Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

nedjelja, 16.06.2019.

Hodočašće u župu bl. Augustina Kažotića u Lupoglav

Imati crkvu posvećenu bl. Augustinu Kažotiću na samo nekoliko desetaka kilometara od Zagreba, a ne obići je, našem je bratstvu bilo potpuno neprihvatljivo tako da smo odlučili javiti se tamošnjem župniku vlč. Mirku Brliću te mu izraziti svoju želju da posjetimo njega i njegovu župu. Naravno, čim je čuo da uopće postoji Dominikansko laičko bratstvo posvećeno bl. Augustinu Kažotiću, bilo je vrlo lako dogovoriti termin te sve ostale detalje posjeta.

Crkvu bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu dao je izgraditi poznati zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac krajem 18. stoljeća tako da nije uopće neobično da je ovaj veliki biskup odlučio crkvu posvetiti baš bl. Augustinu Kažotiću koji je također bio zagrebački biskup. Samom crkvom dominira veliki centralni oltar na kojemu se nalazi kip bl. Augustina Kažotića te kipovi sv. Augustina i sv. Jeronima. U podnožju oltara prikaz je sv. Franje Ksaverskog. Iako je na ovom oltaru bl. Augustin Kažotić prikazan bez biskupskih insignija te u redovničkom habitu, one se nalaze na vrhu oltara te jasno daju do znanja da je riječ o biskupu.U crkvi postoje i dva pokrajnja oltara koji su posvećeni Blaženoj Djevici Mariji te svetom Nikoli (na kojem se nalaze i kipovi sv. Valentina i sv. Ante).Kako smo u crkvu došli nekih 45 minuta prije početka svete mise, vrijeme smo iskoristili za razgledavanje oltara te polaganje cvjetnog aranžmana kojeg smo donijeli našem blaženiku, a koji je svoje mjesto našao odmah ispred oltara. Naravno, i ovoga puta sve zahvale idu sestri Ani Lugarić koja je izradila aranžman.Potom smo se pridružili župljanima u molitvi sv. krunice.Na samom početku sv. mise župnik Mirko nas je pozdravio te predstavio svojim župljanima dok je na kraju mise brat Darko Tomislav rekao nekoliko riječi o našem bratstvu te uručio župniku male darove: reprodukciju slike bl. Augustina Kažotića koji je za naše bratstvo izradila akademska slikarica Alma Orlić, a koja se nalazi u drugoj dvorani našeg samostana na Peščenici te monografiju župe i samostana bl. Augustina Kažotića pri kojem djelujemo već pet godina.Svoj doprinos misnom slavlju dala je i naša sestra Laura koja je čitala prvo čitanje. Nakon mise vlč. Mirko se slikao s nama za uspomenu na ovaj uistinu lijepi susret te smo proveli neko vrijeme uz razgovor i okrjepu koju nam je pripremio.Ovo je još jedan lijepi susret na kojem možemo zahvaliti isključivo našem blaženom Augustinu Kažotiću koji je spojio naše bratstvo s ovom župnom zajednicom. Rastali smo se u nadi da će uskoro biti prigode da nas vlč. Mirko posjeti sa svojim župljanima na našoj Peščenici.

Hvaljen Isus i Marija!

16.06.2019. u 21:18 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading