Na današnji dan rođen GEORGES BIZET! Sretan rođendan! - Opera house - Blog.hr

utorak | 25.10.2005.

Na današnji dan rođen GEORGES BIZET! Sretan rođendan!

Rođen: 25. listopada 1838. u Parizu
Umro: 3. lipnja 1875. u Parizu

Francuski skladatelj Georges Bizet, koji je rođen u Parizu 25. listopada 1838., ušao je u povijest glazbe ponajviše zbog toga što je autor glasovite opere Carmen.
A upravo je to njegovo genijalno ostvarenje na praizvedbi u pariškoj Operi comique 3. ožujka 1875. publika primila vrlo hladno, a kritika nazvala nemoralnim. Usprkos tome Carmen je u manje od godinu dana doživjela 45 izvedbi. Bizet je bolestan i razočaran tri mjeseca poslije praizvedbe - 3. lipnja umro, a Carmen je već ujesen doživjela velik uspjeh u Bečkoj operi, doduše s pjevanim recitativima umjesto govorenih dijaloga. Tek osam godina poslije - 1883. - Carmen se vraća u Operu comique, tada s golemim uspjehom i više ne silazi s repertoara. Istodobno počinje svoj trijumfalni pohod svjetskim pozornicama, te je i danas nezaobilazno djelo redovitog repertoara.
Bizet je Carmen stvorio prema istoimenoj Merimeovoj noveli. Libretisti Henri Meilhac i Ludovic Halevy, navikli na Offenbachovu glazbu, bili su iznenađeni što je Bizet izbjegao neprirodnost likova i patos te na pozornicu doveo stvarna ljudska bića sa svim njihovim strastima, ocrtavši glazbom njihove karaktere realistički, jasno i određeno. Bez skrupula suprotstavio je moralnim pravilima društva ljude s društvenog dna, cigane i krijumčare, a njegova femme fatale novi je tip operne heroine prema kojoj su poslije modelirane Saloma, Elektra i Turandot. Bizet je stvaranje libreta nadzirao, prepravljao ga, nadopisivao i podredio sve svojem cilju otvorivši time put opernom verizmu. Bizetovu tragičnu junakinju interpretirale su mnoge slavne umjetnice, a našla se i na filmu i tv-ekranima.
Osim Carmen Georges Bizet je napisao još desetak opera od kojih se povremeno izvode Biserari, a od niza orkestralnih i drugih djela - Simfonija u C-duru, suita Arležanka, Mala suita za orkestar, Te Deum i Dječje igre za klavir. U samo 37 godina koliko je Bizet živio i dvadesetak godina stvaranja, zaista dovoljno.

- 07:10 - Komentari (1) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.