četvrtak, 28.04.2005.

aw baw-zhe!

Ah, koliko li se samo puta svatko od nas nasao u situaciji da u zaru seksa sa strancem/strankinjom, u ljubavnom saputanju, zazeli reci "lakse malo macore", "ne brini, sam/sama cu", ili "smisao za humor pomaze", te kljucne fraze u dobrom love-makingu, ali ne poznavajuci dovoljno jezik partnera/ice, sve bi dali za dobar rijecnik, kojeg bi se masili u tom odsudnom trenutku!

U tom bi nas trenu spasio BRADT Travel Guide.

Ne znam kakav je slucaj s njihovim vodicima za ostale zemlje, ali njihov vodic za Srbiju, na kraju knjige, kao svaki dobar vodic, ima mali rijecnik lokalnih fraza, s izgovorom; a kao svaki vrlo dobar vodic, njegov rijecnik ima poglavlje "Sex".
Sa izgovorom.



Kiss me Poljubi me paw·lyoo·bee me
I want you Zelim te zhe·leem te
Let's go to bed Idemo u krevet ee·de·maw oo kre·vet
Touch me here Dodirni me tu daw·deer·nee me too
Do you like this? Da li ti se to svidja? da lee tee se taw svee·ja
I (don't) like that (ne) svidja mi se to (ne) svee·ja mee se taw
I think we should stop now. Mislim da bi sada trebali stati mee·sleem da bee sa·da tre·ba·lee sta·tee
Do you have a (condom) Imas li (prezervativ) ee·mash lee (pre·zer·va·teev)
Let's use a (condom) Hajde da stavimo (prezervativ) hai·de da sta·vee·maw (pre·zer·va·teev)
I won't do it without protection Ne zelim dalje bez zastite ne zhe·leem da·lye bez zash·tee·te
It's my first time Ovo mi je prvi put aw·waw mee ye pr·vee poot
Don't worry, I'll do it myself Ne brini, sam/sama cu Ne bree·nee, sam/sa·ma choo
It helps to have a sense of humour Smisao za humor pomaze smee·sa·aw za hoo·mawr paw·ma·zhe
Oh my god! O boze! aw baw·zhee
That's great To je predivno Taw ye pre·deev·naw
Easy tiger! Lakse malo macore lak·she ma·law ma·chaw·re
faster brze br·zhe
harder jace ya·che
slower sporije spaw·ree·ye
softer njeznije nyezh·nee·ye
That was... Bilo je... bee·law ye...
amazing prekrasno pre·kraw·snaw
romantic romanticno raw·man·teech·naw
wild strastveno strast·ve·naw

Sto bi rekao moj prijatelj G, koji mi je i svratio paznju na ovaj gorski biser upotrebljivosti, Aw baw-zhe! Taw ye pre-deev-naw! Sa-da ee ang-lazz maw-zhe da ye-be nah serb-ski!

ovaj-><-onaj






petak, 15.04.2005.

NEKO MI NIJE UKRAO BICIKLO

Smijem i ja jednom napisati dnevnicki post, zar ne? Ako mogu srednjoskolke zasto ne bi mogao i ja.

Neko mi je ukrao biciklo
jer ga nisam dobro vezo lancom...

Tako je Bora Chorba pjevao davno, na pocetku stvari zvane Amsterdam, a ja sam se uvijek cudio kud je takvu simpaticnu i duhovitu putopisnu stvar (nisam inace nikad bio ljubitelj Riblje Corbe ali ovo mi je bilo simpa) poceo bas sa takvim glupim i nebitnim detaljom... No to je bilo zato jer tad jos nisam zivio u Amsterdamu.

