Filmovi koji su promenili moj život

21.11.2005., ponedjeljak

Casablanca

Godina: 1942
Režija: Michael Curtis
Uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid
Žanr: Drama
Zemlja: SAD
Siže: U filmu kojemu mnogi dodeljuju epitet "najlepše ljubavne priče ikada ispričane" postoje čak dve scene koje nose oreol "neponovljivih".
Glumački BB duet (Bogart-Bergman) stvorio je takvu ljubavnu hemiju koja se posle ovog filma na velikom platnu teško dala više ikada ponoviti.
Scena koja se u filmu hronološki pojavljuje prva, jeste ona kada Bergmanova u pratnji svoga supruga, jednog od osnivača nacionalnog oslobodilačkog pokreta Viktora Lasloa odlazi iz bara koji drži Rik (Bogart), a ovaj duševno slomljen nakon ponovnog susreta sa nesuđenom ženom svog života ostaje u kafani sam sa flašom žestokog pića i pijanistom Semom koji je svo vreme morao svirati njihovu pesmu. U monologu koji je tada usledio, Bogart izgovara još jednu od najupečatljivijih rečenica u istoriji filmske umetnosti - "Od svih kafana na kugli zemaljskoj, ona je ušla baš u moju".
Druga antologijska scena "Kazablanke", jeste ona završna, kada u neočekivanom raspletu Bogart ipak pušta Bergmanovu da u Ameriku odleti sa Laslom, a on samo pogledom ispraća njen avion kako poleće sa piste u društvu saučesnika u bekstvu, policijskog oficira Luisa. Dok ih magla polako guta Bogart tapše Luisa po leđima i šeretski mu govori - "Znaš Luis, mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva".

- 12:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Ovo je blog posvećen pre svega ljubiteljima sedme umetnosti, onima koji se ježe na miris celuloida pomešanog sa vonjom preprženih kokica.
Predstavljam filmove koji su obeležili moj, ne baš više tako kratak (26) životni vek. Svaki vaš komentar i više je nego dobro došao.
Ukoliko uspem bar nekoga zaintrigirati svojim filmskim predlozima, moja će misija biti ispunjena:)

Linkovi