piskaralo Tixi

četvrtak, 08.05.2008.

Sudamja u fotografijama

Sudamja (Su = sveti i damja = Dujam) naziv je više stoljetne tradicionalne fešte (blagdana) svetog Dujma, u narodu zvanoj fešta svetoga Duje, koja se održava već stoljećima u gradu Splitu.

Photobucket

Niz Križevu, u društvu kamenih priča i ljubičastog cvijeća...

Photobucket

...do Peškarije. Vidjevši kuhare, sa sms kapicama na glavi, pomislila sam kako se u velikom loncu krčka pašticada.
Umjesto nje, kuhala se "paella"!?!

Photobucket

Na svakom koraku, pjesma drvenih ptica.

Photobucket

Srećom, na Rivi nešto tradicionalno.
Uz fini-mini fritule, slasna delicija: soparnik.

Photobucket

Ispred Diokecijanovih podruma, uz pomoć Udruge “Biblijski vrt” iz Kaštela, postavljena je skulptura jabuke - rad akademskog kipara Kažimira Hraste.
Inače, u Biblijskom vrtu Stomorija, podno Kozjaka, već je prije dva mjeseca izložena jedna Hrastina jabuka.

Photobucket

Tko prvi: njegova stolica!

Photobucket

Photobucket

Uz pjesmu, procesija Rivom.

Photobucket

Sveti Dujam (lat. Domnius; Salona, mučen i pogubljen 10. travnja 304.), svetac Rimokatoličke crkve, solinski biskup i mučenik, zaštitnik grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.
Rođen je u Siriji, obrazovao se na čuvenom učilištu u Antiohiji. Kao ugledni kršćanin u Saloni , glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, postao je svećenik i prvi solinski biskup od 284. do 304. Namjesnik provincije Dalmacije, Marko Aurelije Junije po naredbi cara Dioklecijana, dao je pogubiti Dujma, 10. travnja 304. g., u gradskom amfiteatru, kao i druge mučenike. Dujma su pokopali vojnici izvan gradskih zidina, na sjevernom groblju, koje se danas poznato pod nazivom Manastirine. Naslijedio ga je njegov nećak Primo u biskupskoj službi i kasnije pokopan uz Dujmov grob. Ulomak nadgrobne ploče sv. Dujma, čuva se u Arheološkom muzeju u Splitu.

U Splitu se stoljećima svečano slavi svečev spomendan 7. svibnja (dan grada), kada se održavaju liturgijske svečanosti, kulturne, gospodarske, sportske i zabavne manifestacije.
Zaštitnik je grada Splita i nalazi se na grbu grada. Godine 2004. slavilo se 1700 godina od njegove mučeničke smrti, ujedno i 17 stoljeća od gradnje Dioklecijanove palače i razvitka grada Splita.

Photobucket

Na Prokurativama, zabava za najmlađe: autići, vrtuljci, vlakić...

Photobucket

Povratak u Križevu. Pod jednim, meni dragim krovom, s pogledom na luku, zasladili smo se s lokardama sa žara i prvim trešnjama.

Photobucket

Nakon popodnevnog odmora, noćni povratak u grad...

Photobucket

Photobucket

...na vatromet.

Photobucket

Poput zalaska sunca, pozdrav do sljedeće godine.

- 13:14 - Komentari (33) - Isprintaj - #