Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

utorak, 23.01.2007.

Week report

Krov

Radovi lete ekspresno. Još par dana i struja, te lokalna mreža na katu su gotovi.

Lokalna mreža na katu sastojati će se od 11 kabela dovedenih na centralno mjesto (par centimetara niže plafona u untrašnjem hodniku), gdje je naravno smješen i jedan strujni utikač za lokalni switch. Iskreno malo sam se nabrijao UTP kabel kategorije 6a, no nikako da mi se jave distributeri Draka UTP Cat 6a kabela. Inaće, standard za kategoriju kabela 6a je donesen prije par mjeseci i služilo bi za 10Gbit-ni ethernet, a može prenijeti signal do 500 MHz. Kategorija 6 može do 250 MHz, a 5e do 100 MHz. Trenutno sve to izgleda kao daleka budućnost, no tko zna što se može desiti za deset petnaest godina. Netko je lijepo komentirao kako je isplativije kupiti neku nižu kategoriju (već sam upikirao 1000 m cat 6 kabela po povoljnoj cijeni) i onda u doglednoj budućnosti kada se pojavi nešto novo izvuči postojeći kabel i ubaciti novi, no tko mi može garantirati da se neće dogoditi da građevinari pristisnu bužir i da se kabel više ne može izvaditi, što se i desilo u firmi u kojoj radim. Svaka spavaća soba i dnevni boravak biti će povezani sa dva kabela, jedan ide u kuhinju, ostavu i predsoblje. Ostava je u biti backup lokacija za proširenje, a ako baš zatreba i servere. Primarna lokacija za servere biti će vjerojatno biti na tavanu. Svi stanovi biti će međusobno povezani u zajedničku lokalnu mrežu, a jedan kabel ide i na krov, gdje će se vjerojatno smjestiti i nekakvi access point.

Danas je došao i prvi žbuker na izvid lokacije i konkretiziranje ponude, a odluku ćemo donijeti tek nakon što ih nekoliko posjeti. Odlučili smo se prema uputama nadzornog, za gips-vapnenu žbuku u cijelom stanu, osim za kupatila i wc-e, gdje ide cementno-vapnena žbuka. Pošto je odluka pala na gips-vapnenu žbuku jedni je izbor strojno žbukanje, jer se ručno radi isključivo cementno-vapneno žbukanje. Glavnu prednost nadzornog za gips je da zid sa takvom žbukom diše, dok kod cementno-vapnene žbuke ne.

Moramo se još odlučiti za vrstu klime. Prednost u odabiru je da nas uopće ne zanima grijanje na klimu, pa nam je na raspolaganju apsolutno bilo koji model klime, no pojavio se problem jer bih si htio hladiti uz dnevni boravak i sobu. Problem je u tome što je mjesto za vanjsku jedinicu na potpuno drugoj strani od sobe koju dodatno mislim hladiti, a sve to komplicira ugradnju. Dosta razmišljam oko nekim vulgaris treća klasa klimama, no volio bi da imaju što manju razinu buke, a to onda opet povećava cijenu. Vidjeti ćemo.

Tijekom jedne od prošlih subotnjih akcija slikao sam malo razne alate koje smo koristili, i moram priznati da je većina alata u verziji 2. Od dizalice do brusilica i pila. Gotovo svaki put kada je neki od alata riknuo, nismo previše lutali već bi otišli u obližnji Pevec i kupili najjeftiniju alatku. Sjećam se tako da smo prilikom jednog odlaska umjesto jedne kupili dvije velike brusilice svaka po 199 kn, i obje rade punom parom i bez ikakvih problema su se susretale sa rezanjem od cigle do željeza i betona. Mislim da smo jednom kupili i nekakvu vulgaris <70 kn malu brusilicu, kojom smo bez neke velike nauke rezali betonsko željezo, no naravno samo kada se radilo o nekakvom manjoj i prikladnoj situaciji. Sa onom velikom brusilicom prerezao sam apsolutno svo betonsko željezo za krov vrlo brzo i jednostavno.

Htjedoh, ali jednostavno ImageShack neće pa neće. Ono prošao je upload 40 slika, no fali 17. Pokušao sam još jednom, ali opet problemi. I onda je došla bolja polovica i ja odustajem. Probati ću drugom prilikom.

Alati




Struja

23.01.2007. u 22:23 • 9 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>