Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

petak, 03.03.2017.

Predavanje sestre Nede na temu početka ljudskog života

Ovih smo dana u hrvatskom društvu svjedočili inteziviranoj raspravi o pobačaju, a povodom odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 2. ožujka 2017. kojom se zakonska zabrana prekida trudnoće na zahtjev proglašava nedopustivom. Ne ulazeći u rasprave oko pravnih aspekata ove odluke, podsjećamo na jedno izvanredno predavanje u organizaciji našeg bratstva koje smo imali prije gotovo godinu i pol dana, a koje je održala naša sestra Neda Aberle, inače sveučilišna profesorica pedijatrije, te kao takva izvrstan izvor informacija o ovoj temi.sestra Neda

U uvodnom dijelu predavanja sestra Neda je naglasila da se u trenutku začeća molekule očeve i majčine DNK spajaju i stvaraju novi, jedinstveni ljudski život. Od začeća je određen izgled: boja očiju, kose, visina, ali i osobine, sposobnosti i sklonosti djeteta te njegov spol. Istaknuto je kako djetetu srce počinje kucati već 18. dan nakon začeća, nakon mjesec dana počinju se razvijati ruke i noge, a mozak se naglo počinje razvijati s pet tjedana. Za vrijeme prenatalnog razvoja, stanice mozga nastaju zapanjujućom brzinom od oko 250.000 stanica u minuti. Već u trećem mjesecu, fetus postaje osjetljiv na poticaje iz okoline.Nerođeno dijete u 10. tjednu trudnoće (U RH zakonski dozvoljen pobačaj na zahtjev)

Zanimljivo je bilo vidjeti uvećane fotografije ručica i prstića u osmom tjednu trudnoće, te izraz lica djeteta u prenatalnom razdoblju koji je isti i nakon rođenja. Naglašeno je da su prenatalni razvoj i vanjski utjecaji koji utječu na njega važni za kasnije zdravlje odrasle osobe. U vrijeme kada se najčešće obavljaju abortusi, sa dva mjeseca, fetus počinje osjećati bol, a prilikom samog čina zabilježena je tahikardija te djetetovo uzmicanje.

Iako neki, za nerođeno dijete, koriste naziv 'nakupina stanica', a abortus nazivaju 'odstranjivanje nakupine stanica' ili 'čišćenje' to ne umanjuje činjenicu da se prekidom trudnoće odnosno abortusom ubija ljudski život. Činom abortusa negira se, ne samo dijete nego i majka i majčinstvo te se oduzima ljudskom biću koje je autonomno, autoregulativno i autogenerativno, pravo na život. Dijete nije vlasništvo roditelja ili majke pa mu oni ni nemaju pravo uskratiti život.

Sestra Neda je navela kako je odgovornost za život djeteta ne samo na roditeljima nego i na njihovoj okolini i liječnicima koji su Hipokratovom zakletvom obećali štititi život. Postoje i medicinske indikacije za prekid trudnoće kao što su deformacije, teške nasljedne bolesti, Downov sindrom itd. U tim se slučajevima pobačaj naziva terapijski pobačaj ili prenatalna eutanazija kojeg neki opravdavaju sažaljenjem nad djetetom koje bi da se rodi imalo težak život, uz puno žrtvovanja od strane obitelji. Često ta žrtva, što potvrđuju primjeri koje je naša sestra navela, odnosno djeca sa teškim bolestima, donesu u obitelj ljubav i povezanost kakvu obitelj ne bi osjetila da ih je majka ''odstranila''.

Molitva za nerođene vrlo je važan dio poslanja našeg laičkog bratstva bl. Augustina Kažotića još od njegovog osnutka. Pri tomu smo se u više navrata kao bratstvo uključili u molitvenu akciju "40 dana za život" koja je za cilj imala prestanak pobačaja. To se sudjelovanje očitovalo u zajedničnoj molitvi ispred bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu , sudjelovanju u misama na nakanu prestanka pobačaja te uključivanjem molitve za nerođene i njihove roditelje u našu redovitu molitvu časoslova. Ova je molitva, osim neospornih duhovnih plodova, za sve nas imala i plodove kroz rast u zajedništvu, kao što se i vidi na priloženoj fotografiji :)Hvaljen Isus i Marija!

03.03.2017. u 15:29 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading