Filmovi koji su promenili moj život

31.10.2005., ponedjeljak

Andrej Rubljov

Godina: 1966
Režija: Andrej Tarkovski
Uloge: Anatolij Solonjicin, Ivan Lapikov, Nikolaj Grinko
Žanr: Drama
Zemlja: Rusija
Siže: Feudalna Rusija početkom 15. veka. Priča prati životni put ikonopisca Andreja Rubljova čije se putešestvije svako malo prekida nenadanim tokom događanja. Maestralna fotografija Tarkovskog izbija iz gotovo svakog kadra ovog filma. Scena kada seljaci podižu zvono džinovskih dimenzija na tek izgrađeni zvonik i prvi ga put testiraju, kreativni je vrhunac ovog ruskog režisera, a usudio bih se reći i celokupne dosadašnje Ruske kinematografije. Tih nekoliko minuta gde se neprestano menjaju samo dva kadra - čoveka koji njiše zvono te napeta i izmorena lica koja samo iščekuju prvi gong, kao znak konačnog kraja i potvrde da nisu zaludu radili mučan posao koji je trajao mesecima. Kada već pojedoni seljaci počnu da spuštaju pogled sa zvonika i niječno da odmahuju glavom kao znak poraza, zvono se konačno oglašava.
- 00:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.10.2005., petak

Psycho

Tuš Godina: 1960
Režija: Alfred Hitchcock
Uloge: Anthony Perkins, Janeth Liegh, Vera Miles
Žanr: Triler
Zemlja: SAD
Siže: Režiser koji je sam po sebi pridev stvorio je sopstveni žanr. Kruna blistave karijere simpatičnog engleskog debeljuce je svakako film "Psiho". Prvih pola sata liče na klasičnu limunadu ondašnjeg holivuda; zgodna plavuša se po hotelima ljubaka sa svojim švalerom, odrađuje posao sekretarice i plače nad svojom jadnom sudbinom. No tada joj se ukazuje prilika da svoj život promeni iz korena. To se i dešava ali ni izbliza na onaj način kakvim ga je ona zamislila. Ukravši koverat sa priličnom sumom zelenih novčanica, plavuša beži sa mesta zločina. Umorna od duge vožnje i lošeg vremena ona svraća u motel da bi prenoćila. Vlasnik motela se zove Norman Bates..., i tada počinje šou.



- 15:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.10.2005., četvrtak

Kum

Godina: 1972
Režija: Francis Ford Coppola
Uloge: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Žanr: Kriminalistička drama
Zemlja: SAD
Siže: OK, spuštam loptu, izgleda da je prethodni post bio "malo previše".
Šta reći o "Kumu", a ne ponoviti već rečeno? Kakve scene(svadba, konjska glava u postelji, izrešetani Sonny Corleone, atentat na Kuma, osveta, Sicilija, smrt u vinogradu), kakve uloge (Brando, Pacino, Caan, Duval, Keaton), kakva priča...,kakav film. Mogao bih danima pričati o njemu, ali ovde ipak stavljam tačku.
- 01:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.10.2005., utorak

Der Himmel über Berlin (Nebo nad Berlinom)

pogled Godina: 1987
Režija: Wim Wenders
Uloge: Bruno Ganz, Otto Sander, Peter Falk
Žanr: Drama
Zemlja: Nemačka
Siže: Zaljubljeni anđeo želi se vratiti među žive ljude. Film je prepun unutrašnjih monologa, poput ovog: "Kada je dete bilo dete, postavljalo je ova pitanja: Zašto sam ja baš ja, a ne ti? Zašto sam ovde, a ne tamo? Kada je počelo vreme i gde se završava prostor? Da li je možda život pod Suncem samo jedan san Nije li ono što vidim, čujem i osećam samo odraz nekog Sveta pre ovog Sveta? Ako vidimo da postoji zlo, postoje li zaista i zli ljudi? Kako to da pre nego što sam ja postao ja uopšte kao ja nisam postojao? I da jednom ja, više neću biti ja?"
Samo za one koji od filma traže nešto "dublje", if you know what I mean:)
- 14:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.10.2005., nedjelja

Veliki diktator

Godina: 1940
Režija: Charles Chaplin
Uloge: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Žanr: Komedija
Zemlja: SAD
Siže: Na konstantan pritisak javnog mnjenja, danas predstavljam jedan film vedrije tematike. Iako je "Velikom diktatoru" predložak pomalo morbidan; početak 2.sv.rata, odnosno rapidan rast popularnosti Adolfa Hitlera, tema se pokazala i više nego uspešnom. Te 1940.godine (što bi rekao Bane bumbar), već svetski poznati komičar Charlie Chaplin snima film koji će nekoliko godina kasnije sloviti pionirom u podžanru parodije. Sniman u veoma 'osetljivom' trenutku "Diktator..." je samo još više učvrstio status kultnog, kakav danas nosi.
Scene 'Adolfovih' temperamentnih govora u Chaplinovoj izvedbi su urnebesno smešne, a nezaboravna je ona kada se firer igra balonom u obliku zemaljske kugle
- 18:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.10.2005., subota

Variola Vera

Plakat filma Godina: 1981
Režija: Goran Marković
Uloge: Rade Šerbedžija, Aleksandar Berček, Rade Marković
Žanr: Drama
Zemlja: Jugoslavija
Siže: Ovi dani kada svi pričaju o najezdi ptičjeg gripa, neobično me podsećaju ne tematiku filma koji je davne '81. snimio Goran Marković, jedan od režisera koji pripadaju čuvenoj "praškoj školi". Iz neke bliskoistočne zemlje u Beograd dolazi čovek zaražen Variolom Verom (Velikim Boginjama); epidemija se rapidno širi a nadležni u panici bolnicu u koju je primljen prvozaraženi stavljaju u karantin i čitava drama se zapravo tu i odvija. Nezaboravnih scena ima na pretek, no izdvojiću meni najupečatljiviju;kada mladi doktor koga tumači Rade Šerbedžija prilazi vratima kancelarije direktora bolnice (Rade Marković, inače režiserov otac), u koju se zabarikadirao sa svim penicilinima koje "konzumira" svakih pola sata, i viče mu "Izlazi pizdo!", a zatim sledi već antologijsko objašnjenje prisutnima: "Pička, polni organ. Pizda, karakterna osobina." Neponovljivo.
- 01:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.10.2005., četvrtak

Dr. Strangelove

Godina: 1964
Režija: Stanley Kubrick
Uloge: Peter Selers, George C, Scott, Sterling Hayden
Žanr: Crna komedija
Zemlja: Velika Britanija
Siže: Film sa najdužim naslovom koji je ikada osvojio Oscara; kompletan naziv mu je "Dr. Strangelove ili kako sam naučio voleti atomsku bombu" politička je satira proizašla iz filmske radionice, već na ovom blogu pominjanoga, Stanleya Kubricka. Film karijere Petera Selersa (čiji se biografski film ovih dana očekuje u domaćim bioskopima), koji ovde tumači ni manje ni više nego trostruku ulogu: predsednika SAD-a, vojnog oficira i konačno (najupečatljivijeg) savetnika ministarstva odbrane, ex-nacistu u invalidskim kolicima. U filmu koji je sniman u samoj eskalaciji hladnog rata, antologijska je scena kada pilot aviona nad Rusijom pokušava otkačiti zaglavljenu atomsku bombu i kada u svojoj nameri konačno uspe on poput kauboja urliče dok jašući na bombi para oblake i pada prema zemlji.
- 20:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Ponoćni kauboj

Playboy Godina: 1969
Režija: John Schlesinger
Uloge: Jon Voight, Dustin Hoffman, Sylvia Miles
Žanr: Drama
Zemlja: SAD
Siže: Emotivno napeta priča o naivnom provincijalcu, mladiću iz Teksasa koji želi da se obogati prostituišući se na njujorškoj Park aveniji, i njegovom nesuđenom makrou, prevarantu i bolesnom beskućniku (Dustin Hoffman). "Ponoćni kauboj" je prvi film koga je američka cenzura označila sa "X" (samo za odrasle), a da je nagrađen Oskarom. Još jedan od onih koje mi je stari branio da gledam, a što braniš obično i sam znaš kako se završi...
- 16:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.10.2005., utorak

Bal vampira

Godina: 1967
Režija: Roman Polanski
Uloge: Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate
Žanr: Komedija, Horor
Zemlja: SAD i V.Britanija
Siže: Jučer se na jednom od (meni najzanimljivijih) blogova povela rasprava o tome ko je najbolji filmski vampir ikada. Iako ima mnogo filmova ove tematike koji najuže konkurišu za najbolji, intimno "Bal vampira" mi je najbliži srcu. Nikada neću zaboraviti kada sam ga prvi put gledao; još kao klinac u ćaletovom društvu (drugačije i ne bi smeo), posle toga sam ga gledao još desetak puta, u suštini svaki put kada bih ga uhvatio na malom ekranu. Bogu hvala, što neko izmisli DVD pa danas ovaj film drži počasno mesto u mojoj kolekciji. Roman polanski u ulozi režisera i jednog od glavnih aktera (rookiea u lovu na vampire), obavlja maestralan posao; ma koliko (ne) voleli "vampirski" žanr, ovo je garantovano film kojem će te se ponovo i ponovo vraćati.

- 12:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.10.2005., nedjelja

Le charme discret de la bourgeoisie

...pešice do kuće... Godina: 1972
Režija: Luis Buńuel
Uloge: Fernando Rey
Paul Frankeur
Delphine Seyrig
Žanr: Drama, fantazija
Zemlja: Francuska
Siže: Kruna karijere francuskog režisera. Portretisanjem jedne aristokratske porodice i njenog kružooka režiser metaforički ilustruje tada aktuelno raspoloženje francuskog društva. Treba imati na umu kada je film snimljen; jedan je od onih za kojih se pridodaje epitet "ispred svog vremena". Svojom oštroumnom satirom Buńuel je širom otvorio vrata budućim pokoljenjima režisera (uglavnom) evropske škole.
- 14:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.10.2005., petak

ČOVEK SLON

...romantična zver... Godina: 1980
Režija: David Lynch
Uloge: Sir Anthony Hopkins
John Hurt
Anne Bancroft
Žanr: Drama
Zemlja:V.Britanija & SAD
Siže: Film je snimljen po istinitom događaju. Početkom prošlog veka mladu britanku u nekoj istočnoafričkoj zabiti oplodi slon, ma koliko to neverovatno zvučalo napominjem da je to istinit događaj. Mlada majka umire na porođaju, a njen plod izrasta u "ovo" (pogledaj sliku). Bar za trenutak pomislite da li biste u ovoj kreaturi mogli pronaći nešto simpatično pa čak i dopadljivo? Pretpostavljam vaš odgovor. Odgledajte film, pa razmislite ponovo.


- 03:11 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Ovo je blog posvećen pre svega ljubiteljima sedme umetnosti, onima koji se ježe na miris celuloida pomešanog sa vonjom preprženih kokica.
Predstavljam filmove koji su obeležili moj, ne baš više tako kratak (26) životni vek. Svaki vaš komentar i više je nego dobro došao.
Ukoliko uspem bar nekoga zaintrigirati svojim filmskim predlozima, moja će misija biti ispunjena:)

Linkovi