La Vie

četvrtak, 25.11.2010.

Muzej prekinutih veza

2006. godine nakon što su okončali vlastitu ljubavnu vezu Olinka Vištica i Damir Grubišić došli su na odličnu ideju da osnuju muzej gdje će ljudi koji su preživjeli emocionalni krah, umjesto čitanja literature za samopomoć, stvari i sitnice koje su dobili od svojih bivših ljubavi i kojih se žele riješiti, moći donirati. Tako je nastao Muzej prekinutih veza.

Photobucket
Muzej prekinutih veza, znak / photo by Ninja Walka

Muzej je u svom početku funkcionirao kao web stranica, a kako je fundus doniranih stvari polako rastao bilo je potrebno cijelu stvar pretvoriti u muzej. Nakon Amerike, Afrike, Europe, ukupno 19 gradova, muzej je 5. listopada 2010. godine dobio svoj stalni postav u prostorijama Kumerove palače na Gornjem gradu u Zagrebu.

Photobucket
Muzej prekinutih veza na turneji / photo by Ninja Walka

Muzej je podijeljen na tematske prostorije, svaka od njih ima drugačiju atmosferu i priča drugačiju priču i posjetitelju je po naslovu prostorije jasno o čemu se radi. Izlošci su razni, preko lažnih ženskih grudi, pera, bicikla,medvjedića, raznih odjevnih predmeta pa čak i sjekire koja je svjedočila kraju jedne nesretne lezbijske ljubavi.

Photobucket
Lažne ženske grudi, trebale su poslužiti da se brak održi, no došlo je do rastave / photo by Ninja Walka

Photobucket
Kolekcija odjeće / photo by Ninja Walka

Photobucket
Na prvi pogled sasvim obično pero, no ono je svjedočilo kraju bračnog života para zbog smrti jednog od supružnika / photo by Ninja Walka

Photobucket
Kolekcija plišanih igračaka / photo by Ninja Walka

Photobucket
Bicikl, na kojem se jedna donatorica "odvezla" iz svoje veze / photo by Ninja Walka

Photobucket
Sjekira, kraj jedne lezbijske ljubavi / photo by Ninja Walka

Jedan dio muzeja zauzima i audio-vizualni zid na kojemu je moguce pratiti 2 videozapisa i intervju.

Photobucket
Audio-vizualna prostorija / photo by Ninja Walka

Fundus muzeja stalno raste i kako sami vlasnici navode zatrpani su upitima potencijalnih donatora. Novi izložbeni primjerak u muzeju je posebno zanimljiv. Radi se o slici bivšeg premijera Sanadera, koju je u muzej nedavno donio slikar i predstavnik Roma Kasum Cana kao simbol razvrgnutog prijateljstva Romske zajednice i bivšeg premijera.

Photobucket
Slika kao simbol prekinutog prijateljstva Roma i Ive Sanadera / photo by Ninja Walka

U vrlo kratkom vremenu, Muzej prekinutih veza je postao pravi hit u Zagrebu. Muzej se prostire na 300 kvadrata, u kojima je predstavljeno 100 predmeta anonimnih donatora, a ta brojka svakim danom raste. Za 20 kuna koliko iznosi cijena ulaznice, moguće je vidjeti nešto novo, zanimljivo i svakako drugačije od svih ostalih izložbi u gradu. Radno vrijeme muzeja je svaki dan od 9-21 sat.


Šetnja kroz muzej 1 / video by Ninja Walka


Šetnja kroz muzej 2 / video by Ninja Walka


- 13:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #