Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

ponedjeljak, 13.08.2007.

Vrijeme je da se krene 2 ...

Glede i unatoč glazure, keramičar je rekao da je vidio mnogo bolje izvedbe, ali i mnogo lošije. U praksi smo sigurno sa nastavkom radova nad njom vjerojatno skinuli prvi sloj koji je uvijek zaglađeniji od ostatka, što i nije bilo previše komplicirano pošto je manjkalo cementa, tako da je to i razlog zašto u početku sve djeluje prilično dobro. Naravno sve bi to bilo teoritiziranje, da nismo otišli do zgrade niže i uvidjeli kako podloga može izgledati i pružati otpor grebanju, tako da smo se u praksi uvjerili da se može izvesti mnogo bolje. Ono što je bezveze, je što je izvođač uštedio sitno novaca na cementu, a mi ćemo sada morati stavljati kvalitetniju impregnaciju za parket, kao što smo morali stavljati negdje i na podlozi za pločice.

Izvođači unutarnje žbuke

U biti nisam toliko nezadovoljan njihovom izvedbom koliko sam se zapravo spustio na zemlju. Pazili su mnogo kvalitetnije na izvedbu oko prozora u odnosu na vanjske žbukere, no ipak su se pojavite neravnine na zidovima, a osobito sa vremenom. O neravninama, ne mislim na krivine, već područja gdje se 'vjerojatno' materijal drugačije sušio te su nastale grbe po zidovima. Po mom mišljenju ipak previše da bih ih mogao pohvaliti za izvedbu. Neka su mjesta odmah zeznuli kada su se žurili, a neka su se pojavila s vremenom. Ne znači da bi drugi izveli bolje, ali su ipak bili slabiji od mojih očekivanja. Inače mi smo već obojali sve zidove, strugali i gletali gdje je bilo potrebno i nakon toga uopće ne razmišljaš o tome, no nekako smo se nadali da će to ispasti mnogo bolje. Sada smo mnogo realniji.

Grijači

Tjedan dana nakon završetka glazure došlo je i vrijeme za dugo očekivani posao postavljanja grijačih ploča u strop. Paralelno sa završavanjem glazure dogovarala se dostava grijačih Therma-ray ploča. Problem koji se pojavio u izračunu ptrebnih ploča bila je činjenica da određenu dužinu grijačih ploča distributer nije imao i excel za izračun potreba je više puta morao raditi. Za one koji su propustili teoriju oko stropnog grijanja malo repeticije.

U praksi grijanje pomoću Terma-ray ploča je grijanje na struju. To znači da se u nekakvim gips pločama na jednoj strani ploče (debljine recimo 1 cm) nalaze nisko temperaturni grijači koji rade na struju. O razini energije koja se oslobađa govori činjenica da je preko njih prelijepljen prilično tanki zaštitni papir sa logom i ostalim tehnikalijama i nema opasnosti od nekakvog zapaljenja koje bi bilo trenutačno kod visokotemperaturnih grijača. Naravno bez obzira što smo dvije zime testirali grijanje u jednoj sobi u stanu, odmah nakon što je stigao kamion sa pločama, izvršili smo malo testiranje. Testiranje se sastojalo o spajanju najvećeg grijača od 300 wati na struju preko klasične čokolada spojnice te puštanja da radi kontinuirano šest sati. Premda se u praksi to ne događa pošto termostat svako toliko (u recimo 0.6 C intervalima) pali i gasi grijače u toku rada, ono što je nas zanimalo je zagrijavanje spojeva i kontakt žica na pločama, te dodatna potvrda niskotemperaturnog karaktera grijača. Test je uspješno završio što je i odigralo presudnu ulogu u odluci oko spojnica dovodnih žica, kao i samog karaktera dovodnih žica. Naime niti u jednom trenutku se žice nisu uopće ugrijale, i uopće nije bilo problema držati ruku na pločama, gdje je samo tanki papir dijelio istu i grijaču žicu u grijačima. U prospektima se barata sa temperaturom od 40 °C. Nismo je doslovno testirali, no vjerujem da nije daleko.

Ako netko ima nekakvu dilemu oko principa rada, moram odmah na početku napomenuti da ne postoje nikakvi ventilatori, kao što su neki mislili. Prema teoriji radi se o drugačijem principu prijenosa energije sa grijačih ploča na okolni prostor. Naime ne griju se dominantno čestice zraka uz grijače, već se energija prenosi elektromagnetskim valovima sa grijača kroz zrak na okolni prostor. Teorija kaže kroz zrak, a ne preko zraka. Nekakav dokaz tome mogla bi biti sličnost temperature zraka uz grijače kao i dalje od grijača. Prospekti govore o 1 °C na 4 metara visine, u praksi moje mjerenje je pokazalo nekih 2.5 °C - 3 °C razlike na dva i po metra visine i potpune izoliranosti u jednoj šupljini u sobi. Nisu baš laboratorijski uvjeti, no njih u praksi niti nema. Naime drugi termostat se nalazio u šupljini ventilatora ugašene termopeći u sobi. Treći termostat na nekakvoj srednjoj visini na polici malo zaklonjenoj od grijača je bio prilično ujednačen sa prvim termostatom 30 cm od grijača.

Kako nekakav prikaz o prijenosu energije, osim zrakom iliti titranjem čestica zraka, je demonstracija o prijenosu energije na jesen ili proljeće. Ono klasično što ste svi doživjeli. U hladu vam je hladno, a kada ste na suncu vam je ugodno, premda je temperatura zraka ista na tih metar razlike i očito da se energija ne prenosi preko uzbuđenosti čestica zraka koja je identična u hladu kao i na suncu, već preko elektromagnetskih valova koji stižu sa sunca. Koliko su proizvođači grijačih ploča uspjeli u simulaciji istog, nemam pojma. Ono što je sigurno je da se ploče proizvode u Kanadi gdje definitivno nije mediteranska klima i da su se u našem mjerenju pokazale prilično praktične i prihvatljive potrošnje, sa nizom drugih prednosti.

(nastavak drugom prilikom)

13.08.2007. u 22:59 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>