odlagaliste

četvrtak, 24.04.2008.

Kinez

Znate ono kad Seinfeld kaze Newman? E tako ja kazem Kinez, kad me Kinez iznenadi, iznervira, zacudi ili samo ne razumije. Kad me jako naljuti onda koristim divnu grcku rijec zoa, najcesce u metrou ili u bilo kakvim redovima, jer Kinez ima specifican odnos prem redovima. Naizgled je pristojan, ali bez stida i srama samo stane ispred tebe. Da, stane u red, samo ne na kraj. Na stanicama metroa je lijepo nacrtano da oni koji ulaze cakaju po strani a oni koji izlaze idu po sredini. Kinez odmah hoce uci, pa i udje, a onda se migolji medju onima koji zele izaci. Cesto sa sobom nosi stolicu, kupus ili stogod drugo voluminozno. Ja sam dugo bila kulerica koja je propustala metro ako je guzvetina, ionako sljedeci dolazi za 1-2 min, ali u te 1-2 min nahrupi jos Kineza na stanicu, pa nema previse smisla. Sad sam i ja dzubre koje udje prije nego drugi izadju. Stidim se. Kinezifikacija (proces prilagodbe zapadnog covjeka na Kinu i Kineze) uzela je maha.
Ukoliko vam samo malo nedostaje da se ugurate u metro, postoji Kinez kojemu je posao da vas ugura ili izvuce vani. Ne znam jel to ovisi o osobnom odabiru ili o procjeni profesionalnog Guraca. Gurac je jedno od brojnih naizgled besmislenih poslova u Kini. Na pocetku sam mislila da su stvarno nepotrebni, ali opet Kineza treba usmjeravati ili nastaje kaos zbog kolicine jedinki i cinjenice da je to Kinez.
Image Hosted by ImageShack.us

-peder ko se penje obicnim stubama
Prema podacima Factbooka (nije to Facebook!) nezaposlenost u Kini je svega 4% (u Hrvatskoj 11.8), u sto vjerujem jer kakvi ovde poslovi postoje...Npr postoji covjek u uniformi koji za vrijeme guzvi stoji pokraj semafora i dopusta lijevom skretacu da krene sekundu prije nego sto mu se upali zeleno. To je ona sigurnosna sekunda kad je svima crveno. I onda on mlati zastavicom i valjda u danu ubrza protocnost prometa za 2 minute. Kad sam na selu vozila biciklo naucila sam da ne treba vjerovati raskrsnim zastavicarima jer se on bas i ne obazire ima li u raskrscu jos vozila. Jednom je on tako mahao da je vrijeme da se krene dok je kroz crveno tutnjao konvoj kamiona s betonskim cijevima.
Najcesce ih je cetvero po raskrscu.
U Xi'anu sam vidjela po tri tete koje sa zastavicama nesto rade na autobusnim stanicama. Ne mogu ni izmisliti koja bi mogla biti njihova uloga. Kinez naime silno postuje ono ulaz na prednja izlaz na straznja.
Posluge po restoranima ima koliko i kod nas pomnozeno sa 5 do 10. Cak i u rupetinama donosenje jelovnika, piva i otvaranje istog rijetko obavi jedna osoba. Dozivila sam da me se pita ocu li toplo ili hladno pivo. Isusebozeidjevicemarijo.
U finijim KTV-ima (karaoke) na ulazu stoji spalir lijepo odjevenih djevojaka koje vam pozele dobrodoslicu. Sta je njihov poslodavac napisao u opisu posla? Pretpostavljam da obavljaju dodatne usluzne djelatnosti.
Cuvar je takodjer popularno zanimanje, nema sto ne cuvaju. Nekidan sam se htjela prosetati uz obalu sporke rijeke Hunagpu u ruckovnoj pauzi. Prvo nisam mogla prici rijeci jer je 20m od obale ograda. Kinez voli ograde. Ajde, setam se ja uz ogradu (s druge strane je park i kuce) i naidjem da zakljucana velika vrata. Kraj vrata Kinez sjedi na stolicici i pije caj. Nadnaravni prizor, apsolutno besmisleno, cuvas vrata kojima se moze pristupit s obe strane. Nekako sam ga uspila nagovoriti da me pusti kroz Vrata jer mi se nije dalo ici okolo nazad, a moja zgrada je bila 50m od Vrata. I pustio me je, izvukao je kljuc, otvorio. Kafkijanski. Bilo me je strah da s druge strane nije neki paralelni svijet. Nije.
Zvonar Beijigskog metroa je top of the pops. Dakle jedan Kinez se vozi u metrou s vozacem i na svakoj stanici izadje van i pozvoni na zvono na zidu i time oznacava da ce se vrata ubrzo zatvoriti. Onda opet udje u vagon i uziva one 2min do sljedece stanice.
Koliko ima cistaca, to ne mogu opisati.

