održi ovo?

20.05.2006., subota

Kamo idemo?Image Hosted by ImageShack.us«Ako ne promijenimo smjer kretanja završit ćemo tamo gdje smo se uputili.»
Kineska poslovica


Nalazimo se usred nekoliko kriza odjednom, sa potencijalno katastrofalnim posljedicama. Te krize su energetska, ekološka i ekonomska. Za njihovo rješavanje treba nam politička volja dosad neviđenih razmjera. Nažalost, imamo samo političku nevolju.


U osnovi, te sve krize sačinjavaju jednu veliku, društvenu krizu. Kao probleme imamo dakle: rast populacije, pothranjenost i smrt od gladi, izumiranje vrsta (što ugrožava stabilnost ekosustava), globalno zatopljenje, peak oil. Rješenje za te probleme može biti jedino socijalna promijena, brza tranzicija u održivo društvo, intenzivno dogovaranje oko toga što od ovog načina življenja može ostati, a što ostavljamo iza sebe. I, kao najvažnije: što novo dolazi.


To novo što dolazi morala bi biti suradnja, za razliku od dosadašnje kompeticije. To novo što dolazi moralo bi biti drugačije shvaćanje razlike između moralnog i nemoralnog. Kao što kaže jedan engleski klimatolog: «kad me prijatelj iz New Yorka pozove na vjenčanje koje je za dva dana, onda je moralno od mene da se odazovem na poziv. Ali isto tako je i nemoralno od mene da to učinim.» Naime, nije stvar samo u tome da zračni promet predstavlja najbrže rastući izvor ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu, nego i u tome što izgaranje zrakoplovnog goriva ima tri puta jači efekt zagrijavanja nego što ga ima samo ispuštanje ugljičnog dioksida. Od vodene pare koju proizvode avioni formiraju se kristali leda u gornjoj troposferi (oblaci cirusi), i oni zapriječuju izlaženje topline iz atmosfere.
Dobro bi nam došla ekološka revolucija (u smislu odbacivanja ne-ekoloških vrijednosti), i to bez nasilja. Ako je moguće. Ako?
- 17:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga:
The change is here, the change is us.


Peak oil quotes:

What is Peak Oil?
Colin Campbell: "The term Peak Oil refers the maximum rate of the production of oil in any area under consideration, recognising that it is a finite natural resource, subject to depletion."

“Peak Oil is not a theory.”
Dr. Robert L. Hirsch, author of the Hirsch Report

Other quotes:

"Growth for the sake of growth is the ideology of the cancer cell." - Edward Abbey


"If it had been the purpose of human activity on earth to bring the planet to the edge of ruin, no more efficient mechanism could have been invented than the market economy." - Jeremy Seabrook


"Zemlja ne umire, nju ubijaju. A oni koji je ubijaju imaju ime i adresu."
Utah Phillips


“We won't have a society if we destroy the environment”
Margaret Mead


"I fail to understand why we all should participate in a global experiment to find out how many people the Earth can feed."
Paul Ehrlich

"Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could do only a little."
Edmund Burke