Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - SEDMO BLAŽENSTVO

U utorak 16. svibnja 2017. godine naše je Bratstvo priredilo još jedno, pretposljednje predavanje iz ciklusa "Osam blaženstava". Ovaj put tema je bila "Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!".
Predavanje je održao dominikanski svećenik fra Ivan Marija Tomić, duhovnik nama susjednog Bratstva blažene Ozane Kotorske. Dosad smo imali privilegij da svako predavanje iz ciklusa održi drugi predavač, uz punu slobodu vlastitog izričaja. Tako smo - s pravom - očekivali da će fra Ivan Marija svoje izlaganje "začiniti" s malom dozom svog humora. I bi tako sretan

Započeli smo s molitvom Večernje i ostalim molitvama koje inače redovito molimo na svojim susretima, a nakon toga govornicu je preuzeo naš gost. Fra Ivan Marija započeo je predavanje pregledom shvaćanja mira u Svetom Pismu - od proročkih knjiga do poslanica. Koristeći se spisima svetog Tome Akvinskog, razložio je pojam mira na tri sastavnice: mir sa sobom, mir sa Bogom i mir sa bližnjim.

Naglasio je fra Ivan Marija kako je unutarnji mir, onaj sa sobom, nedjeljiv od mira s Bogom. Nemir dolazi od nepokoravanja Bogu, a unutarnji i vanjski mir plod su žrtve i borbe protiv zla i grijeha.
Ponudio nam je misao svete Katarine Sijenske, dominikanske trećoredice: "Bez rata nema mira!". Čovjek koji želi zadobiti mir u srcu stalno je u boju protiv svojih vlastitih opačina.

Fra Ivan Marija ponudio je formulu kako graditi mir: on se tvori suprotno od rata - dakle, nema strategija! Nema planiranja unaprijed, već ljubav Božja. Dva su stupnja mirotvorstva: prvi je ne širiti zlo, a drugi je poduzeti djela mira i pravednosti.
Vanjska borba za mir će propasti ako je vodi osoba koja nema mira u sebi.
Mirotvorci svojim učenjem obraćaju neprijatelje Božje i moraju biti spremni da će biti "na nišanu".

Nakon izlaganja, bilo je prigode za pitanja publike te smo se zadržali u raspravi i srdačnom razgovoru.
Bogu hvala za ovakve susrete i neka ih je što više!

Snimku predavanja možete poslušati ovdje:






Post je objavljen 29.05.2017. u 20:04 sati.