Prestižni američki vinarski časopis American Journal of Enology and Viticulture objavio je rezultate usporednih istraživanja hrvatskih i francuskih vina. Ispitivana grupa hrvatskih vina pokazala je veću ukupnu koncentraciju jedinjenja odgovornih za antioksidativni efekat.
Ova jedinjenja doprinose spriječavanju nastanka bolesti srca i krvnih žila, smanjuju učestalost moždanih udara i djeluju protiv virusnih i baketrijskih upalnih procesa. U ispitivanoj grupi su se nalazila tri crna i tri bijela vina. Crno vino Zlatan Plavac, vinarije Plenković sa Hvara pokazalo je koncentraciju ovih jedinjenja znantno veću u poređenju s čuvenim vinima od najpoznatijih Francuskih sorti Cabernet Sauvignon i Merlot proizvedenih na Novom Zelandu. Odnos je bio 4.8 g/L prema 3.9 g/L. Rezultati crnih vina objašnjavaju se svojstvenošću autohtonih sorti, posebno Plavca malog, i tradicionalnom tehnološkom obradom gde je fermentacija na sjemenkama i pokožici produžena, a ti dijelovi bobice najbogatiji su ovim jedinjenjima. Upravo to daje autohtonim vinima određenu gorčinu, što se pokazalo prihvatljivim samo u krugovima iskusnih poklonika vina tj. somalijerima. Bijela vina pokazala su podjednake vijednosti u poređenju s Chardoneom proizvedenim na Novom Zelandu.