Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odlagaliste

Marketing

Kinez

Znate ono kad Seinfeld kaze Newman? E tako ja kazem Kinez, kad me Kinez iznenadi, iznervira, zacudi ili samo ne razumije. Kad me jako naljuti onda koristim divnu grcku rijec zoa, najcesce u metrou ili u bilo kakvim redovima, jer Kinez ima specifican odnos prem redovima. Naizgled je pristojan, ali bez stida i srama samo stane ispred tebe. Da, stane u red, samo ne na kraj. Na stanicama metroa je lijepo nacrtano da oni koji ulaze cakaju po strani a oni koji izlaze idu po sredini. Kinez odmah hoce uci, pa i udje, a onda se migolji medju onima koji zele izaci. Cesto sa sobom nosi stolicu, kupus ili stogod drugo voluminozno. Ja sam dugo bila kulerica koja je propustala metro ako je guzvetina, ionako sljedeci dolazi za 1-2 min, ali u te 1-2 min nahrupi jos Kineza na stanicu, pa nema previse smisla. Sad sam i ja dzubre koje udje prije nego drugi izadju. Stidim se. Kinezifikacija (proces prilagodbe zapadnog covjeka na Kinu i Kineze) uzela je maha.
Ukoliko vam samo malo nedostaje da se ugurate u metro, postoji Kinez kojemu je posao da vas ugura ili izvuce vani. Ne znam jel to ovisi o osobnom odabiru ili o procjeni profesionalnog Guraca. Gurac je jedno od brojnih naizgled besmislenih poslova u Kini. Na pocetku sam mislila da su stvarno nepotrebni, ali opet Kineza treba usmjeravati ili nastaje kaos zbog kolicine jedinki i cinjenice da je to Kinez.
Image Hosted by ImageShack.us

-peder ko se penje obicnim stubama
Prema podacima Factbooka (nije to Facebook!) nezaposlenost u Kini je svega 4% (u Hrvatskoj 11.8), u sto vjerujem jer kakvi ovde poslovi postoje...Npr postoji covjek u uniformi koji za vrijeme guzvi stoji pokraj semafora i dopusta lijevom skretacu da krene sekundu prije nego sto mu se upali zeleno. To je ona sigurnosna sekunda kad je svima crveno. I onda on mlati zastavicom i valjda u danu ubrza protocnost prometa za 2 minute. Kad sam na selu vozila biciklo naucila sam da ne treba vjerovati raskrsnim zastavicarima jer se on bas i ne obazire ima li u raskrscu jos vozila. Jednom je on tako mahao da je vrijeme da se krene dok je kroz crveno tutnjao konvoj kamiona s betonskim cijevima.
Najcesce ih je cetvero po raskrscu.
U Xi'anu sam vidjela po tri tete koje sa zastavicama nesto rade na autobusnim stanicama. Ne mogu ni izmisliti koja bi mogla biti njihova uloga. Kinez naime silno postuje ono ulaz na prednja izlaz na straznja.
Posluge po restoranima ima koliko i kod nas pomnozeno sa 5 do 10. Cak i u rupetinama donosenje jelovnika, piva i otvaranje istog rijetko obavi jedna osoba. Dozivila sam da me se pita ocu li toplo ili hladno pivo. Isusebozeidjevicemarijo.
U finijim KTV-ima (karaoke) na ulazu stoji spalir lijepo odjevenih djevojaka koje vam pozele dobrodoslicu. Sta je njihov poslodavac napisao u opisu posla? Pretpostavljam da obavljaju dodatne usluzne djelatnosti.
Cuvar je takodjer popularno zanimanje, nema sto ne cuvaju. Nekidan sam se htjela prosetati uz obalu sporke rijeke Hunagpu u ruckovnoj pauzi. Prvo nisam mogla prici rijeci jer je 20m od obale ograda. Kinez voli ograde. Ajde, setam se ja uz ogradu (s druge strane je park i kuce) i naidjem da zakljucana velika vrata. Kraj vrata Kinez sjedi na stolicici i pije caj. Nadnaravni prizor, apsolutno besmisleno, cuvas vrata kojima se moze pristupit s obe strane. Nekako sam ga uspila nagovoriti da me pusti kroz Vrata jer mi se nije dalo ici okolo nazad, a moja zgrada je bila 50m od Vrata. I pustio me je, izvukao je kljuc, otvorio. Kafkijanski. Bilo me je strah da s druge strane nije neki paralelni svijet. Nije.
Zvonar Beijigskog metroa je top of the pops. Dakle jedan Kinez se vozi u metrou s vozacem i na svakoj stanici izadje van i pozvoni na zvono na zidu i time oznacava da ce se vrata ubrzo zatvoriti. Onda opet udje u vagon i uziva one 2min do sljedece stanice.
Koliko ima cistaca, to ne mogu opisati.

Dugo nisam pisala jer mi se nista blozno zanimljivo ne dogadja. Samo radim, jedem i idem vani. Ne mogu ostavljati komentare sama sebi, pa evo mrvici da odgovorim da zivim jako nisko, na 12om katu. U stanu je svijetla visina cak visa nego nase standardne stambene.
Image Hosted by ImageShack.us

-nocni pogled iz kuzine
Naravno da imamo 30 cuvara koji se motaju oko nase rezidencijalne cetvrti 'zhong yuan liang wan cheng' sto bi znacilo nesto srednji daleki zaljevski grad, sto mi je ipak logicnije od seoske adrese 'rezidencijalna cetvrt tri slatkisa, kod hotela devet zmajeva'
Image Hosted by ImageShack.us

-ovo je kartica za ulaz u zgradu, lijepo pise kakav je to grad. slucajno smo otkrili da s njom mozes uci u metro. al ne mozes izaci.

E, zaboravih da sam za vikend bila na pravom skolskom izletu. 8 Kineza vs 8 bijelih. Bili smo zli bijeli ljudi. Bilo je zabavno. Cak smo usred nekakvog parka prirode uspili naci nesto nalik birtiji.
Priroda je bila standardno kineski ruzna, jezero je naravno bilo Zapadno jezero, posjetili smo gradic poznat po tofuu, u hotelu nije bilo kave, oko hotela nije bilo niceg...
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

3.be i 3.ce na izletu u prirodu. Kinez!

Jucer sam bila u baru gdje je bio nekakav koncert, bijeli muskarac je plesao oko stange, zene su imale besplatne koktele, manikuru i tetovaze kanom. Mislim da Shanghaiju nedostaje zena.

A za tjedan dana idem tu
Image Hosted by ImageShack.us




Post je objavljen 24.04.2008. u 10:08 sati.