KOSTUR (2.)

28.12.2016.

Tap-tup, tap-tup...

Odavna već čuju se 'Nđelkovići.

Ovoga puta riječi bješe brže od bure i snažnije od groma.

Tap-tup-tap-tup...

Na samim vratima 'Nđelkovićka naglo se zaustavi i u poluokrenutom
položaju glave zareže zrak:

"Pizda ti materina, još ćemo se mi ..."
Ostatak odnese bura u polje.

Do nedaleke crkve, gdje će klečati pred oltarom i moliti se, bura je raznosila
ritam potpetica:

tap-tup, tap-tup, tapa-tupa,
tapa-tup, tupa-tap...

'Nđelković užga plin. Neka se meso kuha.
Za "svečani" ručak

MIRO BULJ O VELEIZDAJI

24.12.2016.

IZ BOŽIĆNE ČESTITKE NADBISKUPA BOZANIĆA


Božić govori o Božjim osobinama, o Božjem odnosu prema čovjeku, njegovoj blizini, nenametljivosti i obazrivosti,

U Božićnoj čestitki zagrebački nadbiskup je također naveo da nam Božić govori o Bogu, o Božjim osobinama, o Božjem odnosu prema nama, o Božjoj blizini, o Božjoj nenametljivosti, o Božjoj obazrivosti.

"O tome nam govori i biblijska predaja o Isusovu rođenju. Isus je došao na svijet, a da nije poremetio mir nijedne ljudske kuće. Rodio se u štalici. Nebeski Otac za rođenje svojega Sina nije organizirao kraljevski doček. Prvi su mu se poklonili siromašni pastiri. Mudrace, pak, s istoka sjaj jedne zvijezde dopratio je do Isusa u Betlehemu. On je zato Emanuel – s nama Bog!", rekao je Bozanić

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Bulj žestoko napao Kolindu i Stiera zbog pregovora sa Srbijom!


‘[PREDSJEDNICE RH, MINISTRE VANJSKIH POSLOVA, TKO VAM JE DAO ZA PRAVO DA HRVATSKE BRANITELJE OSTAVITE NA MILOST I NEMILOST ČELNICIMA SRBIJE, AGRESORIMA, ČETNICIMA VUČIĆU I NIKOLIĆU?

NADLEŽNI STE I ODGOVORNI ZA DIPLOMACIJU, HITNO BLOKIRAJTE 23. POGLAVLJE U PRETPRISTUPNIM PREGOVORIMA SRBIJE S EU!]


Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar vanjskih poslova u Vladi RH su nadležni i odgovorni su za vanjsku politiku i otvaranje poglavlja 23, pravosuđe u pred pretpristupnim pregovorima Srbije s Europskom unijom, gdje je ostalo pravo Srbiji na univerzalnu jurisdikciju. Time su dopustili zločincima i agresorima 90-tih na Republiku Hrvatsku šešeljevcima, četničku, Predsjedniku Vlade RS Vučiću i četničkom vojvodi, predsjedniku Srbije Nikoliću da im hrvatski branitelji budu lovina na otvorenom lovištu, gdje god i kad im padne na pamet.

Ovim je ugrožena nacionalna sigurnost hrvatskih državljana, branitelja koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Hrvatske.

Pokušaj prikrivanja sramotnog poteza, odobrenja otvaranja Srbiji 23. poglavlja da ostane ispod tepiha, bačena je dimna zavjesa zvana poglavlje 26, kojim je Hrvatska blokirala Srbiju, ali samo na par dana. Danas se sa tim prozirnim potezom ruga i sam Predsjednik Vlade RS četnik Vučić, istovremeno dok napada i vrijeđa Hrvatsku državu, osloboditeljske VRO operacije u Domovinskom ratu i njene žrtve.

Umjesto da uhitimo i sudimo agresore i četnike koji su pozivali i počinili zločin na području RH, godinama se govore laži o Domovinskom ratu, iskrivljuje se istina o Hrvatskom vojniku, izruguje sa žrtvama Domovinskog rata, baca se blata na postrojbe, oznake postrojbi pod kojim su brojni suborci dali svoj život u pravednom Domovinskom ratu.

Morate znati da Hrvatska nije slučajna država, nego krvlju obranjena!
JUDINE ŠKUDE'

Bulj: 'Parama hrvatske sirotinje kupovat ćemo što je bilo naše, to samo ukazuje da je više vlada izdalo hrvatske interese'

Bulj kaže da "narod mora znati imena odgovornih za ovo, jer narod je sve to skupo platio i plaća."

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u subotu navečer kako činjenica da ćemo "hrvatskim novcem, parama hrvatske sirotinje sada morati kupovati nešto što je već bilo naše, a radi se o Ini, ukazuje da je ne samo jedna, već više hrvatskih vlada bilo upleteno u izdaju nacionalnih interesa i prodaju nacionalnog blaga".

"Judine škude koje pojedincima zveckaju u džepu naša država mora skupo naplatiti. Njih treba uhititi i pod hitno procesuirati", napisao je Bulj na svom facebook profilu nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da je MOL dobio arbitražni spor protiv Hrvatske u Ženevi nakon čega je Hrvatska donijela odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Bulj kaže da "narod mora znati imena odgovornih za ovo, jer narod je sve to skupo platio i plaća."

"Mora se znati tko je za sitan novac prodao Bijele noći, tko je šurovao sa strancima i kako se prodala Ina, a moraju se znati i svi pomagači koji su zadnjih godina te prljave rabote pokušali prikriti. Ni ja ni moje kolege iz Mosta nećemo stati dok krivci ne budu kažnjeni", ustvrdio je Bulj.


izvor: narod hr.

ČUO SAM I ZAPISAO

23.12.2016.

IZBACITI RIJEČ ANTIFAŠIZAM IZ RJEČNIKA


NIJE TRAGIČAR ONAJ TKO OSTANE BEZ MINISTARSKOG MJESTA,
VEĆ ONAJ TKO OSTANE BEZ OBRAZA.
Komentatorica Verica (Večernji)


HDZ, lijevo-desni SRPSKI CENTAR.
Heroj Hrvat


RANE HRVATSKOGA NARODA JOŠ UVIJEK SU OTVORENE.
Roman Leljak


HRVATSKA-POLIGON ZA PODKOPAVANJE, NEZNANJE I ELITNO SRANJE.
Heroj Hrvat


IZBACITI RIJEČ ANTIFAŠIZAM IZ RJEČNIKA.
TKO GOD UPOTREBLJAVA TU RIJEČ, ČINI MORALNI ZLOČIN.
Davor Glasnović


VLAHUŠIĆ SE DIVI RASTRGANOJ HRVATSKOJ ZASTAVI NA HRVATSKOM JARBOLU.
Davor Glasnović


JOSIPOVIĆ JE JUGOSLAVENSKI ŠOVINIST.
Davor Glasnović


NIJEDNA NAM ZEMLJA NA SVIJETU NE MOŽE DIJELITI LEKCIJE O NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ.
SVE ONE SU KLALE-I U MIRU I U RATU.
Davor Glasnović


NE ZATVARAJ VRATA MILOSRĐA I OPROSTA.
Papa Franjo


PRESTANEŠ LI OPRAŠTATI SVAKOJ BUDALETINI, PRESTANEŠ LI MRZITI
RUŠITELJA, UBOJICU..., NISI SE TREBAO NI RODITI.
Heroj Hrvat


SVA DJECA JEDNAKO PLAČU.
Umirovljena učiteljica Boja

OPSTOJNOST HRVATSKOGA NARODA, HRVATSKE SLOBODE I HRVATSKOGA JEZIKA (3.)

19.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic

I DALJE NAM POVIJEST PIŠU VUCIBATINE

17.12.2016.

Knjiga o „zajedničkoj povijesti“ koju preporuča EU ne spominje Ovčaru niti agresora na Hrvatsku!

Piše: Narod.hr -
1. prosinca 2016. u 13:09
Petr Kadlec/flickr

Centar za demokraciju i pomirenje u Jugoistočnoj Europi (CDRSEE) odlučio je napisati zajedničku povijesti ovog područja, uvjeren da će time pomoći u procesu pomirenja „posvađanih naroda“ ovog dijela Europe. U tom centru sa sjedištem u Solunu vjeruju da je učenje istih stvari iz povijesti ključ razumijevanja među narodima što stvara bolje uvjete za pomirenje i prevladavanje prošlosti, piše Jutarnji list.

Treba istaknuti da je u prostorijama Europskog parlamenta održana rasprava na kojoj su predstavljene dvije knjige iz projekta „Zajednička povijest Jugoistočne Europe“, na kojoj je bio osobno Johannes Hahn, povjerenik EU za proširenje. Glavna poruka rasprave bila je da se povijest ne može podučavati “egocentričnim i etnocentričnim pristupom”, gdje svaka strana ima svoju istinu o događajima, a ona je često suprotna od onoga kako iste događaje vide s druge strane.

U dijelu knjige o “Bitci za Vukovar, kolovoz-studeni 1991.” ne kaže se tko su žrtve, tko su počinitelji niti tko je optužen i tko osuđen za zločine. O svemu tome se govori samo općenito. Navodi se da su “oružani incidenti u gradu Vukovaru kulminirali 87-dnevnom opsadom grada“.

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić smatra da ova knjiga relativizira Domovinski rat, te je upitala je europskog povjerenika Hahna smatra li Europska komisija da je relativiziranje zločina i zločinačkih ideologija ispravan put prema pomirenju.

Potporu projektu dala je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Vodeće osobe Centra za demokraciju i pomirenje čine: Zvezdana Kovač, novinarka koja je radila na RTV Crna Gora i bila urednik YU info TV, Vladan Mićunović, bivši novinar Pobjede i urednik TV Crne Gore, Nenad Šebek, bivši novinar Radio Beograda i bivši djelatnik BBC-a, Predrag Kajganić, producent iz Beograda, te Milutin Petrović, režiser iz Beograda.

EVOLUCIJSKI USPON JEDNE ŽIVO(Ž)DERKE

15.12.2016.

Ubojstva u parlamentu,
ubojstva na trgovima,
ubostva na ulicama,
ubojstva u garažama,
ubojstva u crkvama,
ubojstva u grobljima,
ubojstva na svim meridijanima i paralelama,
ubojstva na pragovima,
ubojstva sela,
ubojstva njiva,
ubojstva ognjišta,
ubojstva ploča i spomenika,
ubojstva i živih i mrtvih,
kombauk smrti...

Bajonete,
puške,
noževi,
bodeži,
kame,
granate,
tenkovi,
avioni,
otrovi,
zapišavanja,
pljuvanja,
jame,
zatrpavanja,
laži,
slava samoljublja,
silovanja,
evolucija nekajanja...

Kame, kame, kame
ŠARAFCIGERI...

Tko će umrtviti živo(ž)derku?

Tko će osunčati ponižene Hrvate i Hrvatice?
Žive i mrtve.

OPSTOJNOST HRVATSKOGA NARODA, HRVATSKE SLOBODE I HRVATSKOGA JEZIKA (2.)

13.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic

BEZ MILOSTI

12.12.2016.

Bez milosti: Uzeli su pletenicu ubijene curice kao ratni trofej Na današnji dan prije 25 godina zloglasni srpski "Šiltovi" mučki su ubili sve ljude koji su ostali u selu Gornje Jame kraj Gline. Među njima i Srbina koji je branio svoje susjede

Pročitajte više na: http://www.24sata.hr/news/bez-milosti-uzeli-su-pletenicu-ubijene-curice-kao-ratni-trofej-502654 - 24sata.hr

U jesen 1991., manji broj Hrvata ostao je živjeti u okupiranom selu Gornje Jame u kojem je do 1991. godine živjelo stotinjak ljudi. Oni su naivno vjerovali da im se ništa neće dogoditi jer nisu nikome ništa skrivili. To ih je koštalo života.

U proljeće 1991. formirana paravojna skupina "Šiltovi" nakon što je 20-ak pripadnika postrojbe završilo obuku zloglasnog Kapetana Dragana. Do napada na policijsku postaju u Glini 26. lipnja 1991. bili su u sastavu milicije tzv. SAO Krajine. Na čelu ove krvoločne skupine bio je tada 26-godišnji Siniša Martić.


Ugurali ih u kuću, ubili, pa zapalili

Na današnji dan prije 25 godina "Šiltovi" su iznenada upali u selo i odlučili sve pred sobom uništiti. Žrtve su bile iz pet obitelji.

Okupili su dvanaestero bespomoćnih seljana, među kojima je bilo i troje malodobne djece te ih nagurali u kuću Mate Kirete. Ondje su ih sve ubili, a potom i zapalili. Ostale su žrtve ubijene ondje gdje su ih u svom smrtonosnom pohodu zatekli. Nikolina Fabac imala je 9, a njezina starija sestra Željka 15 godina. Ubijeni su im i roditelji. Desetogodišnji Darko Dvorneković ubijen je zajedno s majkom, djedom i bakom.. nikoga nisu poštedjeli. Čak ni Srbina 50-godišnjeg Gojka Pavlovića koji je ostao braniti svoje sumještane Hrvate. Uporno je ponavljao da njegovi susjedi nikad nikakvo zlo nisu učinili baš nikome i da su to dobri i pošteni ljudi...Njegove molbe da poštede bespomoćne civile prekinuli su ubivši ga rafalom iz strojnice na sred ulici. Tri starice iz susjednih sela slučajno su se zatekle tada u Gornjim Jamama. I njih su likvidirali.

Jedan od pripadnika Šiltova se svojedobno hvalio da je Željki odrezao pletenicu kao ratni trofej.


Komentari 156Prikaži odgovore


saboami

Postoji li mogućnost organizirati neku grupu ljudi koja bi tražila onakve monstrume po Srbiji i ostatku svijeta i rijesavala te probleme na način na koji ih riješava Izrael?

17 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:53
Dobar! 24 Loš! 0

gladijator

I na kraju mi ispadnemo isti kao i oni!

44 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:36
Dobar! 15 Loš! 1

Sky Fighter

Zlocinac nad zlocincima i NIKADA ne oprostiti a jos manje zaboraviti srpske teroriste i njihove zlocine !

2 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:50
Dobar! 17 Loš! 4

ludizoki

Bagra srbocetnicka od koje još pola živi u Hrvatskoj i pljuje po njoj a nadi ljevičari ih podržavaju

7 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:45
Dobar! 18 Loš! 8

savjest1234

Nikad ne oprostiti !

3 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:53
Dobar! 9 Loš! 0

minad

Sramota od naših vlasti - tuži bagru

Nedjelja, 11.12.2016. u 14:55
Dobar! 9 Loš! 0
TONI 1_1

I opet nasi pustaju da im Pupovac drzi lekcije.Braniti svoj prag,svoju zemlju,nemogu biti zlocinci,osim ako je neki branitelj prelazio i kao po Srbiji.Jednom zauvjek prestanite se ulizivati Srbima.

2 Nedjelja, 11.12.2016. u 15:10
Dobar! 10 Loš! 2

volimkobasice

I svi oni koji misle da su se Srbi promijenili - nisu ni u ludilu. Srbi i dalje rade sve po starom, te dokle god je tako, Hrvati moraju ostati ujedinjeni u snažnoj opoziciji prema Srbiji i njihovoj politici.

4 Nedjelja, 11.12.2016. u 15:01
Dobar! 12 Loš! 4

jelenaZGB

Kako to da ga do sad nitko sam nije ''riješio'', strašno, zar ne?

Nedjelja, 11.12.2016. u 14:56
Dobar! 7 Loš! 0
IvanTolić_1

I onda nas jebu za obitelj Zec

12 Nedjelja, 11.12.2016. u 14:58
Dobar! 12 Loš! 7

skver

Ma onaj tko ubije malo dijete ili dijete.... nije čovjek, nije lj. biće!!!!!!! Ponavljam: svakom tko je ubio dijete,želim mu noć punu slika ubijene djece....I lice njihove djece, koja ga pitaju: zašto???? Ne želim im smrt,već dug život pun noćnih ...prikaži još!

1 Nedjelja, 11.12.2016. u 17:01
Dobar! 5 Loš! 0

zagorska puntarica

I kaj na to veli dežurni špotač Pupovac?

2 Nedjelja, 11.12.2016. u 16:06
Dobar! 5 Loš! 0

vidum

Pitam se zašto i ime gospodina Pavlovića nije na spomen ploči? NJegovi ga se odrekoše i ubiše, a naši ne prihvatiše, iako je život za njih dao.

Nedjelja, 11.12.2016. u 16:54
Dobar! 5 Loš! 0
Bogs_1

Meni je apsolutno nepojmljivo da se u ratu filtrira biološki otpad koji završi negdje ubijajući civile. Ono što mi je još fascinantnije je kako umjesto da budu osuđeni, protagoniste se slavi kao heroje. Npr. uzmimo ove za primjer.. Nitko nije ...prikaži još!

Nedjelja, 11.12.2016. u 15:49
Dobar! 4 Loš! 0
gregor crna ovca

Kazu vjerujte promijenili smo se. Nikad ne vjeruj susjedima, probali bi opet oni al se ne usude. Samo me zanima zasto novine isto ne pisu o vojnoj vjezbi susjeda gdje se odvija 20 km od nase granice. Zahvaljujuci njima moj...prikaži još!

Nedjelja, 11.12.2016. u 15:39
Dobar! 4 Loš! 0
Boris Ivancic

Hoce li se sad javiti dezurni zastitnici srbskih agresora Bauk, Glavasevic, STAZIC i ostala kamarila , stavit si slike ubijenih u svoje "Urede", da nebi bilo "delikantno"",

3 Nedjelja, 11.12.2016. u 15:23
Dobar! 6 Loš! 3

chevichejs

Pohvatati te cetnike i suditi im. Ako se sudi nasim zlocincima onda se mora i njihovima

Nedjelja, 11.12.2016. u 15:31
Dobar! 3 Loš! 0
skver

Tko ubije dijete,nema nacionalni predznak,već samo jedno: Monstrum!!!!!!! Ni rat.ne opravdava ubijanje djece!!!! Meni su nacisti zaklali baki u krilu maloga sina i čekali da iskrvari majci na rukama!'' Eto kako se nešto zamrzi za sva vremena!!!

Nedjelja, 11.12.2016. u 17:33
Dobar! 3 Loš! 0
stric Bedanec

Pa nije kafić na kraju svijeta, a i da je...

Nedjelja, 11.12.2016. u 15:44
Dobar! 3 Loš! 0
kormilar

Prvi hrvatski predsjednik dr.Tuđman je uvijek govorio da oni koji ne znaju opraštati šire dalje mržnju i proglasio je kolektivnu aboliciju. Nema sumlje da svaki zločin treba osuditi. Međutim, svaki zločin ima svoga individualnog krivca i onaj tko je kriv ...prikaži još!

2 Nedjelja, 11.12.2016. u 15:57"ZNAJMO DA JE NAŠA SUDBINA SAMO U NAŠIM RUKAMA"

10.12.2016.

FRANJO TUĐMAN

I danas je meta medijsko-političkih operacija

Oni najotporniji na činjenice i argumente povremeno ožive ratno-propagandne podvale o „izdaji Vukovara”, „prodaji Posavine”...

Image and video hosting by TinyPic
"..Draga hrvatska braćo i sestre, imamo na čemu graditi svoju povijest, imamo zašto biti povijesni i čuvajmo to što smo stvorili. Znajmo da je naša sudbina samo u našim rukama. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!"

Govor na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu

Politički rad Franje Tuđmana još uvijek nije do kraja znanstveno obrađen i procijenjen, a i to što je obrađeno, zbog različitih razloga još nije dospjelo do šire javnosti. Umjesto znanstvenog prikaza i realnog uvida u Tuđmanovu političku ostavštinu, javnim prostorom i dalje prevladavaju ocjene i kvalifikacije nastale djelovanjem političke i ratne propagande.

Njihovi tvorci Tuđmanovi su ratni i politički protivnici: od jugoslavenskih unitarista, srpskih i bošnjačko-bosanskih nacionalista, preko njegovih lijevih i desnih oponenata u Republici Hrvatskoj, pa do brojnih „međunarodnih” političara i birokrata čiji su interesi bili suprotni Tuđmanovim i hrvatskim interesima.

Tuđmanovo nepokolebljivo opredjeljenje za samostalnu Hrvatsku, što je značilo i nestanak Jugoslavije, uzrokovalo je sukob sa svim čuvarima Jugoslavije – stranim i domaćim. Kako je raspad Jugoslavije za posljedicu imao i raspad njezine umanjene inačice Bosne i Hercegovine, tako je Tuđman označen i kao „neprijatelj BiH” te njezin „djelitelj”.

U takvim optužbama obično je uziman u obzir njegov ukupan rad, i politički i znanstveni, a one su se najčešće temeljile i na navodnim i neprovjerljivim izjavama odnosno špekulacijama.

Ozbiljnije razlike između povjesničara Tuđmana i njegovih hrvatskih kolega nastale su pri tumačenju novije povijesti, odnosno događaja iz Drugoga svjetskog rata i socijalističke Jugoslavije.

Tuđman je minuciozno i dosljedno negirao srpske mitove o „genocidnosti” Hrvata, što se posebno drastično očitovalo u tvrdnji o 700.000 pa do milijun žrtava logora Jasenovac.

Bespoštedno je razobličavao tzv. propagandu užasa koja je služila nametanju krivnje hrvatskom narodu i kompromitaciji svake ideje o hrvatskoj državnosti.

