ZLOČIN OKORJELOSTI (10.)

subota , 31.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (9.)

petak , 30.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (8.)

utorak , 27.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (7.)

ponedjeljak , 26.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

MISLI DANA

nedjelja , 25.10.2015.

1. Ovca ovci bleji
da ne bleji.

(Heroj Hrvat)

2. Dok Hrvatska raste,
odlijeću laste.

(Domagoj Ivan Milošević)

ZLOČIN OKORJELOSTI (6.)

petak , 23.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

Želi li Karamarko uopće dobiti ove izbore?

četvrtak , 22.10.2015.

I. Marijačić: Želi li Karamarko uopće dobiti ove izbore?

Objavljeno: 18. listopada 2015.


Predizborne teme

Redoviti suradnik i veliki naš prijatelj i prijatelj Hrvatskoga tjednika, dr. Slaven Letica, napisao je sjajan članak na temu predstojećih izbora za Hrvatski sabor osvrnuvši se pomalo defetistički na malu vjerojatnost da se išta u hrvatskoj političkoj močvari može promijeniti, neovisno o tomu koga budemo birali. To je, po mišljenju Slavena Letice, izbor između Scile i Haribde. On citira našega drugog novinara i suradnika Tomislava Jelića koji se u slobodnome razgovoru izjasnio da je izbor između SDP-ove koalicije “Hrvatska raste” i HDZ-ove Domoljubne koalicije zapravo izbor između kuge i kolere. Najpogođenija rečenica u Letičinoj analizi, po mome mišljenju, ona je u kojoj kaže da se izbor svodi između dokazano nesposobne Milanovićeve vlasti i vjerojatno nesposobne Karamarkove.

Dr. Letica je psihološko-političku poziciju običnoga građanina, prosječnoga birača, začinio legendarnom Buridanovom prispodobom o magarcu između dvaju stogova sijena. Dragom Slavenu odgovorio sam da ću mu tekst objaviti u sljedećem broju Hrvatskoga tjednika s obzirom na to da sam ovotjedni već tada bio praktički popunio. Stoga i čitatelje upućujem na sjajan Letičin tekst o izborima u sljedećemu broju.

Rekao sam Slavenu da sam u najvećemu dijelu suglasan s njegovim tezama, ali da ipak izbor, kako je sam rekao, između dokazano nesposobne i vjerojatne nesposobne ekipe nije isto. Druga situacija nudi kakvu takvu nadu, a prva, dakle Milanovićeva koalicija, ne nudi ništa. Po mome mišljenju, a to sam mu i napisao, u nacionalnome je interesu promjena vlasti. Već sama promjena može predstavljati nekakav pomak, a ta promjena ne mora biti, na kraju krajeva, kako misle stereotipni umovi, HDZ, premda objektivno nema druge tako jake snage koja bi mogla svrgnuti SDP-ovu vlast koja četiri godine proizvodi agoniju. Nismo posve u poziciji Buridanova magarca, odgovorio sam Slavenu. Dodatno sam mu objasnio kako mislim da je Milanovićeva vlast dala dovoljno, na žalost i .previše razloga da ju se “otkanta” za sva vremena. Ti su razlozi i politički, svjetonazorsko-ideološki, vrjednosni, a i ekonomski.
Bleiburg

Ljudi su zaboravljivi, to je, izgleda, u Hrvatskoj konstanta, a zaborav je idealna prigoda da postanu tijesto koje će političari mijesiti i modelirati po vlastitoj volji. Da je bilo, primjerice, moguće provesti poštenu anketu ili referendum kad je Milanovićeva vlast u Hrvatskome saboru prije nekoliko godina ukinula pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom, siguran sam da bi više od 80 posto građana taj čin ocijenilo sramotnim i teškom uvredom za hrvatski narod. Danas je to zaboravljeno kao i štošta drugo čime je predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade RH vrijeđao i ponižavao vlastiti narod.

Po mome mišljenju, onaj tko je ukinuo pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom, neovisno o tomu kako se zove i kojoj stranci pripada, ne zaslužuje ni jedan glas hrvatskoga čovjeka. Isto tako, onaj tko je nasilno provodio ćirilicu u Vukovaru ne zaslužuje ni jedan glas Hrvata koji ima minimum samopoštovanja. Onaj tko je srušio hrvatski pravni sustav u namjeri da zaštiti ubojice Hrvata u inozemstvu kao što je učinio Milanović s famoznim lex Perković, od srama se nikad ne bi uopće smio kandidirati na izborima, a onaj tko je naš narod proglasio nazadnim Bizatincima zato što su na referendumu branili prirodnu definiciju braka, ne bi se smio uopće pojaviti u hrvatskoj politici.

Iskreno, smatrao sam u vrijeme tih sramnih stajališta i ispada da je Milanović već tada izgubio izbore. Rejting toga političara i te stranke doista je padao iz tjedna u tjedan i nisu ga spašavale montirane ankete režimskih agencija. Ni one nisu mogle toliko baš lagati da mu daju prednost nad HDZ-om. Kad je, pak, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović prije deset mjeseci pobijedila naširoko favoriziranoga SDP-ova kandidata Ivu Josipovića, rejting te jugoslavizirane komunističke ljevice koju predvodi Milanović bio je na minimumu u zadnjih petnaest godina, pao je i po njihovim kontroliranim agencijama na 15-ak posto. SDP, Zoran Milanović i njegovi sateliti bili su u izgubljenoj poziciji, na koljenima, a Karamarko je praktički već imao dobivene izbore.

Što se dogodilo u tih deset mjeseci u kojima se Milanović, po svim istraživanjima, iz izgubljene pozicije vratio u ravnopravnu utrku s neizvjesnim ishodom. Znamo da je Milanović angažirao američkoga savjetnika koji mu je sugerirao da na nekoliko mjeseci glumi patriota i preuzme dio HDZ-ove koreografije. Ovaj je to prihvatio, dakako iz makijavelističkih, a ne spoznajnih razloga. Međutim, čini se da to nije jedini razlog Milanovićeve političke reanimacije, nego i u promjeni samoga predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Nemušte gospodarske teze

Žestoko napadan svih mjeseci u režimskim medijima zbog ideja o lustraciji, Karamarko je čini se pokleknuo pod tim pritiskom i već mjesecima on svome konkurentu Zoranu Milanoviću uopće ne spominje ni Bleiburg, ni ćirilicu, ni obranu udbaša, ni uvrede izrečene prema hrvatskome narodu u povodu tzv. bračnoga referenduma. Tamo gdje je Milanović najtanji i gdje nema civiliziranoga odgovora, tamo ga Karamarko uopće ne podsjeća, ne napada, ne ubada, pa se postavlja pitanje želi li Karamarko uopće dobiti ove izbore. Kada bi i pokušao objašnjavati svoj primitivni čin ukidanja pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, Milanović bi se zapleo u svoje laži o pojavama ustaša u Bleiburgu čime bi još više iziritirao hrvatske građane kojih je ove godine bilo čak 65 tisuća u Bleiburgu. No Milanović se, izgleda, ne mora brinuti jer ga nitko iz HDZ-a ne će dovoditi u te neugodne situacije.

Umjesto da udara protivnika tamo gdje je najslabiji, HDZ je posve okrenuo priču i u predizbornu utrku krenuo s nemuštim gospodarskim tezama i obećanjima koje su podložne različitim interpretacijama i manipulacijama Josipa Rimacstatistikom i koje na šire biračko tijelo ne ostavljaju apsolutno nikakav trag. Čemu jumbo plakati s obećanjima o održivome razvoju. S njima HDZ sasvim sigurno ne će dobiti ni jedan jedini glas. Uz to, na opće čuđenje pristaša HDZ-a i javnosti koja je sklona toj stranci, vrh stranke u prve redove izborne bitke gura osobe koje su pod istragom zbog koruptivno-kriminalnih radnji, ili su čak bile u zatvoru zbog gospodarskoga kriminala. Skandalozno bi bilo za svaku stranku takve osobe nuditi biračima kao nove zvijezde na političkome hrvatskom nebu.