Svatko tko ovdje dodje na bar pet minuta, vidi odmah da su bicikli kljucna stvar u gradu, ima ih ko u Kini, i 99% ih su oronule krntije, ali zato zakljucane lancima debelim kao ruka. Koji nije, samo sjedi i gledaj, i kad se netko pojavi da ga uzjase, sanse su barem 50% da je to lopov. Pri tome pod "koji nije" ne mislim "koji nije zakljucan" - jer takvi ne postoje, nego "koji nije zakljucan lancem debelim kao ruka".
Dapace, cesto cete po gradu vidjeti i slucaj da je negdje za ogradu ili rack zavezan bicikl, ali nema prednjeg kotaca. To je cijena neznanja kako se pravilno zakljucava bicikl ovdje. Morate naime lancem uhvatiti i ramu, i prednji tocak, i ono za sto ga vezete - u protivnom ukrasce vam prednji kotac. A ja sam pak jednom imao slucaj da sam, iduci na dva dana u Den Haag, ostavio bicikl zakljucan za ogradu kod zelj. kolodvora, no pazeci da uhvatim i prednji tocak, zakljucao sam samo prednji tocak za ogradu, ne i ramu. To sam cak i primjetio dok sam zurio odatle na vlak, ali lanac je bio dovoljno isprepleten s biciklom da se to nije tako primjetilo, pa rekoh "ma neka ga, ne vidi se". Aha. Kad sam prekosutra izasao iz vlaka, nasao sam samo prednji kotac, i dalje vrijedno zakljucan za ogradu. Otkljucao sam ga, lanac sam si uzeo, a kotac u bijesu bacio u kanal.

Inace, ima tri osnovna nacina za nabavku bicikala: novi, iz trgovine; polovni, iz radionice; i na mostu od milja zvanom fiets-brug (cit. fic-bruh) iliti bic-most, od tipova koji se povremeno provezu i ljude na mostu znacajno pogledavaju, saptajuci kroz zube "fiets, fiets", pri tome se ogledavajuci lijevo desno da nema policije u blizini. Sto ce reci, lopovi koji za sicu prodaju svjeze maznute bicikle. Naime, ovo s kradjom bicikala ne treba shvatiti kao da nizozemci kradu, nego da postoji jedan mali ali vredan soj profesionalnih kradljivaca. Kad sam dosao u Amsterdam, to mi je bio osnovni nacin nabavljanja bicikla. Sjecam se, kad me prijatelj poveo u prvu kupnju na fiets-brug, i kad sam, nakon probanja, uzeo bicikl, pitao sam frenda "a sta ako me sad sretne pravi vlasnik?". Na to je on odgovorio "kako to mislis pravi vlasnik!? mislis prosli vlasnik?"
Sta je, je, na biciklu je bilo bar 4 - 5 kluceva, lanaca i inih zastita, koje vise nikad nitko nece otkljucati - dakle bicikl je promjenio bar 4 - 5 vlasnika prije nego je dopao mene.

Inace moj licni rekord je 3 ukradena (od mene) bicikla u tjedan dana...
Nakon nekog vremena sam shvatio da ipak ne nabavljaju bas svi bicikle na ovaj nacin, i da sta jest jest, kupovanje od junkie-ja jest podrzavanje kradje, i poceo sam kupovati polovne u radionicama (ganc novi su preskupi). No trenutno sam u prilicnoj besparici, cijelu zimu sam bio bez bicikla, a doslo je proljece, pa sam jucer, prvi put nakon valjda 4 godine, otisao na fiets-brug i kupio bicikl. Prava ljepotica, skoro novi, tri brzine. Savjest me pritiskala, i mislio sam kako netko negdje sada place za ovom ljepoticom. "Stici ceme neka karma za ovo" mislio sam. Ali nisam imao izbora (tj para). I sve moje dosadasnje bicikle je netko ovdje kupio nakon sto su ukradeni, izgovarao sam se sam sebi. Ovaj put sam prvo na pijaci kupio debelu lanchugu sa velikim lijepim crnim lokotom. To prvo, inace ces ostati bez bicikla dok kupujes lanac.

Uzivao sam u biciklu cijeli jucerasnji dan, dovezao se navece kuci, i zavezao ga za drvo ispred kuce novim lancem, siguran da mi ga nitko ne moze ukrasti.