Dugo nisam pisala jer mi se nista blozno zanimljivo ne dogadja. Samo radim, jedem i idem vani. Ne mogu ostavljati komentare sama sebi, pa evo mrvici da odgovorim da zivim jako nisko, na 12om katu. U stanu je svijetla visina cak visa nego nase standardne stambene.
Image Hosted by ImageShack.us

-nocni pogled iz kuzine
Naravno da imamo 30 cuvara koji se motaju oko nase rezidencijalne cetvrti 'zhong yuan liang wan cheng' sto bi znacilo nesto srednji daleki zaljevski grad, sto mi je ipak logicnije od seoske adrese 'rezidencijalna cetvrt tri slatkisa, kod hotela devet zmajeva'
Image Hosted by ImageShack.us

-ovo je kartica za ulaz u zgradu, lijepo pise kakav je to grad. slucajno smo otkrili da s njom mozes uci u metro. al ne mozes izaci.

E, zaboravih da sam za vikend bila na pravom skolskom izletu. 8 Kineza vs 8 bijelih. Bili smo zli bijeli ljudi. Bilo je zabavno. Cak smo usred nekakvog parka prirode uspili naci nesto nalik birtiji.
Priroda je bila standardno kineski ruzna, jezero je naravno bilo Zapadno jezero, posjetili smo gradic poznat po tofuu, u hotelu nije bilo kave, oko hotela nije bilo niceg...
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

3.be i 3.ce na izletu u prirodu. Kinez!

Jucer sam bila u baru gdje je bio nekakav koncert, bijeli muskarac je plesao oko stange, zene su imale besplatne koktele, manikuru i tetovaze kanom. Mislim da Shanghaiju nedostaje zena.

A za tjedan dana idem tu
Image Hosted by ImageShack.us


24.04.2008. u 10:08 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 09.04.2008.

selo vs grad

Privremenim ukucavanjem (ukuciti, ne ukucati) u Shanghaiju porastao mi je zivotni standard, no drasticno pao kompjuterski. Naime dodijeljeno mi je klasicno stolno racunalo, pa sam zakinuta za bivanje onlajn non stop kao u Hangzhou. Imam osjecaj da jedino ja i cistacica nemamo laptop. Mozda i onaj Kinez koji mi friga manistru na ulici u 5 ujutro.
Kad sam pitala za internet cafe svi znaju samo za mjesta s vajrles vezom. Jel triba kome kupit laptop? Posaljite pare i stize vam ubrzo.
Jucer sam bila na policiji da bih se registrirala kao privremeni stanovnik. Rjesila stvar u 5min. A kad se sjetim trauma iz Hangzhoanske policijske stanice...
Ovaj je policajac cak znao malo engleskog. Nije nikad cuo za Hrvatsku, pa je upisao drzavljanstvo pod prezime. Sladak je. Ona kokos u Hangzhou me bila prekrstila u Matasu.
I dobila sam boraviste na godinu dana. Zasto? Zato sto mogu. Zanimljiva stvar je da sam izlaskom iz zemlje u veljaci i ponovnim ulaskom produzila trajanje vize. Dakle kad trazite kinesku vizu odaberite multiple entry.

