ZVONA NA UZBUNU

23.05.2015.

Piše: Silvana Oruč Ivoš

Milanoviću, no pasaran!

Stručna javnost premijerovo ponašanje prema Predsjednici, a samim tim i prema Ustavu iz kojeg izviru njene ovlasti, tumači kao namjerno izazivanje ustavne krize odnosno pokušaj izazivanja tihog državnog udara.

Kada bi bilo po Milanovićevu i Kotromanovićevu tumačenju ovlasti Predsjednice države oko pitanja zapovijedanja vojskom, onda bi mogli reći da spomenuti dvojac također smatra da Stipe Mesić 2000. godine nije imao nikakvo pravo umiroviti hrvatske ratne generale zbog otvorenog pisma. Takav zaključak proizlazi iz njihova ponašanja nakon odluke predsjednice RH koja je kazala kako ne će izdati zapovijed da se održi mimohod u Zagrebu u prigodi Dana pobjede. Za početak, Ustav jasno i nedvosmisleno definira da je Predsjednica RH ujedno i Vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH. I nikakav zakon, pa i Zakon o obrani, a to dobro znaju i gimnazijalci, ne može ograničiti ili degradirati Ustav. Po spomenutom Zakonu o obrani vrhovni zapovjednik može prenijeti neke ovlasti na ministra obrane, no ne i ovlasti uporabe oružanih snaga, upravo zato što to Ustav ne dopušta. Ili precizno, uporabu oružanih snaga RH ili pojedinih dijelova može zapovjediti isključivo Vrhovni zapovjednik. U slučaju da se vojska koristi za pripravnost ili za pomoć na nekom nesrećama ugroženom području, ministar obrane to može zapovjediti ali isto tako odmah mora izvijestiti predsjednicu RH. K tome, Ustav ne govori o zapovijedanju u ratu ili zapovijedanju u miru kako to, sada, pokušava protumačiti ministar obrane, već o zapovijedanju oružanim snagama.

Na kraju krajeva o tome su svoje rekli ovih dana najveći stručnjaci za Ustav i ustavno pravo. I nitko ozbiljan to ne dovodi u pitanje. Ono što brine jest to da je teško povjerovati da to ne zna gospoda iz Vlade. Ili premijer?! Iako mu je jedina dodirna točka s vojskom i braniteljima ta što se nedavno dokopao dijela časničke uniforme s kojom okolo paradira - teško je povjerovati u to da premijer nije svjestan što čini i u što se uvlači.

Trebamo li se svi skupa zabrinuti?!

Naime, stručna javnost ovakvo ponašanje prema Predsjednici, a samim tim i prema Ustavu iz kojeg izviru njene ovlasti, tumači kao namjerno izazivanje ustavne krize odnosno pokušaj izazivanja tihog državnog udara. Ako u tome ima i djelić istine, i ako je premijer zbog osobnog animoziteta prema Predsjednici RH u stanju pozvati na derogiranje Ustava, odnosno ponašati se kao kakav urotnik, onda sva zvona zvone na uzbunu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.