nedjelja, 05.06.2005.

Bandiću, van iz Zagreba! (3)

ZID BOLI ILI ZID SRAMA

BANDIĆU, GDJE TI JE CIVILIZACIJA I KULTURA??? U HERCEGOVINI! IZGUBILA SE DO ZAGREBA. Nije to Sljemenska staza ni Sljemenaši.
Uklanjanje opeka iz Selske ceste i njihovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj privremeno je zaustavljeno jer su se, unatoč sporazumu s gradom, tome usprotivile neke udruge.


Opeke s imenima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila složene su na palete rano u subotu po navodnom nalogu zagrebačkoga dogradonačelnika Milana Bandića, s namjerom da se odvezu na Mirogoj, a predstavnici udruga su ih vraćali, gradeći ponovno Zid boli na mjestu na kojem je i bio.

Predsjednica Centra "Apel" Zdenka Farkaš ocijenila je premještanje Zida boli političkim i humanitarnim terorizmom. "Zid boli počeli smo graditi 1993. potaknuti tragedijom i agresijom na Hrvatsku, i kao apel za humanost i ljudska prava upućen međunarodnoj zajednici i svima u Hrvatskoj", rekla je.

Podsjetila je da im je prošlog tjedna i predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio potporu kako "cigle ne bi završile u zemlji". "To je zatiranje ljudskih prava i građanskih inicijativa u Hrvatskoj i tražimo da se u rješavanje tog pitanja uključi i predsjednik Vlade Ivo Sanader i resorna ministarstva, da se zajednički spomenik hrvatskim braniteljima i civilima ne seli na Mirogoj, nego da dobije primjerenije mjesto i tretman", dodala je.

Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt rekla je da je Zid boli jedini spomenik iz Domovinskog rata koji je spontano nastao. Premještati Zid na Mirogoj i stavljati opeke u grob potpuno je neprimjereno, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

"Tražili smo način na koji bismo trajno konzervirali Zid i nađeno je rješenje da to bude na Trgu pravde kao simbol nikad izvršene pravde, no Zid se sada miče usprkos volji udruga koje su ga podigle. Ponuđeno je i rješenje da se Zid premjesti na Mirogoj, no udruge ga nisu prihvatile, a ni građani, pa nije jasno zašto se na tome inzistira. Cigle ne mogu završiti u grobu jer tamo ne pripadaju i moraju ostati kao trajni simbol sjećanja", istaknula je.



- 06:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>