HRVATSKI MARTIROLOGIJ XX. STOLJEĆA

13.02.2015.

12.03.2008 | 15:48 | IKA V - 101155/3

Predstavljen "Hrvatski martirologij XX. stoljeća"

Knjiga don Ante Bakovića o 663 mučenika Crkve u Hrvata XX. stoljeća


Zagreb, (IKA) - U Svečanoj dvorani Stare gradske vijećnice u Zagrebu u srijedu 12. ožujka predstavljena je knjiga don Ante Bakovića "Hrvatski martirologij XX. stoljeća". Knjigu su predstavili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, dr. Juraj Kolarić, dr. Josip Jurčević, urednik izdanja Mate Rupić i sam autor. Biskup Bogović istaknuo je kako u knjizi Baković donosi zaprepašćujuće usporedbe s drugim narodima. Kler je najviše stradao u Hrvatskoj. I to uglavnom od tvoraca komunističke Jugoslavije. Pitanje "zašto" imamo pravo postaviti onima koji se njome i danas hvale, istaknuo je biskup Bogović. Zahvalio je don Anti Bakoviću što se svjesno prihvatio zadatka na koji je pozvao i Ivan Pavao II. u "Tertio millennio adveniente". Recenzent knjige dr. Kolarić istaknuo je kako je don Anto tim kapitalnim djelom iz hrvatske viktimologije postavio nerazoriv spomenik svećenicima mučenicima Crkve u Hrvata. Oni su završili svoj život u raznim okolnostima i tako dokazali svoju vjernost Bogu i svojem narodu zbog čega ne smiju biti zaboravljeni. Hrvatski martirologij ne želi raspirivati mržnju prema progoniteljima i mučiteljima, već želi poručiti svima, i mučiteljima i žrtvama da samo ljubav može spasiti svijet i graditi razrušene mostove među ljudima.
Prof. Jurčević istaknuo je da je osnovno pitanje: zašto je Crkva bila na meti zločinačkog sustava. Crkva kao institucija koja je zagovarala vjerski, ali i kulturološki svjetonazor, stoljećima bila nositelj mnogih znanja, vrijednosti, zagovor općeg dobra, socijalne solidarnosti, ali koja nije mogla prihvaćati bezboštvo, nasilje među ljudima, bila je glavni institucijski neprijatelj ideoloških, ali i praktički svih komunizama uključujući i jugoslavenski. Ova knjiga nam govori da je taj sustav unatoč stereotipima bio puno gori nego u drugim komunističkim zemljama. To svjedoče podaci da su po broju apsolutno, a pogotovo u relativnim odnosima žrtve u Hrvatskoj bile višestruko veće nego u bilo kojoj drugoj europskoj komunističkoj zemlji, što dovoljno svjedoči o karakteru toga sustava, istaknuo je Jurčević.
Urednik Mato Rupić predstavio je sadržaj knjige. U uvodnom dijelu nalazi se tekst autora, te uvodna riječ kardinala Josipa Bozanića i kardinala Vinka Puljića, te recenzije ak. Franje Šanjeka i prof. dr. Kolarića. Središnji dio sadrži dosje 663 mučenika. Posebnu vrijednost u knjizi predstavljaju fotografije mučenika. Uz svaki dosje nalazi se popis korištenog arhivskog gradiva, svjedočanstva i literature. Posebnu vrijednost predstavljaju dodatne fotografije i faksimili objavljeni uz biografije pojedinih mučenika. Slijede dodaci: vojske i ideologije koje su ubile naše mučenike, dobna struktura mučenika Crkve u Hrvata, načini na koje su usmrćeni, kao i osvrt na broj mučenika u komunističkim režimima, te popis literature i izvora. Nakon kazala nalazi se životopis 664 mučenika do kojeg se došlo naknadno, ali autor nije želio da se isti ispusti.
Don Anto Baković istaknuo je kako nije studirao povijest, ali je i sam mučeničku povijest Crkve u Hrvata gledao i doživljavao u deset godina svoje robije, jer je kao bogoslov proživio martirium koji opisuje u svojoj knjizi "Batinama do oltara". Zato je među mučenike uvrstio i svećenike koji su umrli u zatvoru. U Martirologij je uvrstio i svećenike koji su više godina proveli na robiji pod strogim režimom, često bili mučeni. Takvi su, nakon što su proveli desetak godina na robiji, pušteni kući, ali su vrlo brzo umrli od posljedica mučenja u zatvoru. U Martirologij su uvrštene sve hrvatske biskupije, kao i sve redovničke zajednice Crkve u Hrvata u stvarnom značenju. Istraživanje obuhvaća teritorij današnjih republika Hrvatske, BiH, Crne Gore, te Kosova (Janjevo i Letnica), kao i žrtve s područja Vojvodine. Glavni je kriterij bio da su mučeništvo podnijeli na tlu Crkve u Hrvata. Tu su uvršteni i oni koji su završili životni put na Bleiburškom polju, kao i slovenski svećenici stradali u Jasenovcu. Tako se tu nalaze i oni koji nisu po nacionalnosti Hrvati. Ovim su Martirologijem obuhvaćene i sve crkvene osobe, žrtve nedavnog Domovinskog rata.
Na kraju se Baković zahvalio svim suradnicima, a posebno kardinalu Bozaniću na nazočnosti te predstavio ideju osnivanja Muzeja hrvatskih mučenika. Kardinal Bozanić odao je priznaje don Bakoviću na knjizi kojom je zadužio ne samo Crkvu u hrvatskom narodu, nego i čitav hrvatski narod. Ponovio je riječi iz propovijedi na Bleiburškom polju o potrebi jedne nadstranačke institucije koja bi sustavno proučavala žrtve. Naša država je dužna to pokrenuti i dužna iza toga stati. I Crkva želi dati svoj doprinos i spremna je sustavnije o tome razmišljati i učiniti konkretnije korake, rekao je kardinal Bozanić, te podsjetio kako postoje spomenici žrtvama fašizma, ali dok se tu ne doda još jedno "i" komunizma, oni će biti znak ostatka jedne ideologije.
Autor je usporedio stradanja crkvenih osoba u sedam država istočne Europe: (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Istočna Njemačka, Slovenija i Albanija) te je došao do značajnog podatka za Hrvate: Crkva u Hrvata po broju mučenika – žrtava komunističkog terora dolazi na prvo mjesto. Crkva u Hrvata je u godine bezbožnog komunizma osim velikog, svetog i neponovljivog blaženog kardinala Stepinca imala na stotine "malih Stepinaca" koji su po uzoru na prvog biskupa Hrvata, znali prije svojega strijeljanja uskliknuti "Živio Krist Kralj", ili su godine teške robije svetačkom strpljivošću provodili u teškom fizičkom radu, gladni i žedni, na zbunjenost svojih progonitelja. Ovo je knjiga iza koje stoji više od šest tisuća dokumenata: arhivske građe diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Beograda, iskaza vjerodostojnih svjedoka, izjava očevidaca, novinarskih izvješća i starih fotografija, kao i 17-godišnji istraživački rad jednog umirovljenog župnika i njegovih suradnika.

(Inf. katolička agencija)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.