tko zna....nitko nista ne zna...krhko je znanje

srijeda, 14.09.2005.

Sumrak samuraja

Zanimljivo je kako japanski film djeluje na covjeka. Ma kako narativan bio, ma kako usporili radnju, ma kako mu nedostajalo tipicnih americkih odlika koje ovdasnja publika guta poput zraka, naprave savrsenstvo rijeci, pokreta, mimike.....

Upravo se vratih s odgledanog jos jednog fantasticnog filma iz repertoara azijskog filma kojeg priredishe u Broadway kinima.

Tasogare Seibei (2002)

Dojmljiv film jednog od najplodonosnijih japasnih rezisera Yojija Yamade (autor je u svojih 74 godine zivota snimio preko 77 filmova, zaista impresivan i bogat opus).

Prica je to o Seibei Iguchiju, siromasnom udovcu, nizerangiranom samuraju, koji se nije zelio uzdici u svijetu koji je prijetio nadvladati njegov kodeks zivota - kodeks samuraja. Iako izvrstan macevalac kratkim macem, prinudjen prodati najvece blago koje samuraj moze imati - svoju katanu, kako bi platio pogreb svoje susicave zene, nije izgubio niti prodao svoj osjecaj casti, svoju ljubav spram senilne majke (iako su scene s majkom koja ne prepoznaje sina tragicne, nasmijete se te sve skupa postaje tragikomicno, dok vam u ustima ostaje lagan okus gorcine spram nezavidne situacije plemenita covjeka), spram najveceg blaga koje siromak moze imati - sjaja u oku svojih obozavanih kceri, njihovog smijeha, gledanja kako odrastaju i stasaju. Iako je imao sanse uzdici se i postati visoko pozicioniranim samurajem cak i unutar svog klana, odabrao je brigu za obitelj. U jednom trenutku u filmu opisuje svoju ljubav spram dviju kceri koje su mu sva radost u nimalo laganom zivotu kao ljubav ratara spram zitnog polja, koje dozrijeva i donosi bogati urod.

Zaradjujuci danju kao pisar u skladistu obliznjeg dvora, u sumrak se brine o obitelji, trudeci se zaraditi za svakodnevi skromni obrok izradjujuci kaveze za kukce i obradjuci skrtu zemlju.

Ovom casnom covjeku zivot pomuti povratah ljubavi iz djetinjstva koja sada kao "vracena mlada" (razvedena zena) u zivot Sumraka unosi zrake sunca, u kucu smijeh i dodir brizne zene, a kcerima uzor i njeznu stegu brizne majke.

U sumrak, samuraj je prinudjen birati izmedju kodeksa samurajske casti i obitelji, izmedju zivota i smrti, izmedju casti i placenickog posla, izmedju starog nacina i modernizacije koja prijeti unistavanjem feudalnog poretka prema kojem zivi....

Finale filma, s dva samuraja, dva heroja predstavlja poetski istkanu pricu o casti, zrtvi, zivotu, i ljubavi....Tragedija se nadvija na Seibeijev nacin zivota, sumrak samuraja je blizu.....

Iako u filmu ne nedostaje nekoliko lijepo izkoreografiranih prizora duela, oni dijelovi koji su prozeti skrtim dijalogom, a tekst izgovoren mimikom tijela, daskom vjetra ili muzikom, donose u potpunosti ono po cemu je japanski film drugaciji. Ispricati pricu bez puno specijalnih efekata, samo finim tkanjem radnje, punocom likova i onim zadovoljnim osjecajem koji vas ispuni svaki puta kad se susretnete s remek djelom.

Mozda je rjecitije od mene to izrekao jedan posjetitelj kina prilikom izlaska iz dvorane: "Sam nikada ne bih pogledao ovaj film niti na dvd-u niti na kazeti. Bio bi mi dosadan vec nakon prvih 5 minuta. Na velikom ekranu stopio sam se s vama i usao u film. Prozivio sam svaku scenu poput nemocnog promatraca koji usrdno zeli pomoci."

14.09.2005. u 23:08 • ŠaputanjaOtisak#

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Prije ili kasnije smrt ce ti oteti sve sto imas i svakoga koga volis, stoga nauci voljeti sada one i ono sto imas. Samo tako mozes odagnati smrt iz svog zivota...


CURRENT MOON