Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

ponedjeljak, 29.05.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - SEDMO BLAŽENSTVO

U utorak 16. svibnja 2017. godine naše je Bratstvo priredilo još jedno, pretposljednje predavanje iz ciklusa "Osam blaženstava". Ovaj put tema je bila "Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!".
Predavanje je održao dominikanski svećenik fra Ivan Marija Tomić, duhovnik nama susjednog Bratstva blažene Ozane Kotorske. Dosad smo imali privilegij da svako predavanje iz ciklusa održi drugi predavač, uz punu slobodu vlastitog izričaja. Tako smo - s pravom - očekivali da će fra Ivan Marija svoje izlaganje "začiniti" s malom dozom svog humora. I bi tako sretan

Započeli smo s molitvom Večernje i ostalim molitvama koje inače redovito molimo na svojim susretima, a nakon toga govornicu je preuzeo naš gost. Fra Ivan Marija započeo je predavanje pregledom shvaćanja mira u Svetom Pismu - od proročkih knjiga do poslanica. Koristeći se spisima svetog Tome Akvinskog, razložio je pojam mira na tri sastavnice: mir sa sobom, mir sa Bogom i mir sa bližnjim.

Naglasio je fra Ivan Marija kako je unutarnji mir, onaj sa sobom, nedjeljiv od mira s Bogom. Nemir dolazi od nepokoravanja Bogu, a unutarnji i vanjski mir plod su žrtve i borbe protiv zla i grijeha.
Ponudio nam je misao svete Katarine Sijenske, dominikanske trećoredice: "Bez rata nema mira!". Čovjek koji želi zadobiti mir u srcu stalno je u boju protiv svojih vlastitih opačina.

Fra Ivan Marija ponudio je formulu kako graditi mir: on se tvori suprotno od rata - dakle, nema strategija! Nema planiranja unaprijed, već ljubav Božja. Dva su stupnja mirotvorstva: prvi je ne širiti zlo, a drugi je poduzeti djela mira i pravednosti.
Vanjska borba za mir će propasti ako je vodi osoba koja nema mira u sebi.
Mirotvorci svojim učenjem obraćaju neprijatelje Božje i moraju biti spremni da će biti "na nišanu".

Nakon izlaganja, bilo je prigode za pitanja publike te smo se zadržali u raspravi i srdačnom razgovoru.
Bogu hvala za ovakve susrete i neka ih je što više!

Snimku predavanja možete poslušati ovdje:
29.05.2017. u 20:04 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading