Maksova maksimala

četvrtak, 04.08.2016.

PARLAMENTARNI IZBORI

Ne tako davno, zapravo nedugo, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanovć gostovao je u Ogulinu s našom simpatijom iz VII. izborne jedinice Milankom Opačić. U razgovor sa simpatizerima i članovima partije uveo ga je predsjednik osnovne ćelije gradskog SDP-a. U svom uvodnom monologu Milanović nije rekao ništa što bi me natjeralo da zapamtim. Jednostavno se pojavio u izbornoj kampanji za predsjednika stranke, jer je to tjedan-dva prije učinio i Zlatko Komadina.
U razgovoru s prisutnima ima jedna mrlja koju si intelektualac kalibra Milanović ne bi smio priuštiti. Da li zbog pokušaja bliskosti s ljudima ili neke bahatosti, predsjednik SDP-a sve je oslovljavao s „ti“, a neki su bili puno stariji od njega. Neukusno je to, primijetili su svi, ali smo po običaju prešutjeli.
Moj kolega, godinu dana mlađi od mene, naravno, ispričao je svoje viđenje Partije kao njen simpatizer i naglasio da bi Partija morala biti puno ljevija. - A što je to lijevo? – upitao je predsjednik. – Pa trebate biti više socijalni – dodao je kolega. Predsjednik nije poentirao.
E, to je bio taj trenutak kojega sam jedino zapamtio i bio potpuno nezadovoljan, trenutak koji je nadražio moje osjećaje lijeve orijentacije. Tu orijentaciju neću napustiti, ali bi ju trebali napustiti oni koji nisu sigurni što je to lijevo!
Kako se predsjednik ponaša drugarski prema svima, to i ja prihvaćam taj običaj pa ću presjednika najveće lijeve stranke u Hrvatskoj oslovljavati s „ti“. Ja sam siguran, predsjedniče, da ti znaš što je to lijeva opcija, ali ju ne respektiraš. A ja ću si dati oduška i iznesti svoje viđenje što je to lijevo. Kapitalizam je društveno-političko uređenje koje klasi koja stvara kapital oduzima dostojanstvo i radnika tretira kao trošak! Lijeva politička opcija, SDP, treba tom radniku vratiti dostojanstvo, osigurati mu plaću od koje može prehraniti obitelj i to svakog mjeseca u godini istoga datuma. Radniku treba omogućiti radno vrijeme od najviše 182 radna sata mjesečno, platiti nužni prekovremeni rad, omogućiti godišnji odmor prema kolektivnom ugovoru kojega će stvarati poslodavci, sindikat i politika.
U vrijeme staroga sistema imali smo Zakon o udruženom radu, ZUR, koji je prema cijenjenom ekonomistu Branku Horvatu bio spomenik ljudske glupoosti jer je toliko favorizirao radnika da je postao smiješan i nedodirljiv. Sindikat nije trebao braniti radnika pa je samo organizirao izlete i nabavku svinjskih polovica. Današnji Zakon o radu je toliko ponizio radnika da mu ni korumpirani sindikat ne može, niti želi pomoći. E tu lijeva politička opcija mora dati maksimum. Izglasati zakon koji će osigurati radniku zaposlenje, plaću i standard dostojan čovjeka, a poslodavca primorati da taj zakon poštuje. I to je sve!
Ako su ljudi zaposleni, zaposleni pune mirovinske, zdravstvene i socijalne fondove. Naravno, a kako to izvesti? Pa jednostavno. Vlast umjesto za svoje potrebe treba razmišljati o potrebama naroda. Znači izbaciti korumpirane političare i poslodavce, pravosudne institucije očistiti od nepoštenih, a poštivati zakone i Ustav.
Kada je predsjednik SDP-a gostovao u Ogulinu, još nismo znali da ćemo na izvanredne parlamentarne izbore u ovoj godini, mada nismo sigurni da nećemo to ponoviti i naredne. Zato bih sada, uz prethodno razmišljanje o ljevičarstvu, ponudio Narodnoj koaliciji svoje razmišljanje i o predizbornoj kampanji. Narodna će koalicija pobijediti na izborima ukoliko u svoj program ugradi i zagarantira da će to i provesti – sljedeće: smanjiti broj jedinica lokalne i regionalne samouprave, podnesti kaznene prijave za sve nepravilnosti oko pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva čiju je vrijednost stvorio radnik, kazneno progoniti i osuditi pljačkaše privatnih i narodnih vrijednosti, oduzeti svu imovinu stečenu na kriminalan način, procesuirati ratne zločine i ratne profitere. Ući u bespoštednu borbu protiv korupcije na svim razinama. Urediti državu upravu sa stručnim ljudima i smanjiti broj uhljeba u ministarstvima i agencijama. U lokalnim uredima uprave nema dovoljno ljudi, a zakonodavstvo traži tisuće nepotrebnih isprava od stranaka, a nepotrebne isprave stvaraju čepove u provedbi predmeta koji se gomilaju.
Nadalje, u kampanji ne pljuvati po suprostavljenim strankama i njihovim programima, već isticati vrijednosti svojega programa, na izborne liste stavljati profilirane ljude bez „putra na glavi“, pomladiti sastav s novim školovanim i ambicioznim ljudima. Ne podilaziti desnim strankama prešućivanjem neofašizma i nuditi im imenovanja trgova, ulica, mostova i zračnih luka osobama koje to ne zaslužuju.
Zatvorite razmišljanja o Pelješkom mostu, a otvorite mogućnosti stvaranju industrijskih postrojenja i poljoprivredne proizvodnje. Ne morate pisati program od 21 točke! I promašiti.
Narodna koalicija neće od desničara dobiti niti glas, ma koliko im podilazila, ali će izgubiti dosta glasova od simpatizera koji drže do svojih principa.

Oznake: izbori

04.08.2016. u 19:42 • 14 KomentaraPrint#

nedjelja, 27.09.2015.

GENETSKI KÔD HDZ-a


Pročitao sam knjigu Josipa Manolića pod naslovom „Politika i domovina“ pa bih svoje dojmove o njoj htio podijeliti s vama. Ako vam moj post nije zanimljiv, pozivam vas da vi pročitate knjigu i stavite svoje razmišljanje u odgovarajući medij i a ja ću vrlo rado ući u polemiku s vama.
Kako knjiga ima 401 stranicu s još više znanih i neznanih aktera, sa silom skraćenica, akronima i ustanova starih i 95 godina koliko ima i sam autor, to pri ruci imajte rječnik stranih riječi, rječnik hrvatskoga jezika, google i još pokoji priručnik, kako bi tu knjigu priveli kraju sa što većim razumijevanjem. Naime, autor knjige je po vokaciji političar i obavještajac pa nema nekih velikih pripovijedačkih kvaliteta. Knjiga i nije imala ambicija ni jedne književne vrste; romana, novele pa čak ni memoara. Neka poludokumentarna sa subjektivnim i objektivnim iskrama promašene politike jednoga vremena.
Iz ovoga uratka dalo se zaključiti da je autor imao dvije pozitivne konstante, nacionalnu i socijalističku, bez obzira u kojem vremenu i u kojem je političkom sustavu djelovao. To je pokazao 1971., ali i 1989. godine kada je bio među osnivačima HDZ-a i sudionika stvaranja programa toga pokreta kada je predlagao da se u politički program HDZ-a uvrsti i radničko samoupravljanje! Naravno da mu to nije uspjelo, ali je napisano da će, između ostaloga, HDZ biti socijalna stranka koja bi, prema Tuđmanovom uvjerenju, vječno trebala biti na vlasti u novoj suverenoj Republici Hrvatskoj. Što drugim rječima znači – novo jednoumlje.
Ova je knjiga značajna zbog toga što je pokazala svu nemoć državotvoraca Republike Hrvatske u njenom stvaranju i vođenju kao države do današnjeg dana. Iz knjige se dade iščitati da je Republika Hrvatska stvorena iz privatnih interesa bez domoljublja i rodoljublja, bez respekta naroda i narodnosti, bez ljudskog dostojanstva i bez ikakve odgovornosti oko pretvorbe i privatizacije. Pretvorba je zapravo bila inverzna nacionalizacija, s drugačijim pojmom otimanja društvene vrijednosti koja se kasnijom privatizacijom podijelila podobnima.
Društveno vlasništvo i općenarodna imovina su u socijalističkom sistemu imali titulara! To je bio radnik i narod! A radnički savjeti i samoupravljanje je vodilo brigu o firmama i razvijele ih, a njihov današnji pandan su upravni i nadzorni odbori koji se bogate zajedno s privatnim vlasnikom i tjeraju firme u stečaj i propast!
Ovo što je napisao Josip Manolić u ovom svom „djelu“ tolika je istinita preslika kompletnoga društvenog stanja pri stvaranju ove države da to stanje ne bi bolje dočarao ni naš veliki povijesničar Josip Jurčević, niti vrhunski novinar Ogulinac Tihomir Dujmović. Taj Jurčević se deklarira kao povijesničar, pljujući po socijalizmu, Titu, partizanima, komunistima, Narodno oslobodilačkoj borbi, jer njegov um nije u stanju shvatiti da su svi ovi naprijed nabrojeni stvorili Hrvatsku državu. Da nije bilo antifašističkog pokreta Hrvatska bi nestala 1945. godine. Ni pokrajina ne bi bila! Hrvatska je stvorena kada i Jugoslavija 29. studenoga 1943. u Jajcu, jer se Jugoslavija sastojala od šest republika od kojih je jedna bila SR Hrvatska.
Novim Ustavom iz 1974. svaka je republika imala pravo odvojiti se od matice zemlje. Zbog toga amandmana na Ustav SFRJ Hrvatska se mogla osamostaliti i proglasiti suverenost i mogle su ju priznati ostale države svijeta. Eto to „povjesničar“ Jurčević ne zna i sramoti se ne priznavajući NOB.
O Dujmoviću nema smisla govoriti. On se rodio u socijalizmu, konzumirao ga je na najljepši način zahvaljujući svomu ocu, a poslije 1991. odrekao se očeve i svoje ideologije i priklonio se Pavelićevoj.
Sjećate se kako je Račan na vrijeme rekao da je HDZ stranka opasnih namjera, a Milanović da je Hrvatska slučajna država. Igor Mandić je pred desetak godina dao genezu Republike Hrvatske stvorenoj na mržnji svačega i svakoga koji ne koriste filoustašku percepciju.
Čitajući Manolića možete se uvjeriti da je sve to točno. To je potpuno zbrkana državna tvorevina s napomenom kako se ne zna da li su ju stvorili komunisti, partizani, ustaše, Udba, KOS, Crkva, JNA ili kopilad iz Amerike i Europske zajednice.
Hrvatska demokratska zajednica nije osnivačku skupštinu održala u hotelu Panorama, kako je bilo dogovoreno, stvorena je na prevaru u prostorijama NK Borca na Jarunu u nekoj poluilegali da bi se Franjo Tuđman mogao proglasiti njenim predsjednikom bez ikakve konkurencije. Od tada počima geneza te zajednice za koju su trebale tri komponente; narod koji će ju postaviti na vlast, očekivajući obećano blagostanje, tehnomenađeri koji će joj organizirati pljačku radnika i seljaka, te pošteni branitelji koji su završili rat i učvrstili joj vlast, vrativši se s ratišta u društvo s uništenim firmama. To je taj genetski kôd Hrvatske demokratske zajednice koji se dograđivao u proteklih 25 godina!
U sljedećih nekoliko postova na ovom blogu pokušat ću, prateći Josipa Manolića, opravdati ovu sintagmu „genetski kôd“ HDZ-a. Primiču se parlamentarni izbori pa je neophodno saznati nešto više o pokretu, ili stranci koja slavodobitno kreće izvršiti još jedan prevrat u ovom prevarenom društvu.

Oznake: izbori

27.09.2015. u 20:23 • 33 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2016  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan