PRELJUB I BLUDNOST

17.08.2014.

Ako se koji čovjek zateče gdje leži sa ženom udanom za drugoga, neka oboje--i čovjek koji je ležao sa ženom i sama žena--budu smaknuti. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz Izraela.
Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a čovjeka što je oskrvnuo ženu bližnjega svoga. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine.
Ako čovjek u polju naiđe na zaručenu djevojku i silom legne s njom, onda neka se pogubi samo taj što je s njom legao, a djevojci nemoj ništa: nema na njoj krivnje kojom bi zasluživala smrt. Jer to je kao da navali tko na bližnjega svoga i ubije ga. On ju je zatekao u polju; i premda je zaručena djevojka, nije bilo nikoga da joj priskoči u pomoć.
Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, tada čovjek koji koji je s njom ležao neka djevojčičinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskrvnuo, neka je uzme za ženu, da je ne može pustiti dok je živ.

BIBLIJA, Različiti zakoni, (Preljub i bludnost)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.