Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

srijeda, 08.01.2020.

Duhovna obnova Bratstva studeni 2019.

Kao i svake godine do sada, naše je bratstvo organiziralo duhovnu obnovu za svoje članove. U životu dominikanca trećoredca vrlo je važno pronaći vremena za odvajanje od svijeta, za rekolekciju u zajedništvu s ostalom braćom i sestrama, kako bi se u sabranosti mogli posvetiti vlastitom duhovnom razvoju uronjenom u karizmu Reda Propovjednika. Ove godine duhovnu obnovu vodio nam je brat dominikanac, svećenik fra Josip Dolić. Radi se o jednom mladom svećeniku koji je 2019. proslavio svoju mladu misu. Iako relativno nov u našem samostanu, do sada ga je naše bratstvo imalo prilike upoznati i to prvenstveno kroz druženje koje smo tijekom ljeta organizirali na gruntu naše sestre Elizabete, a o kojemu postoji izvještaj na našim mrežnim stranicama.Kako to i obično biva, nije uopće bio težak posao motivirati bratstvo da se okupi na ovoj duhovnoj obnovi. Posebice je to slučaj kod naše drage sestre Nede koja se na duhovnu obnovu zaputila čak iz Slavonskog Broda. Fra Josipu je ovo bila prva duhovna obnova koju je vodio. Upravo zbog toga bilo mu je jako stalo da ispuni naša očekivanja te nam prenese svoje misli i molitve na način koji će nam biti blizak i prihvatljiv. Fra Josipu, inače, hrvatski nije maternji jezik nego njemački i zbog toga mu je potrebno uložiti dodatnog truda kako nitko ne bi osjetio tu jezičnu barijeru.

Tema duhovne obnove je bila "Marija ćuvši sve te riječi pohraniše ih u svom srcu" i savršeno se uklopila u vrijeme došašća kada se duhovno pripravljamo za proslavu Kristovog silaska na zemlju. Sukus izlaganja fra Josipa možemo prikazati u prelijepim riječima kojima je govorio o djetetu Isusu:

Ni jedna ljudska pamet nikada nebi pretpostavili da će onaj, koji je stvorio sunce da grije zemlju, jednoga dana trebati vola i magarca da ga griju svojim dahom; onomu koji, prema svetom pismu, može preokrenuti najsjajniju zvijezdu, carski popis diktirati će mjesto rođenja; onaj, koji polja odijeva travom, bit će gol; onaj iz čijih su ruku izašli planeti i svjetovi, jednoga će dana imati nejake ručice koje neće biti dovoljno dugačke da dotaknu glave životnija; da će noge, koje su hodale po vječnim bregovima biti preslabe da hodaju; da će vječna Riječ biti nijema; da će Svemogući biti umotan u pelene; da će Spasitelj ležati u jaslama; da će se ptica koja je sagradila gnjiezdo izleći u njemu – nitko nikada nije pomislio da će Bog, kada bude došao na ovaj svijet, biti tako nemoćan. To je razlog, zašto ga mnogi ne primjećuju.


Poslije izlaganja imali smo klanjanje pred Presvetim koje je vodio fra Josip uz pomoć mladog dominikanskog bogoslova fra Mateja Trupine. Nakon toga naše je bratstvo prisustvovalo molitvi krunice u crkvi te večernjoj svetoj misi nakon koje smo se još jednom skupa našli i u zajedništvu s fra Josipom proveli neko vrijeme razmjenjujući dojmove o proteklom danu i impresijama koje je duhovna obnova ostavila na svakog od nas.

Hvaljen Isus i Marija!

08.01.2020. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading