Hiperborealni vjetrovi

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Hiperborealni? Hyperborea je prema starogrčkoj predaji zemlja vječnog sunca i ljeta, a nalazi se, kao što to i ime kaže, negdje iza sjevernih vjetrova. Prema jednoj od teorija, riječ je o Kini.
Vjetrovi? Možda i nisu baš sjeverni, ali mojim dolaskom ovamo definitivno su postali mnogo učestaliji. A ovako lagani lahor, eto, dopire čak i do domovine.

Povijest bolesti
Ubrzo pošto sam došao ovamo (Kina, Wuhan), ukratko sam opisao svoje prve dojmove i, poslavši im to na e-mail, zagnjavio svoj najuži krug poznanika. Budući da mi se dopalo to prvo iskustvo, malo pomalo sam počeo eksperimentirati sa sve većim i učestalijim tekstovima te time maltretirati sve veći i veći broj ljudi. Kako to obično i biva, ubrzo sam mahnito zlostavljao sve do čijih sam e-mailova mogao doći. Danas, nakon više od godine dana zlostavljačkog staža, svjestan sam da mi više nema povratka nazad, da sam ovisnik i da me ove dosadašnje doze više ne mogu zadovoljiti. Da, došlo je vrijeme da počnem pisati blog.

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


Kombiji. Kabrioleti. Kupei...
Flaširani svjetovi.
Očevi. I sinovi.
Parlamenti
Filijale. Uredi. Birokrate.
Svjetovi. Maleni. Ali ne u bocama.
glupani
kentakislimovi
Vjetrovi. Samo.
djedovi
sajmišća
strinovi
talibanovi
koff-koffeinovi
ne odveć bijelo
osloboditelji
Dernistori
Depozitorijumi

Vrijeđajte autora u četiri oka: pklatg@gmail.com

29.05.2007., utorak

Igre s granicama


Kineska: siroka, friskoasfaltirana, usminkana avenija, strazari u tek ispeglanim uniformama i uglancanim cipelama, uspravni i nepomicni, ozbiljnih pogleda uprtih u daljinu, cijeli niz djutifrisopova i zgrada za obavljanje pogranicne papirologije, copori preprodavaca novca koji te opsjedaju sa svih strana, sve vrvi zivotom i zvukovima, goleme, impozantne, zgradurine u kojima obitava podjednako golemi birokratsko-vojnicki aparat zaduzen za upravljanje granicnim prijelazom. Sve podredjeno ostavljanju dojma ozbiljne, velike zemlje koja granicu, a pogotovo samu sebe, uzima vrlo ozbiljno.
Sve podredjeno ostavljanju dojma.

Laoska: par hangara, prasnjavo, neasfaltirano parkiraliste koje uglavnom koriste kineski kamiondzije koji svercaju jeftine, lose, plasticne idiotarije. Ovom prilikom prazno, uz iznimku par kokosi koje ceprkaju po prasini. I malo dalje neki momci igraju odbojku (trebalo bi ih nauciti igrati granicara).


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Samo uz daleki zvuk vjetra u krosnjama drveca na obliznjim brdima cekamo pod drvenom nadstresnicom jedno sat vremena da se otvori salter za vize jer su granicari otsli gablati i ostavili prijelaz potpuno bez nadzora. Kinezi oko nas potpuno zivcane zbog toga. Ja se polako zaljubljujem.
A kada se pojavio Serpico, koji ce nas prebaciti do obliznjeg sela, znao sam da sam se totalno zaljubio.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
- 08:06 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.05.2007., nedjelja

Fantom slobode

Podozrenje zbog upozorenja da na sestosatnoj voznji do Mengla barem polovica putnika u autobusu povraca i grcevito upiranje nogama o sjedalo ispred sebe zbog bezumnih pretjecanja kamiona u potpuno nepreglednim zavojima, u kakvima je nas grintavi vozac provodio veci dio vremena, ubrzo potiskuju u zaborav prizori koje nam, duboko dole u kanjonu, pruza Mekong. I taman kad sam se pripremio uzivati u spomenutim prizorima uz Bebica, Waitsa i Cohena, za koje sam, nakon pomnog promisljanja prije puta, odlucio da su idealan izbor za pogurati u empetriplejer, otkrivam zasto se ovo naziva autobusom za povracanje jer sofer pocinje pustati cede kompilaciju na kojoj se pravilnim ritmom izmjenjuju kineske pop ultraljigavoce i superimbecilne dens poskocice.
Mekong je otisao svojim putem, cedeu dosao sa zudnjom iscekivani kraj, kamioni ispred nas se prorijedili, planine postajale sve vise, sume sve vece i gusce, a cesta sve zavojitija i uza. I kao da se i onaj golemi, sivi, tmurni plimni val koji je nemilosrdno preplavio tisuce kilometara istocno, polako poceo razbijati o planinske vrhunce, gubiti na snazi i sve se teze probijati na zapad. Dok od njega na kraju nije ostalo samo nekoliko potocica koji su tiho i nezamjetno prokapavali kroz bujno zelenilo, sad vec solidno razmahane dzungle.
I oni malobrojni ljudi koje smo sretali putem, kao da su izgubili svoj karakter mirnih, bezvoljnih goveda i poceli sve vise podsjecati na okolnu dzunglu; ponosnu, divlju i neukrotivu. Cak i cesta, za razliku od onih u Kini, koje izgledaju kao da se sire izvan svojih granica, pustaju svoje otrovne pipke u okolinu i guse je svojim sivilom, cinila se nekako slabasna i krhka, stijesnjena medju bezbrojnim planinski vrhuncima, i kao da se okolna, prijeteca dzungla nadvijala nad nju i pokusavala je ugusiti svojim zelenilom i zauvijek sakriti svaki trag njenog postojanja.
Kako je cesta bjezala sve dalje i dalje od Kine, kako su se sume i planine sve vise oslobadjale njenog zagusujuceg stiska i razmahivale u svojoj punoj moci, kao da se i negdje duboko u meni pocelo pokretati nesto na sto sam gotovo vec bio zaboravio. Nesto cemu treba mnogo vise zraka, nego sto zivot u Wuhanu moze pruziti. Nesto sto, da bi sutilo i da bi poluzaboravljeno na miru spavalo dolje u tami, redovito treba obesvjescivati litrama alkohola.

- 10:56 - Komentari (20) - Isprintaj - #

11.05.2007., petak

Vidjeoci

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

dobro jutro, Beijing

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

u iscekivanju ukazanja



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

ukazanje

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

dvoukazanje Thurstonovo

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

taj mracni...





Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

prvi znaci umora

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

drugi znaci umora

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

pa i treci znaci umora




Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

ova se pekinska patka vise ne mora bojati monotonije

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket






- 09:06 - Komentari (14) - Isprintaj - #

05.05.2007., subota

plusevi u bilježnici Zabranjenom Gradu

1: Nacrtana glavna palaca (renoviraju je pa su preko skele objesili golemo platno i na njemu naslikali palacu)
2: Rupe od stikli uvezenih gejsa.
3: Klocn za zaglaviti Zabranjena Vrata da ne kloparaju na vjetru.
4: Greda koja sluzi kao prag kad su vrata otvorena, a za osigurati ista kad su zatvorena.
5: Udubljen kamen ispred i iza svakog maloprijespomenutog praga,
6: osim ispred i iza Zabranjenih Vrata.
7: Škripa Zabranjenih Vrata i
8: kolica puna boca kokakole koja se pojavljuju iz njih.
8.5: Kazanče. Bez krkanluka. (pa stoga samo pola plusa)
9.5: Zahod sa cetiri zvjezdice. (svoju sam
10.5: braon jahtu, nazalost, zlehudom igrom sudbine porinuo u bezzvjezdicastom, ali i dalje unutar zidina pa se i to racuna pod pluseve)
11.5: Drvena, zemljano-travno ožbukana, vrata.
12.5: Boja zidova.
13.5: Čiča. (mogao bi biti bilo koji s, recimo, harlidejvidsonom nacrtanim na bijeloj majici, ili nesto tipa bad boj, ili ozujsko, na plecatim ledima, ili skembi, ali vec sijed. Ili mozda prizor unutarzidinazabranjenoggradasmjestenog Starbaksa sa nekim obicnim, slatkim bezpopkulturnim djedicom u gruboj lovacko zelenoj preteci sakoa?) (ipak bi mozda trebalo napomenuti da je moj imao brkove)

i izdvojeno: PLUS U IZGNANSTVU:

14.5: Kupus od žada. (kojeg je YiLan pronicljivo definirala kao jedan od najljepsih primjera "culture jamminga" ikada)


...buduci da je papiric s plusevima u kljucnom trenutku pao pod krevet, bojim se da ce tek iduca pokoljenja, jednom kad se odvaze na micanje istog, saznati sto nas se to jos dozivotno dojmilo u tom, jednom i jedinstvenom, gugongu!


Ovaj je post napisan u punoj suradnji s YiLan te bih molio da uvrede ne upucujete samo meni, vec i njoj.
- 08:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>