Tražili ste recept pa evo.
Rič je o tatarskom bifteku, ono drugo je tartar umak.
Tatarski biftek nije obična spiza il pašteta, kako je dugo virova moj ćaća, to je ritual, oda mesu i začinima.
Najprije triba debela veza s mesaron jer kako inače nać obavezno friški, ne valja ako je bija zamrznut, goveđi lombul ?
Lombul, ombol, file, uglavnom najfiniji, najskuplji dio mesa.
Ako nikako nema goveđeg poslužit će i juneći.
Kupin za 4 čovika po kila lombula.
Otkinen na 4 fete ( šnite ), stavin u ulje, mišano, po djevičanskog, po suncokretovog, al može i samo suncokretovo.
Meso mora bit sasvin pokriveno uljen, onda s njin u frižider na najmanje dva dana, ne smeta ni tri.
Na dan od spremanja, jedno uru-dvi prije nego će se počet guštat, uzmen dasku za sickanje, pinjur ( vilica ), i oštri nož.
Držin pinjuron pa lagano, uzduž vlakana, stružen nožen fetu po fetu mesa, ostane za bacit di koja žilica.
Meso se mora strugat, samlit ga bilo bi ravno zločinu, uopće ne dolazi u obzir.
Ostrugano stavin u frižider i uvatin se sickanja, šta sitnije.
Malo kapule, bilog luka, petrusimena, kiseli kukumar, kapare, slanu srdelu il inćune, feferončić.
Onda pripremin ulje, limun, crni i bili papar, senf, sol, tabasco, worcester umak, kečap, crvenu papriku u prahu, prvoklasni konjak i 3 žumanjca.
Start !
U meso dodan jedno po jedno žumanjce, dobro mišan, onda malo senfa, par kapi limuna i ulja i mišan, mišan.
Sad ide malo usitnjene kapule, luka, paprike u prahu, kapara, feferona, slane srdele, petrusimen, kiseli kukumar, tabasco, kečap, worcester, sol.
Začini se dodaju malo po malo, štedljivo, stalno se dobro miša i mrvu provaje za odredit okus, znat triba li šta dodat.
Zadnje par kapi konjaka.
Tost je već vruć, primažen ga tanko maslacon šta je sta na sobnoj temperaturi, onda malo deblje tartarskin i to je to.
Delicija, u njoj su svi gušti svita.
Javilo da maleni putuje u subotu.
Sunce moje.
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
jučer, danas, sutra


Dobila od Franca za Valentinovo
Može me se nać na Facebooku
il mi impoštat pismo na :
katjaplava@gmail.com
Copyright by Katja
Zabranjeno korištenje objavljenih tekstova bez pristanka autora
ISPOVIJED
Ko bratu da ti se ispovijedim :
nikada mi neće biti jasno
zašto mi nisi rekao da si mi brat
i da sam ti ja to isto tako,
a naši su se koraci ispreplitali -
tvoji u moje, moji u tvoje
na istoj životnoj stazi.
Ti možda znaš kako je lijepo
biti brat cvrčku i korijenju trava,
ali si zaboravio kako je zanosno
biti brat čovjeku koji se spašava.
Daj, sagni se samo
i pogledaj kolika sličnost stopala,
stopala tvojih i onih
koji te nazivlju braćom.
Naučimo :
sve je prolazno osim prolaznosti
samo se strvinar raduje
nad svojom daćom.
Janko Bubalo
Blog.hr
BARBARA
Barbara bješe bijela boka
Barbara bješe čvrsta, široka
Barbara bješe naša dika
Barbara, Barbara, lijepa ko slika.
Kad si je vidio, gospe draga,
kako je stasita sprijeda i straga,
srce se strese ko val na žalu
ko štandarac lagan na maestralu.
To je lađa što rijetko se rađa
to je prova staroga kova,
to je krma što sitno se drma
kad vješto promiče između molova
ko mlada krčmarica između stolova
(Ah, barba, barba, gdje nam je Barbara
Modro, i bijelo i crno farbana!)
Je l' danas u brodova takav stas,
ima l' još ljudi poput nas,
ima l' još mora, ima l' zemalja,
ima l' još vina, koje valja?
U kakvim olujama imadoh sreću!
Na kakvim sam munjama palio svijeću!
Koliko puta rekoh na siki:
"Kupit ću sviću svetom Niki
ako se spasimo Barbara i ja,
e tutti quanti in compagnia."
Kakvo sve more vidjeh daleko!
Bilo je jedno bijelo ko mlijeko,
morske smo krave muzli jutrom,
uvečer - bijeli kruh sa putrom.
A žuto more žuto ko limun!
Odonda sam za skorbut imun.
Bijela jedra i bijela bedra,
svojeglava Barbara, Barbara dobra,
spora ko kornjača, brza ko kobra,
nijedan brod joj nije rod!
More je tamnocrvene boje,
stari mornari na palubi stoje.
"Parone, dobar odabraste pravac,
more je gusti stari plavac."
"Još jedan kablić nek prođe kroz stroj
provjere radi" - nalog je moj.
"Barbaro brodi, more nam godi,
nijedna stvar ti nije par."
I tako je Barbara sve dalja i dalja,
crvenim morem se pospano valja
e il naufragar xe dolce in questo mar.
Ivan Slamnig