Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

utorak, 18.04.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - ŠESTO BLAŽENSTVO

I nakon Uskrsa nastavljamo s našim ciklusom predavanja otvorenih za javnost u kojem se upoznajemo s osam blaženstava. Ovaj puta je na red došlo šesto blaženstvo: Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Večerašnji predavač bio je fra Domagoj Augustin Polanščak, mladi svećenik naše dominikanske provincije i duhovnik Dominikanskog laičkog bratstva svetog Dominika koje djeluje pri dominikanskom samostanu na Borongaju.Fra Domagoj Augustin je bio gost našeg bratstva i prije godinu i pol dana kada nam je održao predavanje o poslušnosti kao redovničkom zavjetu u sklopu priprave za polaganje naših prvih zavjeta. Kao i onda, i ovo je predavanje izazvalo veliki interes među braćom, ali i ostalim vjernicima budući da je, kao i sva ostala predavanja iz ciklusa, bilo otvoreno za javnost.

Na početku svoga izlaganja fra Domagoj Augustin govorio je o tomu kako postići čistoću srca - izbacivanjem svega iz svoga srca što nas tjera od Boga. Prva meta napada sotone jest upravo čistoća srca, a jedan od načina da se tomu odupremo jest što češćim ispitima savjesti u kojima možemo identificirati na vrijeme grijeh te odlučiti kako ga eliminirati iz svoga srca. Spasenje naše duše ovisi prvenstveno o čistoći srca, a tek onda o dobrim djelima budući da se dobra djela mogu činiti i iz nečasnih namjera (samopromocija, zavođenje, prikrivanje nečasnih radnji i sl.).

Sotona ne želi da razmišljamo o tomu što se nalazi u našim srcima, želi da nam sama pomisao na nered koji vlada u njima bude nelagodna, da ga što je moguće više ignoriramo. Upravo su se po čistoći srca sveci razlikovali od ostalih vjernika. Oni nisu bili bezgrešni, ali jesu bili čista srca te su svoje grijehe ispovijedali, okajavali i vršili pokoru.Nešistoća srca može doći iz dva izvora: od tijela i od duha. Tjelesna nečistoća je posebno opasna jer ona proizlazi iz prirode tijela koje je sebično, koje traži svoje, traži da bude zadovoljeno u svojim potrebama. Da bi ostvarili čistoću tijela na raspolaganju su nam sva vrlo djelotvorna sredstva: sakrament braka te zavjet čistoće. I jedno i drugo podrazumjeva služenje, u prvom slučaju to je služenje svojem supružniku i obitelji, a u drugom to je služenje čitavom svijetu. Tek služenjem možemo ostvariti čistoću srca, tj. potpunim predanjem drugome.

Savršenstvo čistoće srca vidimo kod Isusa koji je žrtvovao sebe da bi spasio svijet, a osim toga, čak je i odlučio vlastitu majku pokloniti svijetu da bude majka svijeta; simbolično, ispod križa, riječima upućenima svojoj majci i Ivanu apostolu, "Ženo! Evo ti sina! Zatim reče učeniku: Evo ti majke! (Iv 19,26)".Posebno interesantno razmatranje o čistoći fra Domagoj Augustin je imao iznoseći riječi sv. Augustina u kojima on Mariju Magdalenu naziva naddjevicom, smještajući je po djevičanstvu odmah iza Majke Božje, zbog toga što je ona svoju čistoću zadobila onog trenutka kada je kosom obrisala Isusove noge i u potpunosti mu se predala.Nakon predavanja uslijedilo je vrijeme za pitanja i diskusiju koje se, što je i uobičajeno u ovom ciklusu predavanja, pokazalo još zanimljivijim od samog predavanja. Došla su brojna pitanja od braće i sestara o načinima ostvarenja čistoće srca, odnosno svetosti, u današnjem svijetu koji su pristupačni našem laičkom staležu. Ovo je bio vrlo zanimljivo izlaganje budući da je vrijeme provedeno u pitanjima i diskusiji potrajalo gotovo duplo duže nego samo predavanje pa se nadamo da su mnoga braća i sestre dobili odgovore na pitanja koja su već dugo željela nekome postaviti, no za to nisu imali prilike. Fra Domagoj Augustin se pokazao kao vrlo dobar i zanimljiv sugovornik pa se nadamo da ćemo još koji puta imati priliku ugostiti ga.

Hvaljen Isus i Marija!

18.04.2017. u 23:23 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading