I DALJE NAM POVIJEST PIŠU VUCIBATINE

17.12.2016.

Knjiga o „zajedničkoj povijesti“ koju preporuča EU ne spominje Ovčaru niti agresora na Hrvatsku!

Piše: Narod.hr -
1. prosinca 2016. u 13:09
Petr Kadlec/flickr

Centar za demokraciju i pomirenje u Jugoistočnoj Europi (CDRSEE) odlučio je napisati zajedničku povijesti ovog područja, uvjeren da će time pomoći u procesu pomirenja „posvađanih naroda“ ovog dijela Europe. U tom centru sa sjedištem u Solunu vjeruju da je učenje istih stvari iz povijesti ključ razumijevanja među narodima što stvara bolje uvjete za pomirenje i prevladavanje prošlosti, piše Jutarnji list.

Treba istaknuti da je u prostorijama Europskog parlamenta održana rasprava na kojoj su predstavljene dvije knjige iz projekta „Zajednička povijest Jugoistočne Europe“, na kojoj je bio osobno Johannes Hahn, povjerenik EU za proširenje. Glavna poruka rasprave bila je da se povijest ne može podučavati “egocentričnim i etnocentričnim pristupom”, gdje svaka strana ima svoju istinu o događajima, a ona je često suprotna od onoga kako iste događaje vide s druge strane.

U dijelu knjige o “Bitci za Vukovar, kolovoz-studeni 1991.” ne kaže se tko su žrtve, tko su počinitelji niti tko je optužen i tko osuđen za zločine. O svemu tome se govori samo općenito. Navodi se da su “oružani incidenti u gradu Vukovaru kulminirali 87-dnevnom opsadom grada“.

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić smatra da ova knjiga relativizira Domovinski rat, te je upitala je europskog povjerenika Hahna smatra li Europska komisija da je relativiziranje zločina i zločinačkih ideologija ispravan put prema pomirenju.

Potporu projektu dala je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Vodeće osobe Centra za demokraciju i pomirenje čine: Zvezdana Kovač, novinarka koja je radila na RTV Crna Gora i bila urednik YU info TV, Vladan Mićunović, bivši novinar Pobjede i urednik TV Crne Gore, Nenad Šebek, bivši novinar Radio Beograda i bivši djelatnik BBC-a, Predrag Kajganić, producent iz Beograda, te Milutin Petrović, režiser iz Beograda.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.