četvrtak, 25.09.2008.

Book-case ...2

Okružen kreativnim neredom u svojoj zagrebačkoj sobi, prije sedamnaest dana krenuo sam čitati knjigu "Jahačica kitova", autora Witija Ihimaere. Knjigu mi je posudila kolegica s posla, Danijela. I... na prvi pogled... naziv knjige mi se učino užasno perverzan, ali me Danijela uvjerila da knjiga nema veze sa nečime takvim.

Image Hosted by ImageShack.us

S nečim sam morao ubiti dosadu... Ova knjiga je bila odlična. Donosim samo jedan od odličnih opisa iz knjige:
''More je nalikovalo na naboranu srebrnu foliju koja se protezala sve do ruba neba.''
...a ovaj me dio nekako podsjetio na mene i moj odlazak u Zagreb:
''Znao sam da mu se ne odlazi. Zapravo je jedan od razloga njegova dolaska u Sydney bio da se makne što dalje od obitelji. Jako ih je volio, no ponekad ljubav postane nadmetanje između ambicija koje roditelji gaje za svoju djecu i ambicija koje djeca gaje za sebe.''
I tako sam kroz ovu knjigu otplovio na daleki Novi Zeland i uživio se u priču...
U knjizi se radi o osmogodišnjoj Kahu, pripadnici maorskog plemena iz Whangare na Novom Zelandu, koje vuče potomstvo od legendarnog Kahutia Te Rangija, Jahača kitova, koji je na leđima tog najvećeg od svih sisavaca doplovio do Novog Zelanda. Od vremena Kahutie, poglavica plemena uvijek je bio muškarac, jer prema maorskom vjerovanju, žena ne može ispuniti sve obveze jednog poglavice. No, Kahuin pradjed, potomak maorskog poglavice, u svojoj lozi nema muškog nasljednika, pa će titula poglavice nakon njegove smrti prijeći u ženske, odnosno Kahuine ruke. I dok se njezin pradjed teško miri s tom činjenicom, Kahuina prabaka s ljubavlju se brine o njoj iskreno vjerujući u skrivene darove čudnovatih moći koji se prenose još od prapoglavice, Jahača kitova. Kahuini talenti pokazat će se stvarnima kada se stotine kitova nasuče na obalu ugrožavajući njihovo pleme, a mala Kahu spozna svoje umijeće komuniciranja s tim predivnim stvorenjima.
Prema knjizi je 2003. godine snimljen i za Oscara nominiran film Jahačica kitova.
Film nisam gledao, ali knjiga je odlična...

- 20:54 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

Perdido's life

ovo su život i misli iz dana u dan

Image Hosted by ImageShack.us


E-MAIL
mendez@net.hr

...:::...

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us