nedjelja, 27.01.2008.

Tito, Kluge, Sinke....

Ako niste znali, trenutno sam prilično zauzet jednom radionicom o dokumentiranju podataka. Prilično mi je zabavno, radi se o različitim pristupima povijesnog bilježenja na primjeru dana kada je umro Josip Broz Tito.

Image Hosted by ImageShack.us

Fora je u tome da na različite načine možete pristupiti velikim povijesnim zbivanjima. Tipa, na dan kada je Tito umro, što ste imali za ručak? Ako ste bili politički zatvorenik, možda ste upamtili taj obrok upravo zato što je vaš "tamničar" preminuo. Ako ste bili pobornik režima, možda ste ostali gladni taj dan radi suza....

S druge strane, na povijesnom nivou, kakva je bila situacija na Bliskom Istoku tog dana? Je li bilo ikakve reakcije na smrt Josipa Broza Tita?

U svakom slučaju, imat ćete prilike pristupiti nekim instalacijama koje sam sklepao ovaj tjedan. Detalje ću objaviti kasnije, a sada vas pozivam sutra na tajanstveni film u 20 h u MM centru. Za one koji ne znaju, MM se nalazi iza ITD-a, par metara od stražnje strane Paviljona ( s desna ). Znate, SC, pored pruge, tamo iza studentske menze.

Koji ćemo film gledati? E, u tome je štos. Gledat ćemo jedan duži i par kraćih filmova Alexandera Klugea, kod nas prilično nepoznatog njemačkog redatelja i pisca. Kluge je sudjelovao u snimanju dokumentarnog filma "Njemačka ujesen" ( 1977 ) zajedno s Fassbinderom, a koji je tematizirao društvene kontroverze nakon jednog terorističkog napada radikalnih ljevičara. Bila je prilično čudna situacija jer se NJemačka našla pred doslovce antigonskom raspravom. Teroristi su u zatvoru počinili samoubojstvo i mnogi su Njemci zahtijevali da se njihova tijela ne pokopaju na Njemačkom tlu- što je dovelo do prilično čudnih društvenih fenomena koji su počeli tematizirati demokraciju, terorizam, lijeve politike i njihove provedbe.

Ali nećemo gledati taj film već Klugeov "Die Artisten in der Zirkuskuppel: ratlos" što bi doslovno mogli prevesti kao "Umjetnik u Cirkuskom Krugu, zbunjen". Ako bude interesa, bit će i projekcija kojeg kratkog filma.

Meni se Kluge ovih par dana jako dopao. Ovaj film nisam gledao ali dosad mi nije bilo žao pratiti ga. Njegov film "Elektro-smaknuće jednog slona" me fakat oborio- radi se o kratkom filmu u kojem se bilježi gotovo stoljeće star isječak stvarnog usmrćivanja slona koji je u napadu bijesa ubio 3 čuvara u kavezu. Životinju su ubili tako što su lance na nogama spojili na struju. Dok ovo zvuči morbidno, isječak je tako star i oštećen da tek kada vam Kluge objasni što film prikazuje možete pratiti obrise i sjene. Tada Kluge prikazuje danas slonove kako se igraju s djecom i skaču na sve strane u povorkama.

Kluge danas radi kratke filmove sa sjim kolegom, inače glumcem. Radi se o izmišljenim kontroverznim osobama koje razgovaraju s redateljem, a koje glumac improvizira u razgovoru. Ovdje, kao, "pod vodom" razgovara s nekakvim roniocem. Inače su jako smiješni, ali nažalost ovdje nema titlova.



Eh, da, sutra će biti titlovi na engleskom.

Pozdrav!


- 21:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>