ponedjeljak, 21.01.2008.

Dan Martina Luthera Kinga protiv hip-hopa

Danas se diljem svijeta slavi Dan Martina Luthera Kinga, baptističkog svećenika crne boje kože koji se borio za ravnopravnost rasa i naroda u svijetu.

Image Hosted by ImageShack.us

Tisuće ljudi pridružilo se njegovom pokretu za pravdom, mnogi i iz Katoličke Crkve. Kada je doktor King ubijen u atentatu, postao je mučenikom ideala za koje se borio. Njegova pobjeda nad rasizmom i primitivizmom valjda i nije mogla drukčije završiti.

Usprkos njegovim postignućima, i danas postoje mnoge predrasude i problemi u prihvaćanju drukčijeg. Iako su mnogi problemi riješeni, pojavili su se drugi. Prije par mjeseci američki jesportski kolumnist Jason Whitlock, inače crnac, javno osudio hip hop kulturu nazvavši je novim Ku Klux Klanom. Prema njemu,tisuće mladih crnaca je na ulicama, zatrovano drogama i okršajima bandi- a sve radi načina života kojeg zagovaraju zvijezde ove glazbe. Umjesto da se obrazuju i postignu nešto u životu, propadaju kao što su bjelački ekstremisti željeli prije par desetljeća. Propuštaju priliku za koju su se mladi crnci borili tada, suočeni s korumpiranosti i predrasudama sustava protiv kojeg su prosvjedovali.

Problemi manjina uvijek su bili problemi većine- možda je ovo i King shvatio. U svijetu Interneta i broadbanda možda je i više nego potrebno shvatiti da je najvažniji- čovjek.

Kolumnu Whitlocka možete pročitati ovdje

- 19:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>