štogod možemo pojedemo, a ostatak prodamo na vašaru u BABINOJ GREDI   cijene kn/kg 10. veljače   krave 9-12    bikovi 15    tele m. 30    tele ž. 27    krmače 10   odojci 22    tovljenici 14    kukuruz 0,8
Opis bloga

Blog jednog paora, ne samo u srcu i duši, nego i po zanimanju.

Više o meni na osobnim stranicama...

MAIL



FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.

Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.

Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.

Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!

Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.

Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.

Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.

Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!

Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!

06.listopada 2005.
 

13.02.2008., srijeda

Nakon nedavne tv-emisije u kojoj se govorilo o uzgoju oraha, po raznim forumima se traže dodatni savjeti i sl. Čak sam i ja imao pozive u vezi te teme. Stoga evo jedan c/p tekst, možda nekog Google ovamo uputi pa neka mu je u pomoći.


Podizanje nasada.

Intenzivni nasadi podižu se u područjima koja su klimatski najpogodnija, na dubokim, plodnim tlima, blagog nagiba, gdje se nasad može obrađivati mašinski, malčirati, zaštititi od bolesti i štetnika te, po potrebi, navodnjavati. Ekstenzivni nasadi podižu se u klimatski pogodnim područjima, na dubokima kulturnim tlima, na strmim padinama, s travno--djetelinskom smjesom, kao potkulturom koja zaštićuje zemljište od erozije. U svim nasadima ne predviđa se potpuna zaštita prskanjem; da bi se što više onemogućilo prelaženje bolesti i štetočina sa stabla na stablo i time smanjilo njihovo širenje, razmaci između stabala treba da su i do jedanput veći nego razmaci na onom terenu gdje je moguća redovita zaštita.
Razmak sadnje, ako je podloga crni orah: 7—8 x 8—9 m, ako je podloga orah: 9—10 x 10—12 m (ekstenzivni nasadi sa 25—40 stabala po 1 ha). Bolje je saditi u jesen nego u proljeće, naročito ako su proljeća sušna. Rigolovanje nije neophodno po¬trebno u strukturnim tlima, već je dovoljno iskopati jame s opsegom od 2 X 2 m i 70 cm duboke. Dno jame treba prorahliti za daljnjih 20 cm. Zemlja se može duboko prorahljivati eksplozivom, u jesen kad je tlo suho. Na oranicama, prije sadnje, razbija se podrahljivačem nepropusni sloj, koji je nastao oranjem. Sade se jednogodišnje i dvogodišnje kalemljene sadnice. Od vađenja sadnica u rasadniku do sadnje ili ponovnog zatrpavanja zemljom treba da prođe što kraće vrijeme. Prije sadnje odstrani se oštrim nožem sve ranjeno korijenje do zdravog tkiva. Rez treba da je gladak a rana što manja. Sadi se tako da je korijenov vrat na površini zemlje. Korijen se zatrpa kompostom ili rahlom zemljom, a sva mjesta između korijena dobro se ispune. Zemlja ispod drveta pokrije se stajnjakom koji se plitko zagrebe. Prvih 10 godina potreban je kolac. Svaka ozljeda ili rana na stablu mora se odmah namazati kalemarskim voskom. Budući da orah slabo podnosi presađivanje, sadnica se dobro usidriti u tlu tek za 2—4 godine. Poslije sadnje stabla se ne prikraćuje; tek narednih godina očisti se stablo na visinu od 80 do 100 cm, ako se daje prednost proizvodnji plodova, a na visinu od 2 do 3 m, ako se želi dobiti više drva. Po prirodi orah formira rijetku piramidalnu krunu, pa ga je potrebno orezivati samo kad se formira vještačka kruna (poboljšana piramidalna kruna sa 5—7 grana ili kruna u obliku vaze sa 3—4 glavne grane). U intenzivnim nasadima, kao među-kultura, sade se breskve, kajsije ili povrće.

Njega

Image Hosted by ImageShack.usZemlja se obrađuje u područjima gdje nema više od 500 mm oborina godišnje; u područjima gdje za travni pokrivač a dovoljno oborina tlo se malčira. Za redovite i velike prinose nužno je izdašno đubrenje. Osnovno đubrivo je stajnjak, kompost i zeleno đubrenje. Do 8. godine dovoljno je da se pokriva stajnjakom sve veći krug zemljišta ispod drveta, kasnije se dubri po čitavoj površini voćnjaka, svake 3 godine, sa 300—400 q/ha stajnjaka. U godinama kada se stajnjakom ne gnoji, rano u proljeće, već prema starosti nasada, dodaje se 10—15 q/ha mineralnog đubriva. Pojedinačna stabla đubre se svake 2 godine sa 15 kg NPK i svaku treću godinu sa 3 q stajnjaka, a mlada stabla s odgovarajućim manjim količinama. Ljeti treba izbjegavati đubrenje dušikom, jer stabla ne dovrše na vrijeme rast pa se preko zime smrzavaju. Đubrenje kalijem važno je jer on pospješuje dobro sazrijevanje drveta i time otpornost prema mrazu. Kod oraha mogu se pojaviti znakovi pomanjkanja mikroelemenata Zn, Cu, Mg i B.

Berba i skladištenje.

Bere se kad su plodovi potpuno zreli, tj. kad se zelena ovojnica raspuca i plodovi ispadaju. Plodovi se skupljaju sa tla u više navrata. U velikim plantažama plodovi se tresu s drveta traktorskim tresalicama, a skupljaju sa tla posebnom mašinom. Pobrane plodove treba odmah i potpuno oljuštiti iz zelene ovojnice, čije ostatke treba odstraniti parenjem plodova u lužini. Poslije pranja plodovi se sumporiraju u zatvorenom prostoru da se uništi plijesan: plodovi se smještavaju na drvene mreže, a ispod njih se zapale sumporne trake. Prosto¬rija se otvori i prozrači nakon 12 sati sumporenja plinom. Plodovi se suše tako da zrak cirkulira dok se oni miješaju na žicanim mrežama. Ako se upotrebljava zrak topliji od 44°C, jezgra se užegne. Sušeni plodovi sadržavaju između 5—8% vlage, kod sušenja izgube 40—60% od početne težine poslije berbe. Plodovi s ozli¬jeđenom ljuskom poslije sumporenja nisu jestivi. Plodovi se čuvaju u mrežastim vrećama u zračnoj prostoriji. Jezgra se pakuje u vakuumske pločaste posude. Kemijsko sredstvo antioksident, koje se nanese na pokožicu jezgre, produžava trajanje jezgre. Jezgra se dulje održi ako se suši do 3,2—3,7% vlage.

- 09:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Komentari On/Off --------------------- This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme




program za izradu obroka namjenjenog hranidbi mliječnih krava

------------------------

Image Hosted by ImageShack.us







Photobucket