otokpiwa

petak, 20.11.2015.

JOŠ JEDNA UZBEČKA BAUŠTELA

Umeo me neki gastroenterokolitis. Nije za začuditi se obzirom na moje makrobiotičarske navike. Takve su navike u zemlji gdje se uobičajeno jede šašlik špikovan kobasicom i posut janjećim rebarcima naprosto nemoguće. Uslijed gastroenterokolitisa sam propustila drevni dio Samarkanda. Nakon jednodnevnog posta i hostelskog pritvora, nisam propustila velebni kompleks Registan - 3 medrese oko plaze, srušene u nekom dvadesetostoljećnom ratu. Nedavno su obnovljene još starije, urednije i poslije rekonstrukcije lijepe, sjajne i raznobojne na slikama. Zato je puno poučniji obližnji Shahrisabz - rodno mjesto Amira Temura. Tamo je obnova tek počela pa još nisu stigli zasrati.

Naime, u Shahrisabz je nedavno stigla mehanizacija. Centralna palača Ak-Saray je još u ratnom stanju - nedostaje joj skoro cijeli luk ulaznog portala koji je impozantan čak bez obzira što mu najvažniji dio nedostaje. Tijelo palače također nedostaje. Međutim, ovdje se jasno može vidjeti prava struktura masivnih dijelova zgrade koja je po svoj prilici ista kod sviju u ovom regionu. Reklo bi se: na njoj se baš vidi duša gradnje. Sve cigla maštovito zidana, zavisno o mjestu na kojem se nalazi i onda ožbukana debelim slojem blatnjavaste žbuke koja tvrdo drži. Nakon svih boja i sjajila, ipak mi ova nevoljna palača, tako temeljito skršena, izgleda velebnije i spektakularnije nego ijedna druga do sada.

I ne samo to. Netko mudar stavio je skulpturu kolosalnog konjanika Amira pred ulaz. Arheološka istraživanja pokazala su da Amir jest bio neobično krupan za sitne uzbečke standarde. Takvom postavom skulpture su na svim promatračevim distancama njegova pleća uokvirena rečenim impozantnim ulaznim portalom. Od takve okolnosti je Amir za barem 20% plećatiji, a plećatost je (to svi znamo) glavna fizička osobina svakoga junaka. Dakle, figura odlično!

Opće je poznato da se identitet mlade države najbolje gradi gradnjom. Manje je poznato da se još bolje gradi prethodnim rušenjem! Kako bi se osigurala dobra percepija grandezze ulaza u palaču i same skulpture, netko (možda ista osoba koja je skulpturu posadila) se sjetio da treba porušiti sve naokolo. Veći broj mahala doslovce je odrezan skalpelom u korist enormne plaze. Na plazu su prije betona došla stabalca. Koliko god Uzbekistan bio tamo neki -stan, toliko ima u njemu logike. Tek poslije stabalaca idu betoni, bazeni i ostale ludosti. Kako su mahale odrezane, tako se mogu vidjeti presjeci kuća uživo. Iz perspektive pješaka zainteresiranog za tipogiju stanovanja nema ništa uzbudljivije. "Lipo je ko voli."

I po svuda je bauštela. Radnici žive, jedu, spavaju, bivaju po svakakvim nišama, prolazima i to uglavnom džamija i medresa !koje su u funkciji! razbacanih oko plaze. Baš da ti srce zazebe. Rijetki su, i nevjerojatni, trenuci kada mi nedostaje Inspekcija zaštite na radu.

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.