Suprotstavljao se i unitarizmu te jugoslavenstvu kao nacionalnoj odnosno nadnacionalnoj kategoriji, kao i negiranju hrvatstva koje se provodilo posebno negacijom hrvatskog jezika i nametanjem tobožnjeg „jugoslavenskog književnog jezika”.

Ipak, glavna razlika bila je u propitivanju avnojske konstrukcije. Tuđman se slagao s tezom kako su avnojska načela bila prvi ozbiljniji pokušaj rješavanja nacionalnog pitanja u višenacionalnoj Jugoslaviji na temelju prava naroda na samoodređenje, ali je tvrdio i da su ta načela ostala nedorečena i pojednostavljena, a primijenjena su često na štetu Hrvatske i hrvatskog naroda.

To je dokazivao ističući kako su granice BiH iscrtane po linijama osmanskih osvajanja, ali ne u svakom slučaju. Izlaz na more kod Sutorine nije vraćen BiH, nego je pripojen Crnoj Gori, a izlazom na more u Neumu presječen je teritorij Hrvatske, što ima osobito teške povijesno-političke posljedice „kad se zna da je velikosrpski ekspanzionizam, sve do najnovije povijesti, išao za tim, da uz Bosnu i Hercegovinu prisvoji Dubrovnik i južnu Dalmaciju”. Ako se već poštivala „povijesno teritorijalna posebnost”, pisao je Tuđman, zašto onda nije priznat i Sandžak te njegova povezanost s BiH.

Tuđman je smatrao da je bilo pogrešno što se „s potpunim omalovažavanjem” prešlo preko dvadesetogodišnjeg rada građanskih političara te kako je olako odbačeno razgraničenje između Hrvatske i Srbije u Srijemu i u BiH, koje je postignuto hrvatsko-srpskim sporazumom o Banovini Hrvatskoj iz 1939.

Vjerovao je kako je stvaranjem BiH kao posebne federalne jedinice položaj Hrvatske postao krajnje neprirodan, nepovoljan, neprikladan i neprobitačan.

Zbog takvih stajališta optuživan je za „podjelu BiH” iako je kao realan političar ponajviše pridonio njezinu opstanku, s tim što nije prihvaćao zahtjev muslimanske/bošnjačke politike za centraliziranom unitarnom državom.

Tuđman je tvrdio da je federalni ustroj države dobar za nacionalno homogenu državu koja ima posebno definirane regije ili geografski položaj koji podrazumijeva decentralizaciju. Za višenacionalne države, po njeMeđutim, politika se ne vodi samo srcem, politika se mora voditi i razumom, i čak one sile, koje imaju silu da nametnu svoju vogovu mišljenju, pogodna je samo konfederacija.

Tuđman je pisao i kako je u europskoj povijesti puno primjera slabosti i uzroka raspada gotovo svih nadnacionalnih i višenacionalnih državnih tvorevina da bi se itko ozbiljan mogao upuštati u slične neizvjesnosti.

Poznato nam je kako je „socijalistička znanost” gledala na Tuđmanov rad. Višekratno je kažnjavan zatvorom i zabranom javnoga djelovanja, koja mu je istekla tek 1989. godine kada je istekao rok trajanja i komunističkom totalitarizmu.

Odnos prema Tuđmanu mnogi nisu mijenjali ni nakon promjene ustavnog poretka i demokratizacije države. Onima kojima je smetao za komunizma nastavio je smetati i u demokraciji. Više ga nisu mogli ušutkati zatvorom i zabranom, pa su ga nastojali onemogućiti optužbama i objedama.

Osim optužbe za „podjelu Bosne”, koja je zapravo samo inačica optužnice za podjelu odnosno raspad Jugoslavije, Tuđmanu su pripisane i brojne druge „krivnje”. Njegove ideje i teze iznesene u znanstvenim radovima korištene su kao prikaz njegova političkog rada, što one nisu bile, jer je Tuđman bio racionalan i realan političar koji je razlikovao ideje od političkih mogućnosti i prakse.

U tom smislu znakovita je njegova izjava iz veljače 1991. godine: „Međutim, politika se ne vodi samo srcem, politika se mora voditi i razumom, i čak one sile, koje imaju silu da nametnu svoju volju, moraju razgovarati, a kamo li one snage koje svoju volju ne mogu nametnuti, koje svoje pravo ne mogu izboriti silom.”

