CRNA RUPA

06 studeni 2012



Što kada se pojavi problem?
Obični ljudi u svakodnevnom životu kada naiđu na neki problem, nastoje ga čim prije riješiti. Ukoliko sami nisu sposobni pronaći rješenje potraže savjet od nekoga tko je kompetentan za to određeno područje.

A što kada se pojavi problem u „Zajednici“?? (zajednica=ustanova za rehabilitaciju i resocijalizaciju)
Zanimljivo je vidjeti 10 glava na okupu kako razrađuju strategiju rješavanja i najmanjeg problema. Svaki odmak od uobičajene svakodnevice razlog je za „duboke“ analize i „filozofiranje“.
U nekim slučajevima razrada problema nalikuje na doktorsku dizertaciju. Evo jednog primjera:





Subota 9. rujan
Danas se u zajednici začepila septička jama! Inače imamo dvije septičke (manju i veću) i odvodnja funkcionira po sistemu preljeva, kada se mala septička napuni automatski se prebacuje na veliku ... Međutim današnji je problem nastao negdje na spoju između velike i male septičke. Tu počinje prava priča.
Na jutarnjem sastanku odgovorni od posla, iznio je problem septičke i naravno svatko je imao svoju teoriju kako problemu pristupiti. Odjednom su svi bili veliki stručnjaci za funkcioniranje sustava odvoda, cijevi i ispusta itd. Čak su neki baratali i sa pomalo stručnim terminima poput taložnika, navoja i crpne stanice (za koje vjerovatno ni sami ne znaju šta znače!).

Nakon tridesetominutne rasprave formiran je tim najhrabrijih prvoboraca koji su naoružani lopatama, krampovima i sličnim alatkama, pod punom ratnom spremom radne odjeće: kapa, rukavice, čizme i marama oko nosa i usta, krenuli u boj sa „ledenom“ santom koja se napravila na površini naše jame.
Od svih STRUČNIH riješenja, silnih alnaliza i argumenata, odlučeno je da se talog koji je začepio propust između dvije komore, razbije ručno pomoću priručnog alata (lopata, vile itd.).


Kada je poklopac podignut jedan karakterističan miomiris proširio se okolišem, što je izazvalo salve gađenja i bljakanja, neki su se počeli histerično smijati od muke, dok su drugi mahali glavom u znak negodovanja.
Vođa tima prišao je otvoru i bacio se na posao, snažnim udarcima počeo je udarati počvrstoj kori koja je blokirala odvod... Fuuuuj :(
(desetak minuta kasnije...)
Pjesma se ori „Misli svako da je meni lako...“, svi se smiju i timski razbijaju „ledenu“ santu... nakon nepunih sat i pol problem je riješen, i svi veseli i pomalo umorni odlaze na pranje i presvlačenje...
(autor:Riba-vođa tima)







Možda se ova anegdota čini pomalo bizarnom, ali dečki su se kroz ovaj događaj toliko zabavili da su još danima prepričavali kako je to izgledalo kada su oni otvorili septičku, pa kada su učinili ovo, pa kada su učinili ono itd.
Poanta ove priče je da se ovdje radi o ljudima koji su cijeli svoj život bježali od problema (u ovisnost) a danas se hvataju u koštac sa problemom kao što je septička i k tome se još dobro zabave.
Bit je da su sudionici ove priče dvostruki pobjednici. Pobijedili su svoju ovisnost (pod time mislimo na njihov dosadašnji stil života, način funkcioniranja i razmišljanja) a u ovom konkretnom slučaju pobijedili su i SEPTIČKU JAMU!! :)





Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.