|
FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.
Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.
Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.
Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!
Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.
Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.
Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.
Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!
Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!
06.listopada 2005.
|
14.02.2006., utorak
Hrvatska crna vina zdravija od francuskih
American Journal of Enology and Viticulture
Prestižni američki vinarski časopis American Journal of Enology and Viticulture objavio je rezultate usporednih istraživanja hrvatskih i francuskih vina. Ispitivana grupa hrvatskih vina pokazala je veću ukupnu koncentraciju jedinjenja odgovornih za antioksidativni efekat.
Ova jedinjenja doprinose spriječavanju nastanka bolesti srca i krvnih žila, smanjuju učestalost moždanih udara i djeluju protiv virusnih i baketrijskih upalnih procesa. U ispitivanoj grupi su se nalazila tri crna i tri bijela vina. Crno vino Zlatan Plavac, vinarije Plenković sa Hvara pokazalo je koncentraciju ovih jedinjenja znantno veću u poređenju s čuvenim vinima od najpoznatijih Francuskih sorti Cabernet Sauvignon i Merlot proizvedenih na Novom Zelandu. Odnos je bio 4.8 g/L prema 3.9 g/L. Rezultati crnih vina objašnjavaju se svojstvenošću autohtonih sorti, posebno Plavca malog, i tradicionalnom tehnološkom obradom gde je fermentacija na sjemenkama i pokožici produžena, a ti dijelovi bobice najbogatiji su ovim jedinjenjima. Upravo to daje autohtonim vinima određenu gorčinu, što se pokazalo prihvatljivim samo u krugovima iskusnih poklonika vina tj. somalijerima. Bijela vina pokazala su podjednake vijednosti u poređenju s Chardoneom proizvedenim na Novom Zelandu.
|
|
|