tko zna....nitko nista ne zna...krhko je znanje

srijeda, 02.08.2006.

Pirati s Kariba

jucer ili preciznije - nocas, pogledah drugi dio famoznog swashbuckler filma, koje je Holywood nekada proizvodio na tone, a danas nam ostaje tek koji primjerak koji zasluzuje zauzeti mjesto u vasoj dvd kolekciji.

nakon sto je povratio svoj crni biser, kapetan Jack Sparrow (kako simpaticno ime za jednog opakog gusara, zar ne?! yes) luta morem zagledan u neobican kompas koji, cini se, ne pokazuje niti jednu stranu svijeta. kompas smo imali prilike vidjeti i u prvom filmu, kada je naseg dragog kapetana i njegove prijatelje odveo do lokacije prokletog asteckog blaga. e da, to je taj isti kompas.

u ovom nastavku doznajemo da se nas dragi kapetan zamjerio svim zivim, nezivima i inim kreaturama koja lutaju morima i spas traze u morskim lukama. legendarni kapetan leteceg holandeza, davy jones (bill nighy, vrlo je prepoznatljiv sa svojim kristalno plavim ocima i specificno obojenim glasom) sklopio je s jackom krvavu pogodbu, prema kojoj mu je vratio crni biser i dopustio mu da 13 godina bude njegovim kapetanom, a nakon toga ce mu dati svoju dusu kako bi sluzila 100 godina pod jarbolom leteceg holandeza. e sad, ne bi nas vrapcic bio nama tako drag lik, kada se i ovoga puta ne bi pokusao izvuci iz ove strasne pogodbe.

film zapocinje pljuskom na dan vjencanja lijepe guvernerove kceri elizabeth swann (ponovno keira knightley) i willa turnera (orlando bloom). vjencanje je neobicno - nema gostiju, nema mladozenje, vec samo pokisla i tuzna mladenka. ubrzo willa privode u okovima, te su i on i elizabeth osudjeni na smrt zbog pomaganja u bijegu, a kome drugome, do nasem dragom kapetanu sparrowu.

sve je zakuhao bezobzirni, gramzivi lovac na pirate, "lord" cutler beckett. iako izgleda da se samo zeli rijesiti bezocnog kapetana sparrowa, njegov plan je puno puno sablazniji - zeli mrtvacevu skrinju. mrtvaceva skrinja je legendarno "blago" koje skriva jedinu "stvar" koja moze kontrolirati davya jonesa - njegovo zivo srce. naime, legenda kaze da je zbog neodoljive zene davy toliko patio kad ju je izgubio, da si je izvadio jos kucajuce srce i zakljucao ga u skrinju, kako vise nikada ne bi osjetio bol niti ljubav niti samilost. skrinju je sakrio na otoku ostrica (ili nozeva kako navodno prevese nasi). kako je i sam proklet, davy na kopno moze krociti samo svakih 10 godina, pa je stoga njegovo najvece blago nezasticeno u periodu izmedju dva posjeta. legenda kaze, da tko ima skrinju, zapovijeda davyjem jonesom, pa nemilosrdni beckett iz istocnoindijske trgovacke kompanije (samo ime zvuci kao veliki plan za brzo bogacenje uz pomoc prokletog kapetana i njegove morske nemani krakena) zeli skrinju. za to je spreman zrtvovati sve i svakoga - billa, elizabeth, sparrowa, sve. tu stravicnu moc skrinje on namjerava upotrijebiti kako bi unistio sve pirate i omogucio nemilosrdno izrabljivanje svih morskih vukova od strane njegove kompanije.

willovi i elizabethini planovi za vjencanje odgodjeni su na neodredjeno vrijeme, jer osim sto moraju spasiti svoje glave, prinudjeni su pomoci svom "prijatelju" kapetanu sparrowu. uvuceni u jos jednu od jackovih nesretnih pustolovinama, izlodjeni pogibelji u sukobu s prokletom posadom leteceg holandeza i njegovog kapetana, morske nemani krakena, ljudozderski nastrojenih otocana, will i elizabeth naci ce se na velikoj kusnji.

na davyjevom brodu will ce ponovno susresti svog oca, bootstrap billa turnera, nesretnog pirata koji je skoncao na dnu oceana, a onda sklopio faustovsku pogodbu s davyjem jonesom, da ce sluziti sto godina na njegovom brodu kako bi izbjegao smrt. zrtvovat ce se za svog sina i umjesto 100 godina sluziti vjecnost na davyjevom brodu.

prorocica tia dalma (naomie harris) prvo ce nase junake uputiti do mrtvaceve skrinje, a zatim rastuzeno drustvo poslati u novu avanturu.

iako sam uglavnom od zena koje su izlazile iz kina slusala komentare "joj, kak je bio bezveze. jedinica mi je super" jasno mi je i zasto je tako. u ovom dijelu nema puno razvucenih romanticnih scena, svega nekoliko i one zaista ne kvare dojam brze radnje. will i elizabeth ne sline jedno po drugom cijeli film, vec gledamo duhovito prepucavanje svakoga sa svakim, replike koje izazivaju provale smijeha, izvrsno izrezirane scene macevanja u svim mogucim i nemogucim uvjetima, kompjuterski generirane likove cija detaljnost u kreiranju mami divljenje i osmjeh kod skoro svakog gledatelja.

cure, zao mi je sto ovo nije slinavi film kakav ste ocekivali, vec dinamicna avantura s pokojom sentimentalnom scenom. stoga ako bas zelite svog muskarca odvesti na film na kojem cete vi sliniti, odite pogledati nesto drugo jer ovo nije film za vas :)

SPOILER!!!!

sad svi koji film nisu gledali, prestanite citati jer cu upravo napisati spoiler, kojim cu vam pokvariti uzitak gledanja filma. daklem, stop ako ne zelite znati kako film zavrsava :)

kako bi spasili kapetana sparrowa i crni biser od krakenovih pipaka, jer film zavrsava jackovim skokom u krakenovo zdrijelo, will, elizabeth i posada crnog bisera morat ce otici do kraja svijeta, suociti se sa stravom nepoznatog i zrtvovati sve, ako zele spasiti svog prijatelja. da li elizabeth osjeca samo griznju savjest ili je willa zamijenila razuzdanim i razigranim piratskim kapetanom jackom, doznat cemo u trecem nastavku. a kako ce nase drustvo stici do kraja svijeta? pa vodit ce ih kapetan barbossa, ciju je posadu upravo krvava pogodba sparrowa i jonesa odvela u propast. u svakom slucaju bit ce zanimljivo gledati kako ce se ova prica raspetljati.

02.08.2006. u 08:34 • ŠaputanjaOtisak#

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Prije ili kasnije smrt ce ti oteti sve sto imas i svakoga koga volis, stoga nauci voljeti sada one i ono sto imas. Samo tako mozes odagnati smrt iz svog zivota...


CURRENT MOON