četvrtak, 11.09.2008.

Zašto se Isus u Marku 5, 2-14 uputio u razgovor sa demonima, tj. zašto oni odmah nisu napustili opsjednutog?

Prije svega bitno je napomenuti da je Isus znao tko su oni, a i oni su znali tko je Isus. Prilikom susreta sa opsjednutim Isus je iskazao svoju silu, ali prije toga potrebno je napraviti uvod u cijelu tu priču.

Opsjednuti je bio u nezavidnoj situaciji, demoni su vladali njime tako da je činio zlo samome sebi i drugima. Kada je vidio Osloboditelja, potrčao je prema njemu, ipak nije to bila laka odluka jer demoni koji su ga zauzeli vjerojatno su htjeli ići u suprotnom smjeru.

U trenutku kada dolazi do Isusa, on otvara usta i želi zamoliti za milost, ali umjesto njega progovori demon iz njega, i pita Isusa "Što ja imam s tobom posla, Isuse, Sine Boga, Svevišnjega zaklinjem te Bogom, ne muči me!"

Kada bi demoni došli do Isusa u pravilu bi ga pitali "Što mi imamo s tobom, Sine Božji! Jesi li došao ovamo, da nas mučiš/uništiš prije vremena?"

Drugim riječima oni su raztumjeli Njegovu ulogu i znali su da ne mogu učiniti ništa, tj. da su bespomoćni jer se nalazte u susretu sa "Bogom Silnim" (Izaija 9,6).

Razlog iz kojeg je Isus ušao u razgovor sa njima, bio je čisto zato da bi osvjedočio svoje učenike o neprijatelju protiv koga će se uskoro i oni sami morati boriti. Isus je znao i tko su oni i koliko ih je. Isusovo pitanje bilo je radi učenika, a ne radi njega samoga.

Ipak u tome kraju bilo je Židova koji su uzgajali svinje (nečiste životinje) radi profita, to je pred Bogom bila gnusoba, zato se u jednom mahu obračunao i sa demonima i sa svinjama.

Iako je imao moć da ih istjera sve od jednom, imao je i stroljenja da ih istjera jednog po jednog. On je bio onaj koji je definirao dužinu, smjer i završetak ovog razgovora.

Kada će se Njegovi pravi sljedbenici (kršćani) naći u susretu sa demonima, oni neće morati razgovarati sa njima, jer već znaju narav te ekipe, neće biti potrebno niti cjenkanje niti dugo nagovaranje. Ekipa će morati ići van htjeli nehtjeli ODMAH!

I to ne zato jer smo mi sami veće face od demona, nego zato jer je onaj koji je u nama jači od njih. To je bit cijele priče, ne istjerujemo ih mi nego sam Bog. Zato nema straha od neuspijeha, neprijatelj je već poražen, budemo li mu vjerni do kraja i mi ćemo biti pobjednici!

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.