Opcenito mi je ovdje lakse snalaziti se, ne samo sto vise ljudi govori engleski nego i imaju vise smisla za sporazumijevanje rukama i nogama. Nekidan sam u liftu srela malog kineskog djecaka i pokazao mi je da sam visoka a on mali, da je on s 28og kata i potom upitao Are you England?
Svejedno i dalje vucaram okolo zlatnu tekicu s malo kineskog za svaku priliku, iako sam jucer nenamjerno narucila jetricu umjesto goveda. Bar nije bilo kostiju.
U subotu sam imala hranidbeno iskustvo koje me sjetilo na dane na selu. Indonezanka je kuhala indonezijski rucak, a jedan se Kinez htio iskazati pa je spremio juhu od svinjina repa i peraje pasa morskog. Skromna me mogucnost izrazavanja sputava da opisem tu ogavnost kako mirisom tako i okusom. Protrnem kad se sjetim.
Kad sam vec sva pobrkana i nepovezana...Kinez ima rengen na ulazu train stationa. Ja sam nosila noz koji oblikom i velicinom granici sa sjekirom i Kinez rengenolog se ni jednom ne obrecnu.
A sada ono sto sam vec odavno trebala napravit...chinglish time. Znam da je toga pun internet, al evo da i ja malo doprinesem, jer u Gradu i nema previse ispada lingvisticke naravi pa mislim da necu naici na bolje.
Image Hosted by ImageShack.us

>>ovo nije jos chinglish, nego dasak doma. stanica metroa lancun. znaci plavo selo.
Image Hosted by ImageShack.us

>>da se slucajno ne biste nogom primili za rukohvat, Kinez je to lijepo objasnio
Image Hosted by ImageShack.us

>>tko bi odolio banci s ovakvim imenom? Jos kad kraj ATMa ima ovo...
Image Hosted by ImageShack.us

>>mozda se ja samo ne razumijem u financije, pa pomozite ekonomisti, what does this machine do? ping?
Image Hosted by ImageShack.us

>>gradjevinsko arhitektonska, pripazite na mramornu gromadu, i ona ima dusu i osjetljiva je. Zapravo ako je chinese quality, upozorenje i ima smisla.
Image Hosted by ImageShack.us

>>Kinez je razdragano bice koje voli vatromet, pa je eto zabranjen u hodnicima...
Image Hosted by ImageShack.us

>>mozda i nije greska...
Image Hosted by ImageShack.us

>>ma samo su malo pobrkali, zapravo je sve jasno
Image Hosted by ImageShack.us

>>izazov?

Slijede tri omiljena mi, bez komentara. Samo, malo se bojim za svoj engleski. Srecom da mi je cima norvezanka. Imamo i privremenu Kineskinju u stanu koja sinoc nije mogla uci u sobu jer je mislila da je zakljucana, a bila je sama u stanu. Kad je napokon otvorila nezakljucana vrata poslala mi je sms I am unlocked i puno smajlica. A draga djevojka. Nadam se da je mislila na vrata, jer su se u medjuvremenu decki vratili kuci...Ma sva sam prosta. Fuj.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


I vise ne citam Murakamija. Iako sam to davno odlucila, procitala sam skoro sve prevedeno na hrvatski, a ovdje sam se pomamila i kupila jednu na engleskom (zbog straha od zaboravljanja pravog engleskog). I opet je lik u nekoj kolibi u pripi...jao.

09.04.2008. u 06:00 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 03.04.2008.

evo objavka napokon, vi zedni ljudi

Prije svega posebna zahvala Dragani Knezovic sto mi je dala melem prije puta. Ovdje mi silno zatreba jednom tjedno i genijalan je (besplatne li reklame) u usporedbi s gofnom od labella.