I nije! Izasao sam danas, u namjeri da uzivam na biciklu u ljepom proljetnom danu... Ali maunu. Bicikl je tamo, zakljucan za drvo. Ali se lokot NE DA otkljucati. A vidim po tragovima nasilja na lokotu da ga je netko pokusao provaliti. Nije uspio, ali ga je uspio sjebati tako da ja sad ne mogu otkljucati da se na glavu postavim. Jedan od kljuceva sam u frustraciji i bijesu, pokusavajuci na silu otkljucati savio u pravi pravcati feder. Iznenadio sam sam sebe da sam tako jak, sta sam mu napravio. Ali lokot ni da se pomakne.

Tako da sada imam bicikl. I lanac. I drvo. Steta samo sto su tako sjedinjeni da cu morati ili iskopati drvo, ili kupiti elektricnu pilu za metal da prerezem lanac. Ako prije ne rastrgam svo troje zubima!!!

Neko mi nije ukrao biciklo
jer sam ga predobro vezo lancom

GRRRRRRRRRRRRRRRR!

P.S.
Da to sto sam onomad bacio kotac u kanal nije neuobicajena sudbina bicikla i kanala, osvjedocio sam se prije nekog vremena kad sam ugledao scenu ciscenja kanala:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
(ova hrpetina bicikl olupina nije inace skupljena sirom grada, to je izvadjeno ispod tog jednog od nekoliko stotina mostova)

ovaj-><-onaj






nedjelja, 10.04.2005.

GRIZZLY UPDATE

IgNobelovac Hurtubise
U pretproslom postu pisao sam o Troyu Hurtubiseu, izumitelju grizzly-otpornog odijela. Neki su u komentarima spominjali da bi ga trebalo predloziti za igNobel Prize, anti-nobel nagradu koja se dodjeljuje za blesave i beskorisne izume i istrazivanja; drugi su se slagali.

Jucer na svoj uzas skuzim da svi linkovi koje sam prilozio u postu odjednom ne rade. Sluzbeni sajt od filma, ukljucujuci linkani video odjednom navodno ne postoji. Pitam se da nije promet odavde (gledanje videa) popapao raspolozivi bandwidth. Ako jest to, onda ce nadajmo se opet proraditi nakon prvoga.

No, u zelji da zamjenim linkove nekim dobrima, za zakasnjele zalutaoce na post, ustanovio sam par interesantnih stvari.

Ne da bi ga, kao sto rece RockRoll, trebalo predloziti za igNobel Prize, on je igNobela vec osvojio, 1998 :), u kategoriji Safety Engineering.

Sluzbeni text dodjele glasi:
To Troy Hurtubise, of North Bay, Ontario, for developing, and personally testing a suit of armor that is impervious to grizzly bears. [REFERENCE: "Project Grizzly", produced by the National Film Board of Canada.]

Tri godine nakon filma i slavne nagrade, 2001 godine Troy je konacno dobio priliku testirati svoje odjelo zvano Ursus Mark VI, na grizliju. Na jednoj zenki od 157 kila, velicina za koju je odijelo dizajnirano, i na jednom Kodiak-bearu, podvrsta divovskog grizlija, teskom 585 kg.

Rezultat? Troy je usao u kavez sa zenkom, ali ona ne da ga nije napala, nego je cvilila skutrena u suprotni cosak, ocito izvan sebe od straha pred ovim Robocopom, i nakon 10-15 min su odustali, iz samilosti prema jadnom prestravljenom grizliju.
Kodiak pak, koji ima tri metra visine kad se ispruzi uvis na zadnjim nogama, je takodjer prvih 10 min uzmicao po kavezu, a onda se prblizio, no trener ga je opozvao prije ikakvog kontakta. Troy je rekao "Nadao sam se da ce me barem jednom opauciti, ali kad se uspravio onako visok, bilo mi je drago da nije". Odijelo su ipak testirali davsi ga Kodiaku u komadima, koje je ovaj propisno rascupao i potrgao, no nije probio unutrasnji zastitni dio. Troy je shvatio gdje su mu jos propusti, pa odonda razvija sljedecu verziju, Ursus Mark VII.

Odonda se Troy takodjer prebacio sa specijalizacije na grizlija, na razvoj protektivnih divajsova i materijala, i razvio je dva materijala, Firepaste, i Paste1313, jedan otporan na vatru, drugi na metke, koje proizvodi specijalnim postupcima, i koji su ovaj put, cini se, stvarno privukli paznju profesionalaca :)
Sastojke drzi tajnima, ali Discovery Channelu je jednom otkrio da Firepaste sadrzi izmedju ostaloga odredjenu kolicinu Diet-Pepsi.

Posto onaj video u proslom postu (zasad) ne radi, ovaj put vam nudim sluzbeni trailer, kojeg preporucujem i ako ste vidjeli onaj prvi video, jer ovdje mozete vidjeti jos domisljatih testiranja, kao i Quentina Tarantina dok odusevljeno prica o filmu.


"Nema puno medvjeda koji nose luk i strijelu, zar ne?"
(TV voditelj, uz scenu testiranja lukom i strijelom)


Trailer (Windows Media) - preporuceno!

IG-NOBEL follow-up: When Troy Met a Kodiak Bear

Bear-proof suit scares off grizzly - New Scientist

Wikipedia entry on Troy

Toward Thee I Lurch, Thou All-Destroying but Uninterested Grizzly Bear
- Outside Magazine

ovaj-><-onaj






četvrtak, 07.04.2005.

and now the interview is finished


Znam, znam, i ja sam vjerujte mislio da sam vise zavrsio s AIDS-om. Ali ova spodoba je naprosto nepropustiljiva :))) Znatno je bolji od Svetog Troya iz proslog posta. Ovo je real thing.

Ovo je presmjesno samo po sebi, i ne zahtjeva komentara (kad ne bi bilo jako tragicno i opasno), nego samo posto sam u proslim AIDS postovima uspio ne spomenuti dr. Petera Duesberga, drugog od dva covjeka u ovom videu, obicno prozivanog kao "glavnog" HIV skeptika (jer je bio prvi), samo kratki info:

Duesberg, profesor molekularne biologiuje na Berkleyu, jedan je od sjajnijih americkih znanstvenika. Prije progona na anti-HIV vjestice, kojeg je prva zrtva, bio je clan Nacionalne Akademije Znanosti (sto uopce nije mala fora), za svoje izuzetne proboje u izucavanju raka je bio je ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu, i sl. Otkad je poceo zahtjevati dokaz za HIV hipotezu njegovog bivseg kolege Galloa, ostao je bez svega, ukljucujuci financija za daljnja istrazivanja. Tek prije koju godinu, nakon vise od 15 godina efektivne profesionalne paraliziranosti i izoliranosti, jedan Kalifornijski filantrop mu je donirao lovu za istrazivanja, te je nastavio rad na raku, u kojem je u to malo vremena ponovo pomakao granice razumjevanja raka toliko da je trenutno opet Nobel kandidat :) To je covjek kojeg ona prva... osoba... naziva psihopatom sa "tko zna, mozda i skrivenim namjerama...". Da da! Treba se pazit zlih profesora sto traze kojekakve znanstvene dokaze, i cim se prime posla otkrivaju kojekakve uzroke raka! Tko zna sto je on sve dobio s 15 godina izoliranosti, umjesto da se jadan obogatio i proslavio, kao mi sto nemamo nikakve skrivene motive! Eeee, djeco, pazite se tih... zlih... profesora... ;)

Q: "But there are a lot of other scientists that raise the same challenges that he raises?"

A: "And now the interview's finished. Thanx".

Rest in peace, dear... person... "this view" has been very very adequately represented, indeed.

Pozdrav,

uvijek veselo vas,

OvajOnaj,
pepetrator of death,
responsible for endangering public health
(according to future constitution of USA and similar countries),
belonging in jail,
motivated by sentiments of pure evil,
really really wanting millions o people in Africa and elsewhere to become HIV infected,
madman,
psychopat.


(Video je iz The Otherside of AIDS, winner of Special Jury Award at LA International Film Festival)

ovaj-><-onaj






utorak, 05.04.2005.

PROJECT GRIZZLY

Malo sam u guzvi ovih dana, pa ne stignem previse pisati.