Čime je to, primjerice, gradonačelnica Knina Josipa Rimac zaslužila status zvijezde? Ona u svojim intervjuima poručuje Milanoviću da ne voli Hrvatsku i to je sav domet izborne šefice HDZ-a. Prvo, to da netko voli ili ne voli Hrvatsku potrošena je ispraznica koja iritira, a ne motivira birače. To je politički anakronizam koji HDZ-u može samo štetiti, a da pritom ostaju neiskorišteni svi tragični propusti i promašaji Milanovićeve vlasti koje su HDZ-ovci ili zaboravili ili ih nisu spoznali kao što očito nisu spoznali da domet Josipe Rimac ne seže dalje od kninske tvrđave.

Mnogi HDZ-ovci u čudu se i potajno pitaju što se to događa ako jedan takav nesposobni, lažljivi, bahati i mentalno više nego problematični Milanović sustiže Karamarka i HDZ. Oni očekuju odgovore od Karamarka, a Karamarko očekuje isto od njih. U toj zbunjenosti, kao nož u leđa doživljavaju istupe pojedinih javnih osoba poput prošlotjednih izjava bivše nogometne zvijezde Zvonimira Bobana. On je izjavio, nikome drugome negoli Miljenku Jergoviću, deklariranome apologetu Draže Mihailovića, da mu se ne da glasovati za detuđmanizatore koji tuđmaniziraju i da će svoj glas dati Zoranu Milanoviću.

Prošlo je 14 godina otkada sam u Milanu radio veliki politički intervju sa Zvonimirom Bobanom za Slobodnu Dalmaciju. Bobanu je tada HDZ, nakon Tuđmana, bio previše lijevo pa je podržavao desniji HIP Tuđmanova sina dr. Miroslava Tuđmana. Popularni Zvone se, međutim, kasnije mijenjao. Od sada omražene mu desnice dobio je 90-ih ekskluzivne ugostiteljske lokale u Zagrebu, mediji su kasnije objavljivali da obitelj duguje velik novac državi za porez, a on je svakim istupom odavao jednu vrstu osobnih frustracija i nekih nerealiziranih ambicija i ciljeva. Posve je shvatljivo da mnogi dosljedni konzervativci i desničari ne mogu prihvatiti Karamarka kao lidera desnice zbog njegovih tereta iz prošlosti, napuštanja Tuđmana i odlaska s Mesićem i Manolićem 1994. godine. Nitko im nema pravo zamjeriti na tom animozitetu prema Karamarku, pa tako ni Zvonimiru Bobanu. Ali zbog toga prikloniti se Zoranu Milanoviću, čovjeku koji je pljunuo na žrtvu Bleiburga i žrtvu Vukovara, e to je najniži mogući pad jednoga Hrvata, ma kakve on zasluge prije toga imao.

Ako se Bobanu ne da glasovati za detuđmanizatore koji tuđmaniziraju, normalnome čovjeku isto tako ne da se baš slijediti izmanipulirane koji manipuliraju. Zato mislim da se Zvone Boban, zbog ovoga drugoga dijela svoga istupa, na koji on, dakako, ima pravo, treba stidjeti svojih predaka i svojih potomaka. No Boban nije, koliko znamo, član HDZ-a, ta ga stranka i njezin predsjednik ni na što ne obvezuju. HDZ-ovcima bi bolje bilo da umjesto što oštrice bijesa usmjeravaju prema Bobanu, razmisle koliko je vodstvo stranke odgovorno jer prakitčki već dobivenu pobjedu na parlamentarnim izborima dovode u pitanje.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjrdnik, 18.10.15.


HRVATSKA NADA

utorak , 20.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic 7D,16.10.15.

HRVATSKA PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ-i lijepa, i pametna, i odlučna

ZLOČIN OKORJELOSTI (5.)

ponedjeljak , 19.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (4.)

subota , 17.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (3.)

petak , 16.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (2.)

četvrtak , 15.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

(slijedi...)

ZLOČIN OKORJELOSTI (1.)

srijeda , 14.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

IVO OMRČANIN

(slijedi...)

DIŠU HRVATI (3.)

ponedjeljak , 12.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

STIPE VUKOVIČ, FRA RAFO KALINIĆ,2004., br. 18.-19.

DIŠU HRVATI (2.)

nedjelja , 11.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

STIPE VUKOVIČ, FRA RAFO KALINIĆ,2004., br. 18.-19.