Ostala sam duzna ponesto podataka pa cu sad nadoknaditi.
U sjevernoj smo prijestolnici razgledali razna cudesa: Zabranjeni grad, Ljetnu palacu, Lama hram, ja sam otisla u Maov mauzolej i vidila Maa osobno. Navodno povremeno ide na uljepsavanje u Rusiju. Postoji trac da mu je jednom otpalo uho u transportu. Liu Da nije vidio Maa. U Velikoj palaci naroda (tu im je auditorij s 10 000 mjesta) posebno me impresionirao dijapazon koristenih lustera.
Image Hosted by ImageShack.us

---da,da, bili smo i na zidu
Kao pravi alternativni turisti odabrali smo turu po neobnovljenom dijelu. Puhalo je ko u Senju u najboljima danima. Vodic nam je bila bakica od milja prozvana baba zidarusa.
Image Hosted by ImageShack.us

--baba i ja
Nakon Beijinga zaputismo se u Xi’an. Drevni gradic koji je bio prijestolnica za vrijeme dinastija Zhou, Qin, Han, Sui i Tang. Daklem dugo. Jedini je sacuvao svoje zidine, pa danas mozete prosetati po istima i razgledavati unutar i van zidja te komparirati. Mi smo odrijesili kesu te unajmili duplic biciklu jer je ipak trebalo preci 12km (po drugom vodicu cak 14km). Malo edukacije – ovaj danas sacuvani je iz 1370. ili ako vam je jasnije – iz trece godine vladavine Hongwu-a za vrijeme dinastije Ming.
Image Hosted by ImageShack.us

---zidje
U Xi’anu je vec nastupio zamor kulturom pa smo jeli, setali, jeli, jeli. Kinez me zacudio turistickim duhom kad su jedne veceri dovukli teleskope na jedan trg i naplacivali buljenje u planete. Liu Da je vidio Saturn. Ja ga usljed astigmatizma vidim golim okom pa nisam koristila usluge turistickog teleskopa. E, Lj biser je mislio od lampiona da je neki svemirski transporter.

U Xi’anu se fino jede jer koriste zacine. Imaju i muslimansku cetvrt pa smo maznuli kebab.
Image Hosted by ImageShack.us

Sto se nalazi blizu Xi’ana? Terakota vojnici. Uopce nisu nesto posebno, a i napravila sam gresku u koracima pa prvo otisla u najvecu od tri rupetine. I strasno je lose osvjetljeno. Kinez inace ima problema s rasvjetom kako po muzejima, tako i po ulicama.
Image Hosted by ImageShack.us

---terakota konjine
Onda se vratismo u divni Shanghai jer je Liu letio nazad u domovinu. Ja sam bila dobra djevojka pa sam ga otpratila na aerodrom. Ili sam se samo htjela voziti Maglevom. Dakle, 430km/h. 30ak km, 7 minuta, 40 yuana. Da Ha Ze malo pametnije investira u infrastrukturu mogli smo St-Zg rjesit za uru vrimena. A ne onaj nagibni puz. Maglev bolje lomi cose.
Image Hosted by ImageShack.us


Evo jos malo random slija koje nisam uspila uklopi u tekstic
Image Hosted by ImageShack.us

---Lijep primjer suvremene kineske arhitekture - zapadni kolodvor, Beijing
Image Hosted by ImageShack.us

---Kinez gradi krticnjak? Nema sta drugo biti
Image Hosted by ImageShack.us

---Jedne smo veceri gledali nevjerojatno napeto i uzbudljivo natjecanje vilicara u slaganju limenki. Liu Da je bio toliko zadivljen da je kasnije gledao i slaganje boce na bocu. Vilicarom takodjer.
Image Hosted by ImageShack.us

---Xi'ansko narodno kazaliste
Image Hosted by ImageShack.us

---Vidjela iz busa. Ovo mi je bas lipo. Steta sta ne znam namjenu.
Image Hosted by ImageShack.us

---Jel se i vama cini da se Vuco pokusava probiti na kineskom trzistu?

Eto toliko. Sad radim u Shanghaiju i fino mi je. Detaljnije nekom drugom prilikom. Ako koga zanima zasto sam ostala tu...
Image Hosted by ImageShack.us

03.04.2008. u 10:47 • 9 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Komentari da/ne?

Opis bloga

tu odlažemo razne stvari
a za preracun iz juana u kune molim pomnoziti s 0.68

za intimna pitanja i nedoumice
natasa1hMAJMUNgmail.com



Visitor Map
Create your own visitor map!



The WeatherPixie

do pocetka 2008. na ovom su blogu bile moje i sivine nebuloze, a od tada samo moje, iz Kine i s putovanja