Kate, ispravak krivog navoda: nije taRtarski vengo je tatarski biftek. Ime je nastalo jer us Tatari na svojim ratnim pohodima (inače poznati kao vrlo vješti jahači i ratnici) ispod sedala na kojima su jahali nosili sirovo meso (za hranu u predahu između bitaka koje su vodili). Kako je meso time jako omekšalo, a vremena nije bilo za bilo kakvu drugu pripremu Tatari su ga jeli sirovo. Budući je bilo između sedla i konja to je bilo i puno konjskih dlaka koje su Tatari skidali struganjem svojim sabljama. Tako se i danas pravi tatarski biftek u boljim restoranima priprema ispred gosta struganjem oštrim nožem i naravno dodavanjem potrebnih začina. Sluči se uz prepečeni kruh i maslac. Nažalost, kako je tempo života postao prebrz, u današnje vrijeme se tatarski biftek radi jednostavnim mljevenjem mesa i dodavanjem potrebnih začina...:) I naravno u pravu si - ono drugo je tartar sos ili umak. Ja ga osobno volim preko friganih liganja... :))) P.S. pozdrav pilotiću ičekam izvješća s nestrpljenjem i naravno najboljim željama i očekivanjima... pilotić je to i ja vjerujem u njega... A nonici držim fige...:)))
16.09.2008. (01:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ja sam ka i tvoj ćaća! Ne bi ti ja to jela nizašta na svitu! Ne poričem da je vjerjatno fino i ukusno, ali.......kad je hrana u pitanju - sve mora viti čisto, nora biti dobro pečeno, kuhano, uglavnom - termički obrađeno......ja sam malo cendrava po tom pitanju. Mislim ja na malo sunce nonino! Poljupce mu šaljem! A vama želim dobre živce!
16.09.2008. (06:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Alkione hvala, ispravila san. Preporuka svima : kad ste nesigurni u vrste hrane i neki restoran naručite tatarski, on se radi pred vama, mora biti svjež i znate mu sastojke.
16.09.2008. (08:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Problem sa tatrskim u mojoj kući je bija konjak ... puno se liva, ali i puno pija. Nije me bilo par dana...sve san unazad pročitala, još malo i sve će biti dobro!
16.09.2008. (08:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Konačno je kraj iščekivanju! Sada znamo da maleni putuje u subotu i bliži se svom punom zdravlju! Budi hrabra i pozitivna, ne samo za njega, već i za njegove mamu i tatu.
I nemoj da više čitam kako nemate volje za kuhanje i jelo ...
16.09.2008. (09:48)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zaboravih reći da volim pojesti dobar tatarac i imam svoj restoran gdje idem. U stvari vlasnik mi je vrlo dobar prijatelj i kad mu se da spremati onda me samo pozove. Sam se ne usudim raditi ga - naime moj maksimalni kulinarski domet je frigana jaja na bilo koji način... :)))
16.09.2008. (15:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Znam taj osjećaj,kad moraš nešto raditi samo da ne misliš, moja kuhinja je vječno u pogonu,nekako olakšava kreacija , uvjek izmišljam neke svoje recepte, a i tu sam na svom terenu... drži se.
16.09.2008. (17:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nekad sam ga i ja radila, ulinila se, a danas se više i nebi usudila, ono kad znaš di kupiš meso, čije je, u redu, a ovo sad da pogađam jel Bugarska ili Kina, muka mi je. Bliži se, bit će dobro, pusa.
16.09.2008. (20:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
preskočit ću recept ovaj put, bacila se na dijetu ;) draga moja, svaki dan se sjetim tvog unučića... moj je uspješno operirao krajnike, vratio se u Pulu i oporavlja se, znam da ćeš i ti uskoro meni napisati da je tvoj zdrav... pusa baki od bake!
17.09.2008. (08:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Netko mi je jednom prilikom rekao da je tartar zapravo sirovo meso a ja ludica nisam povjerovala. Ovo me podsjeća na moju riblju paštetu......mislim na onaj dio o sjeckanju i vrući tost.....mmmmm. Pozdrav!
17.09.2008. (13:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brodjanka
Moram priznati da ga nisam jela...ali ću ga pokušati napraviti po preporuci!Malom princu sretno!!Svaštara
17.09.2008. (19:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
hvala, kate. vidi koliko ljudi pojma nema o tatarkom bifteku....meni je odličan, jela sam stvarno dobar na korčuli, uvijek me zanimalo što sve ide u njega. ne znam bil imala živaca spremati ga, ali da je ukusno je. ovaj naš alkion je stvarno ispo iz neke enciklopedije. sve zna. drago mi je da se konačno zna datum kad lukica ide. brzo će to sve proći-vidjet ćeš, bit će sve ok.
17.09.2008. (22:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
Kate, ispravak krivog navoda: nije taRtarski vengo je tatarski biftek. Ime je nastalo jer us Tatari na svojim ratnim pohodima (inače poznati kao vrlo vješti jahači i ratnici) ispod sedala na kojima su jahali nosili sirovo meso (za hranu u predahu između bitaka koje su vodili). Kako je meso time jako omekšalo, a vremena nije bilo za bilo kakvu drugu pripremu Tatari su ga jeli sirovo. Budući je bilo između sedla i konja to je bilo i puno konjskih dlaka koje su Tatari skidali struganjem svojim sabljama. Tako se i danas pravi tatarski biftek u boljim restoranima priprema ispred gosta struganjem oštrim nožem i naravno dodavanjem potrebnih začina. Sluči se uz prepečeni kruh i maslac. Nažalost, kako je tempo života postao prebrz, u današnje vrijeme se tatarski biftek radi jednostavnim mljevenjem mesa i dodavanjem potrebnih začina...:) I naravno u pravu si - ono drugo je tartar sos ili umak. Ja ga osobno volim preko friganih liganja... :)))
P.S. pozdrav pilotiću ičekam izvješća s nestrpljenjem i naravno najboljim željama i očekivanjima... pilotić je to i ja vjerujem u njega... A nonici držim fige...:)))
16.09.2008. (01:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
suncokretica
Ja sam ka i tvoj ćaća! Ne bi ti ja to jela nizašta na svitu! Ne poričem da je vjerjatno fino i ukusno, ali.......kad je hrana u pitanju - sve mora viti čisto, nora biti dobro pečeno, kuhano, uglavnom - termički obrađeno......ja sam malo cendrava po tom pitanju.
Mislim ja na malo sunce nonino! Poljupce mu šaljem! A vama želim dobre živce!
16.09.2008. (06:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Katja
Alkione hvala, ispravila san.
Preporuka svima : kad ste nesigurni u vrste hrane i neki restoran naručite tatarski, on se radi pred vama, mora biti svjež i znate mu sastojke.
16.09.2008. (08:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sanja ...
Problem sa tatrskim u mojoj kući je bija konjak ... puno se liva, ali i puno pija.
Nije me bilo par dana...sve san unazad pročitala, još malo i sve će biti dobro!
16.09.2008. (08:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
romantales
Konačno je kraj iščekivanju!
Sada znamo da maleni putuje u subotu i bliži se svom punom zdravlju! Budi hrabra i pozitivna, ne samo za njega, već i za njegove mamu i tatu.
I nemoj da više čitam kako nemate volje za kuhanje i jelo ...
16.09.2008. (09:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sa dva prsta po tipkovnici
Osmjeh ti ostavljam :-)))
16.09.2008. (11:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fulvus
moj muž je majstor za spravljanje tatarskog bifteka, a ja sam majstor za pojest ga:)
ostavljam ti za maloga najljepše želje i misli:)
16.09.2008. (13:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alkion
Zaboravih reći da volim pojesti dobar tatarac i imam svoj restoran gdje idem. U stvari vlasnik mi je vrlo dobar prijatelj i kad mu se da spremati onda me samo pozove. Sam se ne usudim raditi ga - naime moj maksimalni kulinarski domet je frigana jaja na bilo koji način... :)))
16.09.2008. (15:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Suncokretmali
Znam taj osjećaj,kad moraš nešto raditi samo da ne misliš,
moja kuhinja je vječno u pogonu,nekako olakšava kreacija ,
uvjek izmišljam neke svoje recepte,
a i tu sam na svom terenu...
drži se.
16.09.2008. (17:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
promatram, razmišljam
Dobar je tatarski ali vjest o Malom Letaču više me obradova !
Znači, sve se ode rješilo !
Drži se, PODUPIRI sve ONE oko sebe, ka' i uvik i BIT će sve dobro !
Lipo te pozdravljam.
16.09.2008. (19:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nitko nije otok
nekad sam ga i ja radila, ulinila se, a danas se više i nebi usudila, ono kad znaš di kupiš meso, čije je, u redu, a ovo sad da pogađam jel Bugarska ili Kina, muka mi je. Bliži se, bit će dobro, pusa.
16.09.2008. (20:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
morska zvijezda
Ma ja iman osjecaj da bi ti i od gov.. napravila dobru pitu. Uzivan te ponovo citat.
17.09.2008. (00:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
između jave i sna
preskočit ću recept ovaj put, bacila se na dijetu ;)
draga moja, svaki dan se sjetim tvog unučića... moj je uspješno operirao krajnike, vratio se u Pulu i oporavlja se, znam da ćeš i ti uskoro meni napisati da je tvoj zdrav...
pusa baki od bake!
17.09.2008. (08:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ana
Netko mi je jednom prilikom rekao da je tartar zapravo sirovo meso a ja ludica nisam povjerovala. Ovo me podsjeća na moju riblju paštetu......mislim na onaj dio o sjeckanju i vrući tost.....mmmmm. Pozdrav!
17.09.2008. (13:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brodjanka
Moram priznati da ga nisam jela...ali ću ga pokušati napraviti po preporuci!Malom princu sretno!!Svaštara
17.09.2008. (19:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Berini dnevnici
To, to samo da je krvav...
17.09.2008. (22:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
donin svijet
Jako volim meso.... ali pored ovog specijaliteta ostala bih gladna. Probala sam... i to nije za mene. :(
Malom želim sretan put i svu sreću ovoga svijeta... :)
17.09.2008. (22:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
greentea
hvala, kate. vidi koliko ljudi pojma nema o tatarkom bifteku....meni je odličan, jela sam stvarno dobar na korčuli, uvijek me zanimalo što sve ide u njega. ne znam bil imala živaca spremati ga, ali da je ukusno je. ovaj naš alkion je stvarno ispo iz neke enciklopedije. sve zna.
drago mi je da se konačno zna datum kad lukica ide. brzo će to sve proći-vidjet ćeš, bit će sve ok.
17.09.2008. (22:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...