PREDIZBORNE VARKE KOMFAŠA

01.05.2015.

20. GODINA OD BLJESKA Milanović prvi put s Glogoškim i Klemmom. Pričali su 10 minuta

Premijer Milanović pozdravlja Đuru Glogoškog i predstavnike udruge 100% za Hrvatsku.

Milanovic u Okucanima razgovara s braniteljima.


OKUČANI - Hrvatska u Okučanima u nazočnosti državnoga vrha obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Bljeska" kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija, a počela je prvoga dana svibnja napadom Hrvatske vojske i specijalne policije iz smjera Novske i Nove Gradiške na južni i središnji dio tog okupiranog područja.

Operacija je trajala do 3. svibnja 1995. i njome su oslobođeni Okučani, koji su tada bili središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, te 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. U manje od 32 sata hrvatske su snage uspostavile i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na glavnim su smjerovima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojba potpomognutih protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu izvedeni masovniji udari hrvatskoga zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je neprijatelj dodatno taktički iznenađen.

U oslobađanju zapadne Slavonije sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.


U Okučanima cijeli državni vrh

U Okučane je došao cijeli državni - predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Zainteresirani će moći obići i Spomen-sobu vojno-redarstvene operacije "Bljesak", razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba Oružanih snaga RH te se upoznati sa studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta.

Počasna zaštitna bojna izvest će svoje ceremonijalne radnje, Pukovnija Vojne policije pokaznu vježbu "Poslušnost sa psima", Zapovjedništvo specijalnih snaga "Borilačke vještine". U zabavnom programu navečer će sudjelovati klapa HRM-a "Sv. Juraj", a tijekom dana građani će se moći okrijepiti vojničkim grahom.

KOMENTARI:


Violet Plesko
lijepo tako i treba, svi zajedno
Odgovor · · 5 · prije otprilike sat vremena

Sinisa Marin · Top Commenter · Radio Officer - Crew Purser - Inventory Manager u MSC Crociere
Daj sastanite se, dogovorite se u razumim okvirima i da prosvjed napokon prestane. Pozzzzz
Odgovor · · 2 · Prije 27 min.

Severino Majkus · Top Commenter
Veliko zibanje ugojenih teataraca hrvatske gladne raje
Odgovor · · 1 · Prije 32 min.

Josip Kokic · Top Commenter · Zagreb, Croatia
Premijeru Zorane, neka bljesne iskra domoljublja i iskupljenja onog elementarnog ljudskog i nađite rješenje pravedno koje branitelji posve zaslužuju i biti će Vam dosta toga oprošteno, jer svi mi domoljubi i vjernici smo takovi jer mržnja i netrpeljivost ne stanuju u nama već samo mržnja na neprvadu ali ne i na čovjeka koji je čini. Ova prigda ako se propusti teško će se ponoviti. Čaća Stipe, a pznajemo se, vjerujem da bi se sa mnom složio i okrenimo tu tužnu i sramotnu stranicu i ne zaboravimo poruku preminule Nevenke Topalušić na toj tužnoj adresi.
Like · Reply · Upravo sad
Odgovor · · Prije 6 min.

Josip Kireta · Top Commenter · Martinska Ves Lijeva, Sisačko-Moslavačka, Croatia
Violet Plesko, to kazes Ti i ja isto, ali sta kazu oni drugi?
Odgovor · · 1 · Prije 30 min.

Ivica Grgurić Visinski
mi smo za da se to konačno riješi i da bude mir i u redu..,odgovara li to vasi..?
Odgovor · · 2 · Sadržaj je uređivan · Prije 22 min.

Dajana Ivković · Top Commenter · Prati: 140
a koji su to drugi?
Odgovor · · Prije 12 min.

Josip Kireta · Top Commenter · Martinska Ves Lijeva, Sisačko-Moslavačka, Croatia
Ivica Grgurić Visinski doci ce to sve na svoje Ivica, nako 1/4 stoljeca ucenja demagogije pralazimo sve vise u -realitet-
toje vazno, toje je napredak.
Odgovor · · Prije 9 min.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.