Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/okusi-tastes

Marketing

Moin moin...Hamburg

Ovo je tipicni pozdrav u Hamburgu. Moin je u biti 'morgen' odnosno jutro ali u Hamburgu se koristi kao pozdrav tijekom cijelog dana. To nam je ispricao kapetan broda kojim smo obilazili luku (vidi prosli post) a s pozdravom smo se svako malo susretali pa i u zracnoj luci, pred sam odlazak iz grada nekoliko dana kasnije.

Nas kapetan Uwe:


S lukom sam gotova ali dodajem jos nekoliko fotografija koje nisu 'stale' u prosli post.

Jedrilica koja se ovdje cini malom, u stvarnosti ima 40-tak metara!!!! Prelijepo nesto.


Pogled na kuce:


Od grada smo pogledali dosta toga, ogroman je i najbolje je ici kvart po kvart i to pjesice. Centar ko centar, jako lijepa arhitektura, prelijepa. Kuce i stanovi nemaju zavjese (kao i u velikom dijelu sjevernih zemalja, Nizozemskoj, Engleskoj itd). Hamburg lezi na rijekama Alster i Elbi i ima vise mostova nego Venecija (neki kazu: vise nego Venecija i Amsterdam zajedno ali nisam provjeravala). Alster je 'ukrocen' u dva jezera.

Evo jednog njegovog dijela, pokraj Gradske Vijecnice:



Svaki je grad najbolje razgledavati i upoznavati s nekim domacim ili tko je u gradu dugo zivio. Mi smo imali srecu za oboje. I osobu koja nam je predlagala zanimljivosti koje se ne nalaze po turistickim vodicima i frenda koji je u Hamburgu dugo zivio i koji je u grad (ali ne i njegovo vrijeme rofl) zaljubljen te nas je pred polazak opremio detaljnim planom grada s malim milijunom post-it oznaka. Na njima bi pisalo npr: restoran, riblja luka - ostrige, jastozi ili pak Riblja trznica, nedjelja ujutro! U ribljoj luci (Fischereihafen) ima dosta malih restorana gdje se jede odlicna riba i skoljke ili jastozi. Isprobano mljac. Na Fischmarkt odnosno riblju trznicu se ide nedjeljom ujutro, od 5 do 10 i tu se srecu razni 'svijetovi'. Onaj nocni koji nocni zivot zavrsava casom Sekt-a (pjenusca) pred odlazak na spavanje ili onaj dnevni koji na isti nacin pocinje svoj dan. Obavezno pogledati!

Otisli smo i u Schanzenviertel, u cijim je dijelovima vladalo opsadno stanje pred pocetak derbija izmedju 2 nogometna hamburska kluba. U crno obuceni St.Pauli navijaci (kroz ciji smo se kvart setali), s mrtvackim glavama na prsima, uz podrsku gomile neo-nazija (brrrrr) obrijanih glava i tisuce policajaca! Nesto poslije nas su kroz dio kvarta oko stadiona prosli frendovi i javili da je doslo do tuce i da je policija ukljucila i vodene topove. To je tzv. "lijevi" kvart, vrlo alternativan, prepun grafita kojih se po centru uopce ne moze vidjeti. Zanimljivo iskustvo.

Par slikica iz ovog kvarta:










Nastavljamo prema jako nobl-kvartu Blankenese, gdje nas je cekala vecerica (mmmm) u ogromnoj vili na tri kata i usput trazimo Strandperle koju nam je takodjer oznacio frend i na koju je i Muzic imao lijepe ljetne uspomene.


To je naime Elbska plaza, obala rijeke na koju su nasute tone pijeska i na kojoj se ljudi rado druze. Ljeti se tu provodi i noci uz rostilj ili zapaljenu vatru. Kvart se zove Övelgönner a Setnica do Bisera Plaze nakicena preslatkim kucicama s vrtovima do same Elbe. Tu sam pojela ponovno neku riblju stvar i dalje se nisam mogla prisiliti probati cuvene Matjes njami
Ime kvarta je gotovo neizgovorivo ali cini se nordijsko a ne njemacko. Njemacku verziju pogledajte na linku.

Spustanje prema Elbi, pogled prema kucicama (lijevo) te plazi (dole desno) i luci.









Mi slazemo kamencice:






Nastavit ce se!



Post je objavljen 24.09.2010. u 11:33 sati.