tko zna....nitko nista ne zna...krhko je znanje

srijeda, 14.09.2005.

Just another day...

Jos jedan dan sporo se vuce. Uzas, srijeda. Obichno je ponedjeljak jedini dan u tjednu koji mi pokvari raspolozenje samim svojim dolaskom - prerano skrati vikend i zapochne turbo ludnicom kao da je prije toga nije bilo radnih dana.

Uzasno je razvucen. Iako se trudim glasu dodati dozu optimizma, imam osjecaj da strankama zvucim kao da su me upravo probudili. Cedevita, kava, cokolada.... buh.... bash mi se nishta ne da...

Jos pod dojmom neobichne priche isprepletena u prekrasan anime Hayaoa Miyazakia "Howlov pokretni dvorac", uz muziku koja je dovoljno intenzivna da poprati svaki prizor a s druge strane dovoljno izniman crtez koji se imao prilike vidjeti u njegovim prijasnjim djelima.

Buduci je film ipak radjen pod dirigentskom palicom Disneyeve kuce, osjeca se korekcija u odnosu na jacinu poruke koju je nosio Spirited away, no crtez je ostao jak, forma nije pomucena americkim producentom i Miyazaki ostaje prekrasan uz visestruka gledanja...

Kako doznah kao podloga za scenarij posluzila je novela engleske knjizevnice D.W.Jones, no bez crteza Miyazakia ostali biste zakinuti za uzbudljivu pricu o ljubavi u kojoj nitko nije onakav kavim se na prvi pogled cini.

Prica zapocinje negdje u Europi 19-og stoljeca, te upoznajemo marljivu 18-ogodisnjakinju Sophie koja nakon oceve smrti zivi sa macehom i dvijema polusestrama, pomazuci macehi u izradi sesira za dame. Naizgled obican zivot nase junakinje zauvijek promijene dva sudbonosna susreta - onaj sa sarmantnim carobnjakom Howlom koji izbjegava uhode Vjestice iz Pustopoljine, te same posjete Vjestice koja nasu junakinju zacara jakom carolijom te ju pretvori u 90-ogodisnju staricu.

I onako naruseno samopouzdanje djevojke koja sebe smatra "obicnom, cak i ruznom" ovime se dodatno zakomplicira, te drazesna bakica Sophie bjezi od svojih ukucana ne zeljevsi se prikazati u svom oronulom, staroscu poruznjelom liku pogrbljene 90-ogodisnje starice. Smatrajuci da joj samo mocan carobnjak moze pomoci, odluci pronaci Howla i njegov pokretni dvorac. Na putu kroz Pustopoljinu upoznaje Repoglavog (strasilo) te joj on pomogne pronaci lebdeci dvorac naocitog carobnjaka.

Kako bi ostala u dvorcu, bakica Sophie odluci se predstaviti kao nova cistacica te svojim mladim duhom i energicnoscu, osvaja sve dvorajane - Howla, demona Calcifera i Howlovog pomocnika Markla.
U zelji da povrati svoj prijasnji izgled i godine, Sophie odluci sklopiti nagodbu s demonom Calciferom te ga osloboditi suzanjstva i neobicne veze njega, dvorca i Howla. U pricu se upetljava i mocna dvorska carobnica gospodja Sullivan, ranije spomenuta Vjestica iz Pustopoljine, rat, besmisao rata itd.
Iako Howla zovu kradljivcem srdaca zaljubljenih djevojaka, odnos izmedju Howla i Sophie produbljuje se, te oboje spoznaju vlastitu snagu. Stovishe, oboje po prvi puta iskuse snagu, moc i jacinu prave i istinske ljubavi.

Nemojte propustiti ovaj izvrstan anime pogledati tijekom Tjedna azijskog filma. Izvrstan je... necete pozaliti utrosenih 2 sata gledanja :)

14.09.2005. u 13:34 • ŠaputanjaOtisak#

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Prije ili kasnije smrt ce ti oteti sve sto imas i svakoga koga volis, stoga nauci voljeti sada one i ono sto imas. Samo tako mozes odagnati smrt iz svog zivota...


CURRENT MOON