Fotkam, kuham, putujem https://blog.dnevnik.hr/okusi-tastes

petak, 24.09.2010.

Moin moin...Hamburg

Ovo je tipicni pozdrav u Hamburgu. Moin je u biti 'morgen' odnosno jutro ali u Hamburgu se koristi kao pozdrav tijekom cijelog dana. To nam je ispricao kapetan broda kojim smo obilazili luku (vidi prosli post) a s pozdravom smo se svako malo susretali pa i u zracnoj luci, pred sam odlazak iz grada nekoliko dana kasnije.

Nas kapetan Uwe:


S lukom sam gotova ali dodajem jos nekoliko fotografija koje nisu 'stale' u prosli post.

Jedrilica koja se ovdje cini malom, u stvarnosti ima 40-tak metara!!!! Prelijepo nesto.


Pogled na kuce:


Od grada smo pogledali dosta toga, ogroman je i najbolje je ici kvart po kvart i to pjesice. Centar ko centar, jako lijepa arhitektura, prelijepa. Kuce i stanovi nemaju zavjese (kao i u velikom dijelu sjevernih zemalja, Nizozemskoj, Engleskoj itd). Hamburg lezi na rijekama Alster i Elbi i ima vise mostova nego Venecija (neki kazu: vise nego Venecija i Amsterdam zajedno ali nisam provjeravala). Alster je 'ukrocen' u dva jezera.

Evo jednog njegovog dijela, pokraj Gradske Vijecnice:



Svaki je grad najbolje razgledavati i upoznavati s nekim domacim ili tko je u gradu dugo zivio. Mi smo imali srecu za oboje. I osobu koja nam je predlagala zanimljivosti koje se ne nalaze po turistickim vodicima i frenda koji je u Hamburgu dugo zivio i koji je u grad (ali ne i njegovo vrijeme rofl) zaljubljen te nas je pred polazak opremio detaljnim planom grada s malim milijunom post-it oznaka. Na njima bi pisalo npr: restoran, riblja luka - ostrige, jastozi ili pak Riblja trznica, nedjelja ujutro! U ribljoj luci (Fischereihafen) ima dosta malih restorana gdje se jede odlicna riba i skoljke ili jastozi. Isprobano mljac. Na Fischmarkt odnosno riblju trznicu se ide nedjeljom ujutro, od 5 do 10 i tu se srecu razni 'svijetovi'. Onaj nocni koji nocni zivot zavrsava casom Sekt-a (pjenusca) pred odlazak na spavanje ili onaj dnevni koji na isti nacin pocinje svoj dan. Obavezno pogledati!

Otisli smo i u Schanzenviertel, u cijim je dijelovima vladalo opsadno stanje pred pocetak derbija izmedju 2 nogometna hamburska kluba. U crno obuceni St.Pauli navijaci (kroz ciji smo se kvart setali), s mrtvackim glavama na prsima, uz podrsku gomile neo-nazija (brrrrr) obrijanih glava i tisuce policajaca! Nesto poslije nas su kroz dio kvarta oko stadiona prosli frendovi i javili da je doslo do tuce i da je policija ukljucila i vodene topove. To je tzv. "lijevi" kvart, vrlo alternativan, prepun grafita kojih se po centru uopce ne moze vidjeti. Zanimljivo iskustvo.

Par slikica iz ovog kvarta:










Nastavljamo prema jako nobl-kvartu Blankenese, gdje nas je cekala vecerica (mmmm) u ogromnoj vili na tri kata i usput trazimo Strandperle koju nam je takodjer oznacio frend i na koju je i Muzic imao lijepe ljetne uspomene.


To je naime Elbska plaza, obala rijeke na koju su nasute tone pijeska i na kojoj se ljudi rado druze. Ljeti se tu provodi i noci uz rostilj ili zapaljenu vatru. Kvart se zove Övelgönner a Setnica do Bisera Plaze nakicena preslatkim kucicama s vrtovima do same Elbe. Tu sam pojela ponovno neku riblju stvar i dalje se nisam mogla prisiliti probati cuvene Matjes njami
Ime kvarta je gotovo neizgovorivo ali cini se nordijsko a ne njemacko. Njemacku verziju pogledajte na linku.

Spustanje prema Elbi, pogled prema kucicama (lijevo) te plazi (dole desno) i luci.









Mi slazemo kamencice:






Nastavit ce se!

24.09.2010. u 11:33 • 8 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>



Komentari da/ne?

Loading

citam

ovo je samo moj mali podsjetnik na blogove koje posjecujem, to ne znaci da su mi tu svi favoriti. nemarno osvjezujem ovu listu i svako malo shvatim da na njoj nema nekim meni dragih blogera kojima ne propustam niti jedan post. neka mi oproste na kaoticnosti, nije namjerno. ali sigurna sam da znaju koliko ih volim pratiti i da se nece uvrijediti:

sjor profesur
brod u boci legendarni
marchelina
kritika pragmaticnog uma
kengur
xiola
tyche
cranberry
champs
bugenvilija
suzette
JJA
macka u martama
MiniMaxine
seoska idila
Zvrk
brunhilda
Viola
Tea
kamena kucica na skoju
sklodowska
Zona
gustirna
ciovka

njamnjam
marina kuharica za male i velike
trogirski gastronom
enogastromama
cooketa
torte
dalmacija
pijesak u gacama
miris, zlato i zacini
kucanica u japanu
kabulske price

fotke
remek djela bugenvilija: Foto Tvornica Snova
remek djela blue veki

Copyrightom zasticeno.
Nemojte "posudjivati" moje fotografije, tekstove ili price i objavljivati pod svojim imenom. Pitajte i dogovorit cemo se.




od 20.5.2013.