::LUCY FAIR::

nedjelja, 06.07.2008.

POD BREMENOM LJUBAVI

Nije lako današnjim roditeljima, sve će poduzeti da usreće svoju djecu. Spremni su čak i dići ruku protiv fizičkog kažnjavanja . Neki je dižu nebrojeno puta zaredom. I puštaju da padne na pozadinu voljenog potomka. Što ne znači da su pristalice fizičkog kažnjavanja, nego samo za dobrobit djece sve od sebe daju. Po turu.
Ali to nije ono pravo premlaćivanje djece i žalosno je što nam zakone pišu ljudi posve neupućeni u terminologiju i problematiku.
Premda, u stvari, problema nema. Kakve god zakone donijeli, roditelji će ih jednostavno i dalje kršiti. Bar toliko mogu učiniti da osiguraju djeci bezbrižno djetinjstvo. Kad dobiju batine, nemaju više brige. Odgulili su svoje i mogu dalje raditi svinjarije.

Nitko nema tu moć da oduzme djeci pravo na kaznu. Ne boje se roditelji ni zakona, ni policije. Jedino od čega strepe je vrijeme.
Jer, vjerovali ili ne, jednom dođe vrijeme kad više nema smisla tući dijete.
I što onda? Već je veliko, ali još uvijek maloljetno. I potpuno oguglalo na batine!
Otac prijeti sinu šakom, a ovaj se smije. Kad dobije po labrdi, ceri se i dalje, samo što mu fali pokoji prednji zub.
Potpuni fijasko! Em odgojni cilj nije postignut, em treba platiti zubara.
Što u takvoj situaciji preostaje roditelju koji je svu pedagošku mudrost utemeljio na metodi batine i mrkve? Zapravo, uglavnom batine, jer mrkva može poslužiti u disciplinske svrhe samo ako je veoma tvrda i dugačka, takoreći – čudo od povrća.

Teška srca, prvi puta u životu, roditelj će nabaviti ubitačno sitnim slovima štampan i priglupom čitateljstvu nepodesan priručnik o odgoju, da bi ga već sljedećeg dana podmetnuo pod rasklimana vrata šupe.
Zbog svega toga, a vođena plemenitom namjerom da napaćenom hrvatskom roditeljstvu olakšam život, navest ću kraći popis veoma jednostavnih, psihologiji tupsona naviklih da mlate djecu prilagođenih, odgojnih postupaka. Prednost je što omogućuju da se na svom omiljenom adolescentu iživljavate do mile volje, a da pritom ne primijenite fizičku silu:

- Čekajte ga/ju pred školom, odjeveni u halje Hare-Krišne, lupajte u triangl i pjevajte 'išla majka s kolodvora'.

- Saznajte kamo je otišao/la na tulum i nenajavljeni banite na rečenu adresu. Priključite se društvu i zabavljajte prisutne prepričavajući meksičke sapunice glasom koji odaje duboku potresenost.

- Mjesecima mu/joj obećavajte prekrasnog kućnog ljubimca za rođendan, a onda donesite malog puža u glavici salate.

- Kriomice izlijte kriglu vode na njegovu/njenu plahtu, a kad mu /joj dođu prijatelji, stanite kopati po posteljini, te izvucite mokru plahtu uz panični uzvik: «Ups, noćas ti se opet dogodilo!»

- Kad god možete, javite se na njegov/njen mobitel i recite: «Dobili ste Centar za podupiranje predbračne čistoće, kako vam možemo pomoći?»

- Nabavite velike zvučnike i navijajte do daske hitove Zdenke Vučković i Ane Štefok.

- Zaspamajte mu/joj mail-box.

- Dok zajedno hodate ulicom, neopazice bacite na tlo novčanicu od 50 kn, a kad je mali gramzivac spazi i posegne za njom, pokupite je njemu/njoj ispred nosa.

- Zateknete li ga/ju u ljubakanju, ushićeno se nacerite, zatvorite vrata i ostavite ih nasamo. Curu/dečka zaskočite na odlasku, gurnite mu/joj 100 kn u džep i plačljivo procvilite: «Puno ti hvala što si izdržao/izdržala tako dugo. Svi prijašnji/prijašnje su pobjegli/e nakon pet minuta!»

- Kad na cesti spazite nekoga od njegove/njezine ekipe, zaletite se do prvog kontejnera i razvlačite otpad.

- Otvorite blog pod njegovim/njezinim punim imenom i pišite, narodnim poslovicama protkane, hvalospjeve školskim predmetima, profesorima i roditeljima. U svakom postu istaknite da treba slušati starije. Tekstovima pridružite vašem djetetu najomraženije fotografije iz obiteljskog albuma. Nikako nemojte zaboraviti onu gdje ima dvije godine i sjedi na tuti. Nju uvećajte i naslovite sa: Tko bi rekao da ću postati štreber?

- Iako u pubertetskoj dobi batine više nemaju svrhe, može se desiti da ga/ju kojiput izlemate, iz navike. Ako vas mala hulja tuži, narišite si crnu šljivu ispod oka i tvrdite da je on/ona prvi počeo/la.

- Padne li razred, recite da se ne ljutite i u znak dobre volje odvedite ga/ju na prekomorsko putovanje. U Sudan. Tamo ništariju prodajte u roblje. Pri kraju praznika se vratite i otkupite lijenu mrcinu. Ako imate volje.

- U slučaju da traži džeparac, zamolite profesora matematike da vam sastavi veoma tešku jednadžbu, u rangu onih na natjecanjima. Recite djetetu da će dobiti džeparac kad je riješi i to u iznosu koji odgovara rješenju. Za svaki slučaj, neka rješenje bude 1, što znači jednu kunu. Ipak, čak i da je 10.000, budite bez brige. Vaš potomak nikad neće vidjeti taj novac. Ako je od ranog djetinjstva redovito dobivao/la batine, nema šanse. Naime, neki psiholozi tvrde da fizičko kažnjavanje ometa razvoj inteligencije. Bar mislim tako. Odnosno, naišla sam na neke sajtove s područja razvojne psihologije i puni su tablica, grafikona, korelacija i raznih brojki, velikih i malih. Čini mi se da je riječ o odnosu između intelektualnog razvoja i odgojnih metoda, ali istini za volju - ne mogu se pohvaliti da sam puno skopčala. Mene su, znate, tukli.

Lucy Fair, vaša dopisnica iz Zone sumraka

- 02:12 - Dodaj komentar (52) - Print - #
< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

OPIS BLOGA

Svi samo tražimo svoje mjesto pod suncem.

Image and video hosting by TinyPic

Linkovi

cunterview

Forum.hr Monitor.hr

moja adresa-vedra nebesa

naruci!

svakako procitati!



BACI OKO:

FILOLOG
MOLJAC
BIGG
BUGI
BOOKALETA
SISA
JEZDI
OSVETNIK
ANE
ISPOVJEDNIK
LUCE
DOME
NYMPHEA
TEPLJUH
K***C
ZLI
STRINA
DIZAJNER
















































































































































...