U medjuvremenu, dajem vam covjeka po imenu Troy James Hurtubise, covjeka s misijom. Troyova je misija napraviti grizzly-nepropusno odijelo. Iliti grizzly-otporno odijelo. Za proucavanje grizlija, straha i trepeta Kanade, izbliza.

Nakon dugogodisnjih napora u dvoristu iza kuce, i testiranja u sumama Kanade, odijelo je gotovo.

Grizzly mu, uistinu, ne moze nista. No koliko ce biti korisno u proucavanju grizlija, ovako odoka sudeci, vrlo je upitno - osim ako je grizli paraliziran, ili mrtav, ili teski invalid - jer ako grizli krene nekamo trcati, ili cak samo hodati normalnim svojim korakom, dragi Troy ce ga tesko stici u svom Robocop odijelu koje tezi skoro 70 kg. A narocito me zanima sto biva ako se u predanom proucavanju spotakne i padne, posto nema sanse da se digne sam. Treba par ljudi da ga digne iz lezeceg polozaja. A do pada nece tesko doci, jer odijelo radi max. sigurnosti uopce nema ni vizir na kacigi - samo malu kameru na vrhu; koja tesko da vidi grancicu ili korijen koji se isprijecio dolje ispred stopala... Ali nek je on nama uspio i napravio odijelo kojem Grizli ne moze nista.

Nije da bi mu ista i htio, ali boze moj, nemoze bas svaki projekt biti i uspio, i imati smisla....

preporucamo:
VIDEO INSERT iz dokumentarnog filma Petera Lyncha:
za modem | za ADSL/kabel

(dopunski video - "jel' okej? jel prezivio ono u prvom videu?")
modem | adsl

(potreban Real player)

NAPOMENA: primjetio sam da posjetioci ne gledaju prilozeni video. Video je kljucni dio ovog posta. Toplo preporucamo! :) Nije dug, manje od dvije minute, druga minuta sadrzi odijelo u akciji - to je najvazniji i najsmjesniji dio :)

"It's fantastic"
      Quentin Tarantino


vise informacija: http://www.nfb.ca/grizzly/index.html

Sretno, Troy! Grizzlyji, drž'te gaće! Dolazi ON!

ovaj-><-onaj






petak, 01.04.2005.

Proljece pocinje tek za deset dana

Cini se da cemo morati vracati satove unazad - za dvadeset dana; i da proljece pocinje tek desetog Travnja! Iako se ne bi reklo po vremenu, bar ovdje :)

Tako nam kazu znanstvenici s Princeton Sveucilista, a prenosi CNN u danasnjoj udarnoj vijesti. Navodno zbog fore s prijestupnim godinama. A cini se i da ih ozbiljno shvacaju - spominje se UN konferencija tim povodom. Pa se ti misli! :)))

Inace kao sto mnogi znaju, ali vjerojatno ne svi, radi nepreciznosti gregorijanskog kalendara, godina 2000 je trebala biti ne-prestupna, iako joj je "bio red" da bude prijestupna. To jest, svakih - hm, ne znam koliko tocno - jedna prestupna godina treba biti obicna godina. Stvar je u nepreciznosti gregorijianskog kalendara, i vec je prijestupna godina korekcija te nepreciznosti, no ni ona nije dovoljna, vec se svako toliko mora raditi i ova dodatna korekcija.

Nije to inace do gluposti i lososti kalendara, nego zemljine vrtnje oko sebe i oko Sunca jednostavno nisu uskladjene onako kako bi to nama pasalo za racunicu. Glupa priroda, uopce na kalendar nije mislila!

Jedino su Maye, kazu, imali bolji kalendar. Oni nisu imali prijestupne godine uopce, na neku foru. Pitam se sto mi ne preuzmemo njihov sistem ako se vec strucnjaci slazu da je bio bolji. Jebo ovaj nas, ako cu sad morat ljepit istrgnute listove nazad u kalendar. Samo me bacaju u trosak! Ili moram kupit ljepilo ili novi kalendar.

S druge strane, kad razmislim, ima jedna dobra stvar: to znaci da su mi i svi dedlajni pomaknuti za 20 dana! Jupiii!!!!

CNN vijest


ovaj-><-onaj