Kreativni načini kako uvrstiti med u svakodnevicu

ponedjeljak , 21.11.2016.

Zbog svojih poznatih protuupalnih i antibakterijskih svojstava te raznovrsnih mogućnosti primjene – od prehrane, liječenja do kozmetike - med definitivno spada u one namirnice koje bi svako domaćinstvo trebalo koristiti na dnevnoj bazi. No, što ako Vam med i nije omiljena namirnica? Ili želite pronaći nove načine kako ga konzumirati osim u čaju, ovo je tekst koji bi Vam mogao biti od koristi.

Med u jelu i piću
Med je oduvijek ljudima omiljena namirnica i od davnina poznat kao nezaobilazan dio prehrane te se kao takav koristi u mnogim jelima. Danas je osobito popularan zbog svojih ljekovitih svojstava ali i jer njime možemo zamijeniti rafinirani bijeli šećer i tako izbjeći sve njegove nepovoljne učinke na naš organizam.


Med dakle možemo koristiti u pripremi: salata, dresinga za salate, marinada, kolača, keksa, s mesom, jogurtom, u raznim sosevima, sa mlijekom. Evo i nekoliko praktičnih i jednostavnih savjeta kako...

• Za ukusan dresing za salatu pomješajte 1 jušnu žlicu meda, 1 jušnu žlicu senfa i 3 čajne žlice octa. Sol i papar te ostale začine dodajte prema ukusu. Ostavite da odstoji 10-ak minuta i zatim prelijte po salati.
• Pripremite slasnu domaću tamnu čokoladu, fino, brzo i jednostavno. Potrebni su Vam samo med, kokosovo ulje i kakao prah. Ulijte smjesu u kalupe za praline i iznimno ukusan i zdrav desert je tu.
• Zdrav sportski napitak možete pripremiti pomoću meda, morske soli i biljnog čaja. Ovakva smjesa umanjuje hormone stresa koji se stvaraju prilikom vježbanja. Pijuckajte ovaj napitak svaki put kada vježbate.
• Jutarnji ili popodnevni energetski snack – namažite tost s medom i maslacem.
• Napravite ukusan i zdrav napitak od mlijeka i meda tako da u šalicu toplog, ali ne pretoplog mlijeka umješate kašičicu meda. Grlo i krajnici bit će Vam zahvalni.
• Skuhajte voćnu marmeladu sa medom umjesto šećera.
• Konzervirajte voće tako da ga prelijete vodom s medom.
• Pripremite kolače ili kekse sa medom umjesto šećera.
• Ako sami pravite vino ili pivo, koristite med.
• Ako koristite med za pečena jela, trebali biste reducirati količinu tekućine iz recepta za cirka jednu petinu jer med sam po sebi sadrži tekućinu.
• Zbog njegove prirodne slatkoće također smanjite i količinu šećera. Umjesto 100g šećera stavite 75g meda.
• Prilikom pečenja med daje jaču smeđu boju jelima. Stoga produžite vrijeme pečenja i smanjite temperaturu.
Savjet plus:
• Bitno je med ne zagrijavati preko 40°C jer bi tako izgubio svoja ljekovita svojstva.
• Loše pohranjivanje meda može smanjiti njegovu kvalitetu. Naime, većina hranjivih tvari, enzima i biljnih tvari su jako osjetljvi na svjelost i jaku temperaturu. Stoga med treba čuvati na sobnoj temperaturi od 18° do 21°C na tamnom mjestu.
• Nakon što dugo stoji, med kristalizira i postane krut. To nikako ne znači da je pokvaren. Jednostavno ga stavite u mlaku vodenu kupku i pričekajte da ponovno postane tekuć.


Pročitajte više o različitim vrstama meda


Zdravlje i prevencija
Danas postoje brojni članci i studije o učinkovitosti meda u borbi protiv upala, bolesti, štetnih mikroorganizama. Med jača imunitet, pomaže u borbi protiv gripe i prehlade, snižava krvni tlak, pomaže kod kašlja i iskašljavanja.
Za jačanje imuniteta neizostavna je kombinacija meda, limuna i đumbira. Pomozite svom organizmu u borbi protiv virusa i bakterija tako da svakodnevno pijete čaj od ova tri sastojka. U litru kipuće vode dodajte naribani korijen jednog đumbira i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Zatim procijedite komadiće đumbira. Kada se čaj ohladi, dodajte mu meda i limuna po ukusu.
Kombinacija meda, češnjaka i limuna u narodu je poznata kao napitak za dugovječnost a djeluje kao prirodni antibiotik. Pripremite ju od 5 limuna, 5 režnja češnjaka i pola kilograma meda. Limun iscjedite, češnjak protisnite i dodajte u med (med bi otprilike treba prekriti ostale sastojke). Zatim smjesu ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu tjedan dana. Konzumirajte jednom ili dva puta dnevno prije obroka. Ako ste virozni, dozu možete i povećati na tri puta.

