štogod možemo pojedemo, a ostatak prodamo na vašaru u BABINOJ GREDI   cijene kn/kg 10. veljače   krave 9-12    bikovi 15    tele m. 30    tele ž. 27    krmače 10   odojci 22    tovljenici 14    kukuruz 0,8
Opis bloga

Blog jednog paora, ne samo u srcu i duši, nego i po zanimanju.

Više o meni na osobnim stranicama...

MAIL



FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.

Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.

Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.

Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!

Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.

Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.

Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.

Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!

Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!

06.listopada 2005.
 

22.12.2005., četvrtak

Prasetinu traže u Dalmaciji, Šokci sve više jedu purice

Image Hosted by ImageShack.us
Iz "Glasa Slavonije"


DONJI MIHOLJAC - U predblagdanskoj potrošačkoj groznici koja je već dobrano zahvatila brojne hrvatske domove, posebno mjesto zauzima blagdanski meni, na kojem je u Slavoniji i Baranji tradicionalno za Božić prevladavala mlada prasetina. Međutim, čini se da tradiciju iz naših domova sve više istjeruju trendovi sa Zapada pa, umjesto prasetine, na stolovima sve češće završavaju purice ili raznorazne druge mesne prerađevine. Na tu činjenicu jučer je posebno upozorio predsjednik Udruge proizvođača svinja Osječko-baranjske županije Nenad Milošević, koji je, kao i brojni njegovi kolege iz udruge, gotovo šokiran ovogodišnjom predblagdanskom potražnjom mesa.
- Čini mi se da će ove godine 95 posto prasetine iz slavonsko-baranjskih svinjaca završiti u Istri i Dalmaciji, odakle nakupci dolaze gotovo svakodnevno i traže odojka više. Potražnja je čak tolika da ne pitaju za cijenu, nego plaćaju odmah, u "kešu", i po vrlo povoljnoj cijeni: 18 kuna za kilogram - kaže Milošević, dodajući da bi realna cijena bila od 14 do 16 kuna za kilogram prasetine.
No, premda su kao proizvođači zadovoljni, jer je u prosjeku svaki prodao po četrdesetak prasaca, riješili se viškova i pritom uspjeli i nešto zaraditi, Milošević naglašava da su kao Slavonci i lokalpatrioti nezadovoljni i razočarani jer će ove godine tek svako dvadeseto prase iz njihovih svinjaca završiti na domaćim stolovima.
- U razgovoru s drugim proizvođačima saznao sam da im je gotovo svima prodaja povećana u odnosu prema istom razdoblju prošle godine za 30-40 posto. Međutim, svi oni uspjeli su zaklati samo dva-tri praseta po domaćim narudžbama. Sve ostalo otišlo je u druge dijelove Hrvatske. Stoga se i ja, kao i brojni moji kolege, počinjem ozbiljno pitati jesu li se Slavonci odrekli prasetine ili im je standard toliko nisko pao da više nemaju ni za prasetinu. A jasno je da ako ljudi oko nas nemaju novca, nećemo ga imati ni mi - zaključuje Milošević.

Autor: L.ANIČIĆ

- 16:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Komentari On/Off --------------------- This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme




program za izradu obroka namjenjenog hranidbi mliječnih krava

------------------------

Image Hosted by ImageShack.us







Photobucket