Pingvin Sitnog Zuba

09.09.2016., petak

Kako je srusen Einsteinov svemir?

Gotovo je s Einsteinom! Srusili ga Hrvati!

Dugo se i drzao za ova moderna vremena strelovitih promjena. Neka je pao! Ionako su mu najpoznatije teorije bile "da-Bog-sacuva". U tisucinkama promila brojali su se oni koji su ih pokusavali razumjeti, a kad si ih slusao imao si dojam da im se zapleo ne samo jezik zbog ponavljanja nepojmljivih pojmova. Vecina ljudi - napravite ispitivanje ako ne vjerujete - Einsteina poznaje po portretu s jezikom. Sa slike, kao Brada Pitta.

Teorija velikog Einsteina raspala se posve neocekivano, prije nekoliko dana, u Domu umirovljenika "Zenta" u Splitu. Naime, jednu gospodju u pristojnim godinama su primili u dom, nakon nepunih 8 godina cekanja. Dva dana poslije, moja je necakinja, u 7. mjesecu trudnoce, sebe, muza i dijete upisla na listu cekanja za listu cekanja. Kruze price da je ispunjenje svih uvjeta birokratskog postupka nedovoljno za ulazak u dom za zivota, osim ako ste s Galapagosa.
- Koliko nedovoljno?
- Iza ledja vam se cinicni cinovnik smije. Prije no sto vas zaboravi pridoda dozu suosjecajnog sazaljenja. Ako je jos mlad referent. "Sama je kriva sto nije stekla valjane kumove i rodjake" - rekla bi gospodji bivsa predsjednica jedne gradske skupstine.

U modernom hrvatskom rjecniku kao sinonim za nesnalazljive stoji "stoka sitnog zuba". Pitate, naravno, kako je nasoj gospodji ipak uspjelo? Strpljen, spasen - kaze narodna. No, osam godina cekanja u doba kada vas je zub vremena vec nagrizao ne spada u kategoriju strpljenja. "Osam godina cekanja" je istinski naslov Beckettovog Godota. Gospodju iz nase price, kao i mnoge, zivot je istrenirao pesimisticnom optimizmu. Trpis stoicki uzaludnost i cekas, ako se ipak nesto ugodno dogodi. Ponekad naidje dobra vila, a i mrvice iz njene ruke su blagodat.

Jesam li vec rekla da su u domu "Zenta" ucinkoviti i brzi? Osam se godina ne oglase, no kad vas pozovu, u roku od pet dana morate useliti, cak i ako ste hospitalizirani na traumatologiji u bolnici 120 km sjeverno od Toronta. Strogo se drze pravilnika, koji je podredjen jedino Ustavu Republike Hrvatske i pozivima rodjaka i kumova. Na dan useljenja valja potpisati ugovor. Kod javnog biljeznika. Kako se radi o zrelijim osobama ogranicenog dosega kretanja, "Zenta" humano zakljucuje da je lijepo da biljeznik dodje u dom.

Svaki potpisnik naravno placa usluge biljeznika. U koje spadaju i putni troskovi. Naime, pozrtvovni je biljeznik morao zatvoriti radnju na Plokitama i otici do kilometar i pol udaljene Zente. Dvosmjerna karta. Prvi umirovljenik stavi potpis na ugovor, biljeznik ovjeri te pozeli stranci dug sretan vijek. Onda juri do automobila, vozi na Plokite do svog Ureda. Odmah se potom vraca natrag, te obavlja poslove oko ugovora za slijedeceg umirovljenika. I tako pet puta Plokite-Zenta-Plokite. Tamo-amo. Nevjerojatnom brzinom.
- Koliko je brz?
- Nijedan poznati zakon fizike ne poznaje tu brzinu. Brzi je od svjetlosti.
- Po cemu ste to zakljucili?
- Profinjenom naucnom metodom gledanja. Kad ugasite svjetlo te ga odmah zatim upalite, u djelicu sekunde zapazit cete da je svjetla nestalo. No javni je biljeznik toliko brz da nema nikakve mogucnosti da najosjetljiviji receptor akceleratora u centru za nukleranu fiziku zamijeti njegovo kretanje do Plokita i natrag. Svi su veliki pokusi u fizici obustavljeni. U Split su pohrlili najveci svjetski znanstvenici te strucnjaci u domenama teleportiranja i metafizike. Stigao je i David Copperfield. I Zdravko Mamic. Zanima ga biljeznik kao krilo, a investirao bi i u neprimjetno nestajanje. Za projekt "Remetinec".

- Cekajte. Mozda vas biljeznik zapravo cijelo vrijeme ostaje u domu? I ne odlazi nikud?
- Nemoguce. Ne bi valjda bio tako bezobrazan da svakom od potpisnika, k tome hrvatskih umirovljenika, naplati ocito nepostojece putne troskove?
- Da, u pravu ste. Ipak mi je zao sto je Einstein pao. Bio je simpaticna megafaca.
- Ta ne bi valjda socijalni radnici u domu za skrb o starijima i nemocnima dozvoljavali da se zakidaju njihovi sticenici?
- Da. Ne bi. Bilo bi to pretuzno. Nepodnosljivo.
- Ni ja to ne bi podnijela. Bez redovne naknade za dusevnu bol.

.

Oznake: Einstein, Zenta, DOM UMIROVLJENIKA, biljeznik


- 15:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Prosinac 2016 (2)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)

Opis bloga

Linkovi

Posjeti