Zbog svojih bogatih sastojaka – vitamina, minerala, enzima, antioksidansa te svojih dokazanih antimikrobnih svojstava, med je nezaobilazan sastojak prirodne kozmetike. Med djeluje kao prirodna krema za hidrataciju jer povlači vlažnost iz zraka kako bi ovlažio kožu. Možemo ga koristiti u maskama za kosu, lice, pilinzima za lice i tijelo, kod suhe i ispucale kože, kao balzam za usne, kod upalnih procesa na koži poput akni i prištića te manjih rana na koži.
Kod suhe kože, med možete lagano nanijeti i umasirati prije spavanja na čistu kožu, ostaviti da djeluje preko noći i ujutro isprati mlakom vodom. Proces ponoviti tijekom nekoliko dana. Važno je paziti da med bude potpuno prirodan, nerafiniran, jer ukoliko nije takav rezultati mogu izostati ili čak pogoršati situaciju.
Med također nježno čisti kožu jer zbog svojih antibakterijskih svojstava uklanja bakterije koje uzrokuju prištiće i akne, pospješuje proces zacjeljivanja i smanjuje crvenilo. Med pomaže regulirati i suvišnu masnoću na koži lica bez da koži oduzima njezinu prirodno neophodnu vlažnost.
Med kao hidaratantna maska za kosu vraća kosi njezinu prirodnu vlažnost i daje zdravi sjaj. Za bolji rezultat pomiješajte med sa toplim maslinovim uljem u omjeru pola-pola i tu mješavinu nanesite na vlažnu kosu. Omotajte se ručnikom i ostavite da djeluje 15-ak minuta. Potom isperite toplom a zatim hladnom vodom.
Med jača slabe i ispucale nokte. Pomješajte jednu čajnu žlicu meda sa tri čajne žlice jabučnog octa i natapajte nokte u takvoj mješavini 10 minuta, jedan do dva puta tjedno. Potom temeljito isprerite prste.
Kod atletskog stopala, iznimno neugodne pojave koja pogađa veliki broj ljudi, med u kombinaciji sa šećerom također može biti od pomoći u smanjivanju naslaga gljivica.
I herpes na usnama možete namazati medom i limunom kako bi se smanjio.


Pročitajte više o zdrastvenim prednostima meda!

Med – Otkuda dolazi?

srijeda , 18.05.2016.

Med - naše slatko zadovoljstvo!



Med je slatki proizvod koji proizvodi više vrsta kukaca – pčele, neki bumbari i ose. Ipak, kad govorimo o medu, uvijek mislimo na onaj pčelinji. One ga stvaraju iz nektara koji sakupe od cvjetova. Med pčelama služi kao zaliha hrane koju pohranjuju u svojem saću i pokrivaju poklopcima od voska čime sprječavaju ulazak nečistoća i vlage.
Pčele nektar koji usišu koriste i za proizvodnju meda, i za energiju tijekom leta. Med stvore preživanjem nektara koji usišu i prerađuju enzimima iz pljuvačke. Prilikom preživanja dolazi do razbijanja molekula saharoze na fruktozu i glukozu. Taj proces traje nekih dvadeset minuta, a proizvod ima relativno visoku količinu vlage, oko 20 %. Kako se taj novi med ne bi pokvario (podložan je napadu raznih plijesni i bakterija), pčele brzo lamataju krilima kako bi potaknuli isparavanje vlage, čime se sprječava njegova eventualna fermentacija. Tijekom hladnog vremena kad nema ostalih izvora hrane, pčele ga koriste kao izvor energije.
Pametan će pčelar pčelama ostaviti dovoljno meda kako bi imale izvor energije, a višak će pokupiti. Prije je bio običaj da se kolonija žrtvuje – cijela se košnica uništavala. Danas to nije slučaj, jer postoje posebni okviri koji rješavaju takve probleme. Pčele je preko zime moguće hraniti i kristaliziranim šećerom ili šećernom vodom, što znači da se većina meda može iskoristiti za prodaju. Med koji pčelar sakupi neće se pokvariti, a stajati može godinama.

Svojstva meda ponajviše ovise o flori od koje je nastao. Jednostavnije rečeno, ovise o vrstama cvijeća iz kojih su pčele uzele nektar tijekom proizvodnje meda. Zato se med gotovo uvijek opisuje i označava ovisno o izvoru cvijeta. Med koji se najčešće može kupiti uglavnom je miješani, od raznih vrsta medonosnog bilja. Kod nas su tu još i bagremov, lipov, livadni, kestenov, šumski, kaduljin, lavandin, vrijeskov i tako dalje. Kao što vidite, postoji zaista pregršt vrsta meda, što je samo po sebi jedna vrlo zanimljiva tema. Također, med se dijeli i prema načinu njegova dobivanja (vrcani, prešani, filtrirani, med u saću itd.) Sa svim tim ćemo vas podrobnije upoznati u narednim člancima. Kod meda također postoje i razne kategorije. Prema zakonu med se dijeli na pet kategorija, ovisno o bogatstvu peludnog materijala.
Tu su još i druge vrste meda koje ne nastaju preradom nektra – preradom medne rose k nastaje med medljikovac (uš siše sok sa bjelogoričnih stabala poput kestena, lipe, hrasta) i medun koji nastaje kada uš siše sokove na jeli, za sebe uzima proteinsku sastavnicu soka, a izlučuje ugljikohidrate koje skupljaju pčele, dok onaj dio medne rose koji pada na tlo i lisce mijenja pH zemlje tako da može rasti micelij koji kroz korijen jele hrani jelu.

Općenito gledano, med je prilično bogat raznim vitaminima i mineralima, prvenstveno vitaminima B skupine. Med u sebi sadrži najmanje 180 različitih tvari. Većinu suhe tvari čine ugljikohidrati, tj. glukoza, fruktoza, te u manjini ostali, složeniji šećeri. Ostatak su voda, bjelančevine i ostali mikronutrijenti – antioksidansi, flavonoidi i ostali fitonutrijenti.



Med je jedna od povijesno najprovjerenijih i najobožavanijih namirnica. Med je kroz veliku većinu ljudske povijesti bila gotovo pa jedina slatka namirnica, a kao dokaz koliko su ga voljeli tu su i crteži u spiljama koji prikazuju hrabre pojedince koje se penju na stabla i doslovce riskiraju život kako bi se domogli malo slatkog nektara od divljih pčela. Ti su crteži stari oko osam tisuća godina, što znači da ljudi već deset tisućljeća žude za medom i koriste ga, kako u prehrani, tako i u medicinske svrhe (a i teško je razdvojiti jedno od drugoga). Danas, srećom, nema potrebe za takvim „egzibicijama“. Koliko se štovalo pčele i med prikazuje i simbol grčke božice Artemis - pčele.

Med su koristili i u starom Egiptu, gdje su ga dodavali kolačima kako bi ih zasladili. Grci su također uzgajali pčele koje su proizvodile med, te im je on bio izuzetno koristan, jer je med tada bio jedini dostupni zaslađivač. Rimljani su, doduše, poznati po korištenju posuda za kuhanje s olovnim acetatom; taj kemijski spoj ima sladak okus, ali je uzrokovao mnoge smrti zbog otrovanja olovom.
Zaista, med su otkrili i tisućama godina koriste ljudi diljem svijeta. Bilo u zapadnoj civilizaciji, bilo na dalekom Istoku, u Kini i Indiji – med je vjeran čovjekov pratilac. Bilo kao slatki desert, bilo kao sredstvo za liječenje raznih bolesti, ljudi ga jednostavno obožavaju, i to toliko da u mnogim kulturama med ima i religijski značaj u raznim ritualima.

Značaj meda tako je visok da se zakonom uglavnom zabranjuje svaka promjena strukture meda – dodavanje šećera i ostalih aditiva kako bi se „poboljšao“ okus ili povećali prinosi. Zato se med svugdje, pa tako i u hrvatskoj, redovito kontrolira u laboratorijima, kako bi se provjerila njegova kvaliteta i ispravnost deklaracije. Budući da je običnom čovjeku dosta teško prepoznati je li med lažan, laboratorijski testovi jednostavno su nužni. Najsigurnija kupnja svakako je na kućnom pragu pčelara kojeg poznajete.
Med je iznimno važan prehrambeni proizvod nevjerojatno široke primjene. Jedinstveni spoj predivnog okusa i ljekovitosti rezultirao je time da se čovjek njime koristi već tisućama godina. Svakako treba poslušati mudrost predaka i redovito konzumirati med, tu čarobnu namirnicu koja liječi, smiruje i uveseljava.

Izvor: Pčelarstvo Radošević - proizvodnja i prodaja meda, propolisa i matične mlijeći


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.