Politiku osamostaljenja hrvatske države Tuđman je temeljio na pomirbi i zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske te Hrvata iz BiH. Na prvoj sjednici Hrvatskog sabora, konstituiranog 30. svibnja 1990. nakon prvih višestranačkih demokratskih izbora, rekao je kako je izjašnjavanje goleme većine hrvatskog naroda za programske ciljeve HDZ-a označilo „okončanje onoga građanskoga rata što traje u Hrvatskoj sve od vremena Drugoga svjetskoga rata”.

Dodao je kako u demokratskoj Hrvatskoj mora konačno nestati podjela ljudi na građane prvoga i drugoga reda, na pobjednike i poražene, na podobne i nepodobne, na povjerljive i neprijatelje: „Težimo stvaranju društva u kojem će ljudske i radne sposobnosti, te građanske i moralne vrline, a ne podrijetlo ili svjetonazorsko opredjeljenje, određivati položaj i vrijednosne sudove o pojedincu u društvu.”

Takvo stajalište odnosno tako uređeno društvo nije odgovaralo onima koji su htjeli sačuvati dotadašnje privilegije, kao ni onima koji su pomislili da im pobjeda na izborima daje više prava i povlašten položaj u odnosu na one koji su te izbore izgubili.

Oni su, svatko na svoj način, nastavili voditi svoj „građanski rat” koji traje do danas. Istovremeno su vodili i politički odnosno propagandni rat protiv Tuđmana koji je bio glavna smetnja ostvarenju njihovih ambicija i partikularnih ciljeva.

Tuđman je takve imao na umu i kad je na istoj sjednici Sabora rekao: „Ne samo veliki scenaristi iz suprotnih – naročito hegemonističko-unitarističkih i dogmatskih – tabora, nego i svi oni za prošlost vezani ljudi koje zbunjuju demokratska kretanja i običaji na koje nisu navikli, čine i činit će sve da osujete oživotvorenje naših ciljeva, da koče i kompromitiraju uvođenje poretka pravne države, reda, rada i morala.”

Doista su ti „za prošlost vezani ljudi” sve činili i čine kako bi kompromitirali uvođenje poretka pravne države ali i samoga Tuđmana. Podvale o tobožnjoj podjeli BiH već su objašnjene i razotkrivene te se nitko ozbiljan više na njih ne osvrće.

Rijetki, oni najzagriženiji i najotporniji na činjenice i argumente, povremeno ožive ratno-propagandne podvale o „izdaji Vukovara”, „prodaji Posavine”, „političkim likvidacijama” i slično te ih uporno po uhodanom obrascu koji su postavili operativci Uprave bezbednosti JNA („Labrador”, „Opera”...) pokušavaju podmetnuti Tuđmanu.

U posljednje vrijeme na djelu je jedna nova medijsko-politička operacija čija je posredna meta opet Tuđman, odnosno njegova politička ostavština. Naime, u procesu „nacionalizacije” komunističkih pokreta, odnosno pokušaja sljednika komunističkih partija diljem Europe pa i svijeta da svoju povijest i ciljeve prikažu na potpuno drukčiji, iskrivljen način, plasirana je i teza kako su za osamostaljenje Republike Hrvatske zaslužni komunisti, a ne hrvatski nacionalisti, branitelji, odnosno većina hrvatskog naroda.

Javnost pokušavaju uvjeriti kako se komunisti nisu borili za besklasno društvo i komunistički raj na zemlji, nego za hrvatsku državnost i samostalnost. Dugo se inzistiralo na važnosti ZAVNOH-a i Ustava SFRJ iz 1974. bez kojeg tobože ne bi bilo osamostaljenja, zatim se isticala povijesna uloga J. B. Tita i naglašavalo njegovo „hrvatstvo”, a u novije vrijeme oživjela je teza o „zaslugama” Službe državne sigurnosti, kolokvijalno Udbe.

Kako je „zasluge” Partije bilo nemoguće dokazati jer ih nije ni bilo, pristupilo se mistifikaciji i konstruiranju događaja koje je teško provjeriti, posebno u uvjetima ograničenja pristupu dokumentima iz 80-ih godina, koji su uz to velikim dijelom i uništeni.

Teza o „zaslugama” Udbe davno je korištena, ali je posebno naglašena tijekom procesa izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača njemačkom pravosuđu. Pokrenuta je široka medijska akcija isticanja „zasluga” optuženih i cijelog represivnog sustava koji su vodili, a sve kako bi se utjecalo na javno mnijenje i podržalo odluku aktualne SDP-ove vlasti o neizručenju spomenutih. U temelj konstrukcije ugrađena je činjenica da je u travnju 1987.

Tuđmanu nakon 15 godina vraćena putovnica i pravo na legalan prelazak granice. Naravno, pri tome se ne vidi ništa sporno u tome što mu je putovnica uopće oduzeta, što je u dva navrata suđen i zatvaran zbog „delikta mišljenja” te mu je uskraćeno pravo javnog nastupa.

Podsjetimo se da je Tuđmanu putovnica vraćena nakon što je vraćena Milovanu Đilasu, kada i Vladimiru Šeksu i Živku Kustiću, u to vrijeme istaknutim i poznatim disidentima i intelektualcima. Bilo je to vrijeme bitno promijenjenih političkih okolnosti u zemlji i svijetu; vrijeme „glasnosti” i „perestrojke” u SSSR-u, objavljenog Memoranduma SANU i Slovenskog nacionalnog programa, „otvorenih pisama” i sve otvorenijih političkih i međunacionalnih sukoba u Jugoslaviji.

Komunistička vlast bila je prisiljena praviti kompromise, što su poslije oni i njihovi ideološki i politički sljednici nastojali iskoristiti i predstaviti kao „demokratizaciju”, „liberalizaciju” ili pak kao svoje osobne zasluge za „hrvatsku stvar”.

Tuđmanov bliski suradnik u razdoblju „pomirbe” odnosno u prvim godinama borbe za osamostaljenje i obranu Republike Hrvatske, bivši djelatnik Ozne i Udbe Josip Manolić objavio je dvije knjige „sjećanja” u kojima uglavnom piše kako bi najbolje bilo da je bilo i koje se koriste kao osnovna literatura za ponovni pokušaj iskrivljenja hrvatske povijesti te diskreditacije Tuđmana odnosno njegove političke ostavštine.

Manolić osim „sjećanja” iznosi i svoje „sumnje”, „dvojbe”, „pretpostavke” i „zaključke” koji se ne temelje na činjenicama, nego se usklađuju s političkim zahtjevima i slici o sebi koju želi ostaviti.

Manolićeve teze s radošću i „misionarskom” revnošću prihvaćaju i šire mnogi politikanti i harlekini, neki i sa znanstveno-nastavnim zvanjima, svi već odavno poznati kao smutljivci i zagađivači javnoga mnijenja.

To su oni koje je Tuđman još u svibnju 1990. označio kao „za prošlost vezane ljude koje zbunjuju demokratska kretanja i običaji na koje nisu navikli” a koji „čine i činit će sve da osujete oživotvorenje naših ciljeva, da koče i kompromitiraju uvođenje poretka pravne države, reda, rada i morala”.

Svima njima zajedničko je to da ne prihvaćaju društvo „u kojem će ljudske i radne sposobnosti, te građanske i moralne vrline, a ne podrijetlo ili svjetonazorsko opredjeljenje, određivati položaj i vrijednosne sudove o pojedincu u društvu”. Takvo je društvo i takvu Hrvatsku Tuđman priželjkivao i gradio.


IVO LUČIĆ, Večernji list, 10.12.16.

OPSTOJNOST HRVATSKOGA NARODA, HRVATSKE SLOBODE I HRVATSKOGA JEZIKA (1.)

08.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

SPOMEN-PLOČA POGINULIM HOS-OVCIMA U JASENOVCU

07.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic

Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan pa i na spomen ploči u Jasenovcu

Ako se spomen ploča posvećena palim HOS-ovcima nekome ne sviđa, može izreći svoje neslaganje, poručio je politički analitičar.

"Ljudi koji su pali u Domovinskom ratu sa sloganom 'Za dom spremni', vjerujem da su se borili za pravu stvar. Kako su oni komemorirani, ne bi trebalo imati mišljenje iz Beograda", istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr politički analitičar Ivo Banac osvrćući se na prozivke iz Srbije vezano uz otkrivanje spomen ploče u čast jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a u Jasenovcu.

Datum objave: 05.12.2016.
Autor: Marija Pandžić

HODAJU HRVATI PONOSNO I TUŽNO

05.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

H.T. (24.11.16.)

VOĐA DO VOĐE..I VRIME PROĐE...

04.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic

POGLEDAJTE OVE OČI PAŽLJIVIJE. I BRČIĆE.

02.12.2016.

Image and video hosting by TinyPic

H.T., 24.11.16.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.