Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Prasetinu traže u Dalmaciji, Šokci sve više jedu purice

Image Hosted by ImageShack.us

Iz "Glasa Slavonije"


DONJI MIHOLJAC - U predblagdanskoj potrošačkoj groznici koja je već dobrano zahvatila brojne hrvatske domove, posebno mjesto zauzima blagdanski meni, na kojem je u Slavoniji i Baranji tradicionalno za Božić prevladavala mlada prasetina. Međutim, čini se da tradiciju iz naših domova sve više istjeruju trendovi sa Zapada pa, umjesto prasetine, na stolovima sve češće završavaju purice ili raznorazne druge mesne prerađevine. Na tu činjenicu jučer je posebno upozorio predsjednik Udruge proizvođača svinja Osječko-baranjske županije Nenad Milošević, koji je, kao i brojni njegovi kolege iz udruge, gotovo šokiran ovogodišnjom predblagdanskom potražnjom mesa.
- Čini mi se da će ove godine 95 posto prasetine iz slavonsko-baranjskih svinjaca završiti u Istri i Dalmaciji, odakle nakupci dolaze gotovo svakodnevno i traže odojka više. Potražnja je čak tolika da ne pitaju za cijenu, nego plaćaju odmah, u "kešu", i po vrlo povoljnoj cijeni: 18 kuna za kilogram - kaže Milošević, dodajući da bi realna cijena bila od 14 do 16 kuna za kilogram prasetine.
No, premda su kao proizvođači zadovoljni, jer je u prosjeku svaki prodao po četrdesetak prasaca, riješili se viškova i pritom uspjeli i nešto zaraditi, Milošević naglašava da su kao Slavonci i lokalpatrioti nezadovoljni i razočarani jer će ove godine tek svako dvadeseto prase iz njihovih svinjaca završiti na domaćim stolovima.
- U razgovoru s drugim proizvođačima saznao sam da im je gotovo svima prodaja povećana u odnosu prema istom razdoblju prošle godine za 30-40 posto. Međutim, svi oni uspjeli su zaklati samo dva-tri praseta po domaćim narudžbama. Sve ostalo otišlo je u druge dijelove Hrvatske. Stoga se i ja, kao i brojni moji kolege, počinjem ozbiljno pitati jesu li se Slavonci odrekli prasetine ili im je standard toliko nisko pao da više nemaju ni za prasetinu. A jasno je da ako ljudi oko nas nemaju novca, nećemo ga imati ni mi - zaključuje Milošević.

Autor: L.ANIČIĆ

Post je objavljen 22.12.2005. u 16:09 sati.