La Vie

subota, 30.10.2010.

Završen 8. Zagreb film festival!


Zagrebački filmoljupci su i ove godine došli na svoje- održan je 8. Zagreb film festival!
Festival se održavao na nekoliko lokacija u Zagrebu, programe je bilo moguće pratiti u kinu Europa, kinu Tuškanac, Dokukinu Croatia, Plesnom centru( koji se zbog ove manifestacije pretvorio u kino dvoranu) kao i Muzeju suvremene umjetnosti koji je ove godine nakon dugoočekivanog otvaranja po prvi put sudjelovao u ovom projektu.

kino europa
Kino Europa / photo by Ninja Walka

blagajna zff
Filmoljupci u kupnji karata za projekcije / photo by Ninja Walka

Ove godine program filmskog festivala je bio zaista raznolik, obuhvatili su ga dugometražni igrani filmovi, kratki igrani i filmovi, dokumentarci ali i Kockice
( ciklus kratkih igranih filmova kojima je svrha promocija
i poticanje domaće produkcije).
ZFF je u svojih 8 godina postojanja od kulturnog događanja postao tradicija i namjera organizatora je bila stvoriti festival s kojim će grad „disati“.
Statistike idu u prilog ovom festivalu- iako je broj dvorana smanjen u 7 dana je prikazano 95 filmova u 5 kino dvorana, sudjelovalo je više od 70 inozemnih gostiju, a broj posjetitelja se kreće oko 25000. Glavna nagrada festivala ,uz onu bogatiju novčanu , bila su Zlatna kolica, a za najbolji dugometražni film je proglašen austrijsko- njemački film „Pljačkaš“ Benjamina Heisenberga.
Najboljim kratkim filmom proglašena je „Rita“ Fabia Grassadonie i Antonia Piazze.
Najbolji dokumentarac 8. ZFF-a također iz Italije „Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen“ redateljice Laure Halilovic, a najboljim filmom iz programa Kockice proglašen je „I onda vidim Tanju“ Juraja Lerotića.

Festival je završio projekcijom filma "Cirkus Columbia".

vrata Zatvoren filmski festival / photo by Ninja Walka

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #