ekran priče 03 *

Iz bibliografije:

Zbirka poezije
TRI DANA
Naklada MD, 2005.

Zbirka kratkih priča s bloga
BUDDHA U SUPERMARKETU
Naklada Ljevak, 2006.

* Wish you were here * Casablanca * On the road * Catch that zeppelin! * Šlauf za more tuge * Buddha u supermarketu * Volite li Jergovića? * Dugo u noć * Hey Ya!* Mjera tajne * Zar je dotle došlo, Denise? * Moj prijatelj Goks * Stric Atif * O akvarijskim ribicama * Voodoo instalater * Munchmallow! * Noć kad je ispadao Hamdija * Mnogo vike nizašto * Nebo nad Herminom * Bang Bang * Došljaci s Andromede * Shellshock * Pokazuje li još ovaj grad svoje zube? * Godine u kojima smo zakapali lonce pod lijeske * Doktor Niko nema kome da piše * Kao haljina kada se rašiva * Priča o bezglavom Turčinu * Samba Pa Ti * Moj prijatelj pas *

Zbirka kratkih priča
BRZ KAO BRUCE LEE
Hena Com, 2015.


Brz kao Bruce Lee

Buddha u supermarketu

Tri dana

 27.07.2004., utorak

Pakleni klan i vremenska mašina: Broken Heart of Porcelan

Sumiko je dovezla svoj rodster pred apartman, bacila ključeve zbunjenom dečaku na ulazu i krenula prema liftu noseći pune ruke kesa od šopinga Uvek je inzistirala na kesama od reciklovane hartije. Tabasko Pit šegačio se na njen račun govoreći joj da je njuejđovka, trihager, grliteljica stabala. Ekološki osveštena, nije volela niti Leslijeve demonstracije sile kada je katanom cepao drva za ogrev. Odgojena u tradicionalnoj šintoističkoj porodici poštovala je tradiciju iznad svega. Nitko nije duže i pedantnije izvodio ceremoniju čaja od nje. Od njene ceremonije čaja duže je trajala jedino Leslijeva erekcija. Volela je tradiciju, ali moderna zapadna žena u njoj nalagala je ekološku osveštenost.

- Sramota te bilo, obrecnula se na Leslija kada ga je uhvatila da radi kaligrafiju na skupocenom papiru iz pokrajine Oklaginawa. Jel' ti bre znaš koliko stabala treba da plati životom za obično parče hartije?-

Lesli je hteo da se pobuni i kaže da je to verovatno rižina hartija, ali ninđe uopće nemaju potrebu da se objašnjavaju i dokazuju ikome išta. Obećao je sam sebi da će jednom da upita Senseija o tome paradoksu. Zašto su žene u pravu i kada nisu u pravu? Dali je to njegov test strpljivosti? Na svojoj obuci kod Fijao Cu Mina, direktnog naslednika Lao Cua u 89 kolenu neprekidne tradicije, taoistički mudrac mu je rekao:
- Slušaj Lesli.., Put je poput bombonjere..., nikad ne znaš šta ćeš da dobiješ unutra. Nedelovanje, Wu Wei je isto poput bombonjere. Bombonjere izložene suncu. Samo lepo fino sediš i gledaš kako će da se topi izvor tvojih želja koje te vežu za ovo ili ono.. Želeti bombonjeru koja se topi na suncu je glupo. To zaista nema smisla. Nakon nje ostaju tragovi na prstima. Kakav je to ninđa koji za sobom ostavlja packe od čokolade? Zato mudrac praktikuje nedelovanje i nema mrlje od čokolade po prstima. -
Tada to Lesli nije razumeo i to ga je koštalo mnogo udaraca majstorovom sandalom od Ćikaburi drveta. Tek mnogo godina kasnije shvatio je i zašto patološki mrzi Ćikaburi drvo i zašto podlegne onom nagonu da ga saseće katanom na proste parčiće. Zavaravao je sebe da je sve u funkciji treninga sirove snage i da je korisna strana da mu ostane drva za ogrev, ali Sumiko mu je svojom odlučnošću otvorila oči. Ne zaista, Lesli nikad nije radio ustupke ženama, ali pred snagom Sumikinog ubeđenja nije imao argumenta. Otada je kaligrafiju praktikovao isključivo na reciklovanoj hartiji kesa koje je Sumiko donosila iz svojih pohoda na skupe butike Menhetna.

Kada se Sumiko vratila u svoj apartman, onako natovarena papirnatim kesama imala je šta videti. Haos!
Tolerirala je Lesliju kada bi se nakon vođenja ljubavi obrisao o unikatne zavese od skupocene svile iz kineske pokrajine Žbimžjao ili kada bi zapišao vece klonju radeći vežbe za prostatu tekom mokrenja, ali ovooo… I sve bi mu još oprostila da usred haosa nije pronašla delove tela neke nepoznate žene. I čipkaste gačice. Ceo svet kao da se sručio za Sumiko.

-Hihihihihii, začula je smeh iza sebe - zar si umislila da ninđa može voleti?

Okrenula se i ugledala malenog suhonjavog starca u bogato izvezenoj opravi. Za oko joj je zapeo detalj veza na svili. Ćudno pomisli Sumiko, takav bod se ne koristi barem 800 godina. Nisam ga videla niti u jednom modnom časopisu koji forsira retro luk. I taman sto ga je htela upitati za poreklo njegove oprave, starac stisne već ionako sitne i poprilično onako na prvi pogled, zlobne okice i progovori jezikom za koji se taman spremala da primeti kako je poprilično arhaičan.

-I nije to sve…jer znaš da je Lesli nacepao katanom 5 metara endemičnog drva Mokuđin iz tamne šume Sakura?- reče starac
- 5 metara? Moj Lesli...? – mucala je Sumiko, ne, ne mogu da poverujem da je u stanju tako nešto da uradi....-

Starac se samo lukavo nasmešio glumeći suosećajnost i hipnotički mahnuo rukom.

Kada su malo dockan Lesli i Tabasko Pit pregledavali snimke sa kamere video nadzora, videli su kako Sumiko napušta hotel u pratnji zlokobnog starog patuljka. Da su kamere kojim slučajem imale ton, zabeležile bi kako se u Sumikinom srcu ljubav prema Lesliju sručila uz lomljavu, poput staklene vitrine pune skupocenog porcelana iz dinastije Žbeng.

- 16:07 - Ostavi POST! (12) - Isprintaj - # - prijavi hr.digg