ŽIVI HRVATI (1.)

subota , 10.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

STIPE VUKOVIČ, FRA RAFO KALINIĆ,2004., br. 18.-19.

PARTIZANSKI KRVAVI ULAZAK U SPLIT

petak , 09.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

POSLANICA PREDSJEDNICE KOLINDE GRABAR- KITAROVIĆ

četvrtak , 08.10.2015.

Hrvatice i Hrvati,

Hrvatske državljanke i državljani u domovini i svijetu,

Danas sam, sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine.

Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobija puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.

Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji po prvi put biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije.

U središtu izbora upravo ste vi – birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti.

Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost.

No, pored vas koji imate pravo glasa, ništa manja odgovornost ne leži na sudionicima izbornog procesa: svim kandidatima koji žele biti zastupnici u 8. sazivu Hrvatskoga sabora.

Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava.

Političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate, stoga pozivam na politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane. Pritom posebice naglašavam njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva.

Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti.

A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države, jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja.

Natječući se za povjerenje birača ne žrtvujte prostor za prijeko potreban dijalog. Jer samo ozbiljan i odgovoran dijalog može nam omogućiti potrebno zajedništvo u nošenju s izazovima te izgradnji moderne hrvatske države.

Naravno, demokracija živi na zdravoj i kompetitivnoj raspravi u kojoj se poštuju mišljenja drugih.

I u ovoj izbornoj utrci od velike će važnosti biti i uloga medija, čija je zadaća biračima pružiti jasne informacije u cilju olakšanja donošenja njihove izborne odluke.

Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu „porote nacije“ u ovoj izbornoj utrci.

Vaša uloga u društvu od neprocjenjivog je značaja. Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest.

Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani,

Izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine.

PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE

Kolinda Grabar-Kitarović

SDP - REFORMIRANI KOMUNISTI, NAPUSTILI SU SABOR

Vođa oporbe Tomislav Karamarko na svojoj Facebook stranici čestitao je građanima Hrvatske Dan državnosti ovim riječima:

- Na današnji dan prije 24 godine Hrvatski je sabor proglasio Hrvatsku samostalnom i suverenom državom. Unatoč velikosrpskim planovima, pobuni dijela Srba u Hrvatskoj, prijetnjama Jugo vojske, pritiscima međunarodne zajednice, donijeli smo tada odluku o punoj neovisnosti. Ni tada nismo bili do kraja jedinstveni. SDP - reformirani komunisti, napustili su Sabor.
Na žalost i danas, 24 godine kasnije, pred najtežima smo izazovima od Domovinskog rata. Prijeti nam potpuni gubitak ekonomske suverenosti, a Hrvatsku, u potrazi za poslom, napušta stotine tisuća ljudi. Pred nama je još jedna borba za opstojnost.
Zato skupimo glave, budimo ponovno najjači kad je najteže, stanimo iza HDZ-ovog programa za spas Hrvatske i učinimo našu zemlju onakvom kakvu su željeli oni koji su joj darovali svoj život.
U našim su mislima i srcima!

Svim građankama i građanima RH želim sretan Dan državnosti!"

"MI HRVATI IMAMO RADITI ZA HRVATSKU..."(A. Starčević)-8.

srijeda , 07.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

IVO KORSKY

(kraj)

"MI HRVATI IMAMO RADITI ZA HRVATSKU..."(A. Starčević)-7.

utorak , 06.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

IVO KORSKY

(slijedi...)

"MI HRVATI IMAMO RADITI ZA HRVATSKU..."(A. Starčević)-6.

ponedjeljak , 05.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

IVO KORSKY

(slijedi...)

"MI HRVATI IMAMO RADITI ZA HRVATSKU..."(A. Starčević)-5.

subota , 03.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

IVO KORSKY

(slijedi...)

"MI HRVATI IMAMO RADITI ZA HRVATSKU..."(A. Starčević)-4.

petak , 02.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic

IVO KORSKY

(slijedi...)

VATIKAN I SRBLJI

četvrtak , 01.10.2015.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Slob. Dalm., 1.10.15.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.